Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов очаква президентът Румен Радев

...
Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов очаква президентът Румен Радев
Коментари Харесай

Министър Димитър Стоянов очаква първият мандат да бъде връчен следващата седмица

Служебният министър на защитата Димитър Стоянов чака президентът Румен Радев да връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление идната седмица, съобщи той пред Би Ти Ви. И допусна, че може би това е била повода ГЕРБ да изискат проектосъстава на кабинета от ПП-ДБ.

Виждаме две политически сили, първата (ГЕРБ-СДС) и втората („ Продължаваме промяната – Демократична България “), които се опълчват една на друга, само че в това време тяхното ръководство е изключително нужно на страната, разяснява Стоянов. По думите му е време България да има постоянно държавно управление. Според него с това, което показват ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, не дават кой знае каква вяра да сформират общ постоянен кабинет.

За разлика от другите сътрудници, аз не мога да се оплача от бюджета, съобщи Стоянов. Разходите за защита за 2023 година са съобразени с референтните разноски по Националния проект за повишение на разноските за защита на 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт на България до 2024 година – т.е. 1,85 от Брутният вътрешен продукт, добави министърът.

Има задоволително средства за финансови разноски и се надявам да не бъдат орязани, тъй като чухме към този момент сходни поръчки от политически лица, само че това ще неодобрява модернизацията на Българската войска, която по този начин или другояче върви с извънредно мудни темпове, изясни Димитър Стоянов.

Ако бъдат отпуснати тези финансови средства и не бъдат орязани финансовите разноски, има действителна опция през тази година да сключим най-малко три контракта, които са свързани с модернизацията на Българската войска, сподели министърът и добави, че става въпрос за придобиване на бойни машини на пехотата, 155 мм гаубици и 3D радари.

По думите му модернизацията на армията върви на две скорости. „ Първата скорост е за Военновъздушните сили и Военноморските сили – техните планове вървят с ускорени темпове – за разлика от тях втората скорост остава за Сухопътни войски “, добави той.

Стоянов още веднъж съобщи, че служебният кабинет в никакъв случай не е предложил страната ни да подари изтребителите МиГ-29. „ Всеки приказва за член 5 на Северноатлантическия контракт, за груповата защита, само че прелестно се пропуща член 3, където ясно е записано, че нашата страна има ангажимент по поддържане на нужния защитителен капацитет “, изясни министърът.

„ Самолетите МиГ-29 ще продължат да охраняват въздушното ни пространство и през тази, а както върви и през идната година, тъй като успяхме да намерим някакви решения “, съобщи Стоянов.

Димитър Стоянов напомни, че МО разгласи две публични поръчки за доставка на ремонтирани мотори за МиГ-29 и за ремонт на мотори за МиГ-29. По-рано през днешния ден от министерството оповестиха за Българска телеграфна агенция, че срокът на социална поръчка за доставка на ремонтирани мотори за МиГ-29 е продължен до 25 май с решение на министъра на защитата. Предишният период беше до 24 април. Той уточни, че има упования публичните поръчки да бъдат осъществени. Стоянов съобщи, че откогато той е министър, не е имало нарушение на българското въздушно пространство.

Военната помощ от България за Украйна е предоставена, само че има точка в решението на Народното събрание, съгласно която при опция от българската страна и искане от украинската може да бъде предоставено и друго въоръжение. Към момента не виждам опция какво в допълнение може да бъде предоставено на Украйна, сподели министърът.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР