Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов заяви, че очаква конкретика

...
Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов заяви, че очаква конкретика
Коментари Харесай

Янаки Стоилов иска от ВСС анализ на спецправосъдието

Служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов съобщи, че чака конкретика по изказванията на предприемача Светослав Илчовски за издевателства против прочут предприемач в ареста. Той разяснява тематиката преди началото на съвещанието на Висшия правосъден съвет (ВСС), което през днешния ден ще ръководи за първи път. 

Готовност за инспекция, само че и упования за повече конкретика за времето, когато се е случило това, мястото и хипотетичните забъркани хора – това е упованието на Янаки Стоилов, предава БНР. 

Думите на Илчовски насочиха вниманието към предприемача Миню Стайков, само че преди дни той отхвърли да е жертва от видеозапис с издевателства в ареста, като видя и разминаване във времето, което съгласно Илчовски е изработен записа, и времето, в което самият той е бил арестуван. 

Янаки Стоилов разяснява и напрежението към признатите на първо четене в закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс промени, които останаха с този статут при закриването на Народното събрание. Те са свързани със закриването на профилираните съдилища и прокуратура. 

Декларация против това закриване е точка първа от дневния ред на Висшия правосъден съвет, управляван от Янаки Стоилов. В декларацията се афишира поддръжка за работещите там, има присъединение към декларация, която към този момент бе призната от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет и се предизвестява, че закриването на спецструктурите може да сътвори напрежение и да попречи на битката с престъпността. 

Логиката на Стоилов обаче е, че преди да се одобряват заявления, би трябвало да се направи разбор на работата на профилираното правораздаване, в това число и през прочита на европейските рекомендации във връзка с специализацията, битката против проведената престъпност и корупцията. Затова той предлага на членовете на Висш съдебен съвет първо това да бъде разисквано. 

Служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов, който за първи път ръководи съвещание на кадровия орган, предложи правилник за изявления в границите на до 5 минути. Това обаче не се случи, предава Българска телеграфна агенция. 

Председателят на Върховен касационен съд Лозан Панов пръв взе думата и съобщи, че няма да поддържа декларацията. " С това сляпо поддържане на декларацията се оказва, че разделяне на съдийска и прокурорска гилдия няма. Както е възможно основаване на спецмагистратури, по този начин е възможно закриването им ", проучва решение на Конституционен съд Панов. Той дефинира декларацията като политическа и без правни претекстове.

" Пленумът на Висш съдебен съвет не е политически орган и по тази причина не може да преглежда такава декларация. Приемането й в обстановка на служебно държавно управление също е доказателство, че тя е политическа ", сподели още Панов по време на полемиката и добави, че натовареността в спецсъдилищата понижава. " Голяма част от делата са съглашения, позволения за СРС-та. Миналата година до Върховен касационен съд са стигнали единствено 14 каузи от спецсъда. Апелативният спецсъд е на предпоследно място по ефикасност по доказани актове от всички апелативни съдилища в страната ", сподели още Панов. 

Цветинка Пашкунова, един от вносителите на декларацията, съобщи, че поддържа декларацията. Определи я като израз на съпричастност. " Няма по какъв начин да запазим безмълвие и да се вършим, че нищо не се е случило. Начинът, по който беше импортиран законопроектът е в посока неуважение независимостта на управляващите. Нямаше и социална полемика по тематиката. Всичко това е надменно отношение към институциите и наподобява на реваншизъм ", уточни Пашкунова. 

Главният прокурор Иван Гешев дефинира като неистина изказванието, че няма успеваемост и резултатност от работата на тези институции. " В момента по каузи и следствия са блокирани над 3 млрд лв.. Целта на препоръчаните законови промени е тези пари да се върнат към хората, против които се водят следствия точно от спецпрокуратурата ", сподели Гешев и напомни, че в случай че бъдат закрити спецсъдилищата, всички каузи ще стартират изначало.

" Закриването на тези институции ще е в полза на мафията, а цената ще платят хората. Ясно би трябвало да бъде казано, че това, което става, е тричане на съдии ", уточни основният прокурор.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР