Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова съобщи

...
Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова съобщи
Коментари Харесай

Най-после: Издават виза за проект на нова сграда за детска болница

Служебният министър на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова заяви пред публицисти в Министерски съвет, че от ведомството могат в къс период - до дни, да издадат виза за изследване и планиране на нова постройка за Националната педиатрична болница на същото място - в рамките на Медицинска академия, в София. Сградата ще е висока 20 метра, добави министърът.

Министър Комитова подсети хронологията на плана за детска болница и се спря на последната й среща със страните по него. През 2021 година идват при мен всички участници и ми оповестяват, че от шест месеца чакат от Министерство на регионалното развитие да им спомага да изготвят Подробен организационен проект /ПУП/, в който остарялата недостроена постройка съществува, разяснява министърът.

Тя посочи, че по смисъла на Закона за устройството на територията и на влезлия през 2011 година в действие Подробен устройствен план няма по какъв начин в настоящ проект да се появи остаряла постройка. Нямаме законова норма, с която да спомагаме по този метод да се случи този план - реорганизация и дострояване на съществуващата постройка, съобщи министърът.

От Националната гражданска самодейност " За същинска детска болница " оповестиха пред медиите, че са удовлетворени от мнението на Министерство на регионалното развитие, тъй като според Закона за публичните поръчки /ЗОП/ договорът за болничното заведение има различен предмет - не реорганизация, а нова постройка и акцентираха, че няма по какъв начин в границите на тази социална поръчка и този контракт да продължи строителството на нова постройка. От самодейността ще дават юридически разбор от адвокати, които са взели участие в подготовката на Закон за обществените поръчки, които са били безапелационни в мнението си.

От самодейността желаят в границите на мандата на служебното правителство  преустановяване на публичната поръчка, на контракта с изпълнителя, възлагане на разбор на потребностите за детското опазване на здравето и определяне на разговор с жителите по процеса посредством Обществен съвет.

Ние сме готови по тематиката, разяснява здравният министър Стойчо Кацаров, само че уточни, че ведомството гледа на нещата в огромен мащаб - за детското опазване на здравето като цяло, за което, по думите му,  построяването на една хубава болница, няма да реши останалите проблеми на педиатричната помощ.

Той добави, че наред с решението за построяването на такава болница,  към този момент са препоръчани спомагателни ограничения, които да подобрят детското опазване на здравето в страната,  защото не всички деца ще могат да се лекуват в тази болница. Вероятно тежките случаи, само че надалеч не всички, добави министърът.

Преди съвещанието на държавното управление днес служебният министър председател Стефан Янев заяви, че министрите на опазването на здравето и на районното развиване и благоустройството ще провеждат в края на съвещанието на кабинета среща с представители на жителите, които стачкуваха пред Министерския съвет срещу желанието на страната да употребява незавършения градеж в двора на Медицинска академия за създаване на детската болница.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР