Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде заповед, с която

...
Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде заповед, с която
Коментари Харесай

Забраниха алкохола и наркотиците на военните по време на работа

Служебният министър на защитата Димитър Стоянов издаде заповед, с която не разрешава използването на алкохол и опиати на военните по време на работа.

Ето и текста на заповедта:

1. В служебно време не разрешавам използването на алкохол, наркотични субстанции, техни аналози или други упойващи субстанции от военнослужещите от Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска, в това число по време на занятия, тренировки, учения, задачи и интервенции.

2. Забранявам продажбата на алкохол във всички столове, бюфети или други пространства за продажба на артикули и питиета на територията на военните формирования и в административните здания в ръководство на Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска.

3. При определяне на нарушаване на възбраната по т. 1 от заповедта, военнослужещият да се отстранява от военна работа при изискванията и по реда на член 159 от ЗОВСРБ и член 49 от Правилника за използване на ЗОВСРБ.

4. При явяване на военнослужещ в положение, което не му разрешава да извършва служебните си отговорности, породено от използването на алкохол и/или корист с наркотични субстанции да му бъде наложено дисциплинарното наказване „ уволняване “ по член 245, алинея 1, т. 8 от ЗОВСРБ.

5. В случаите по т. 5.5 от Етичния кодекс за държание на военнослужещите, одобрен с Министерство на здравеопазването № ОХ-858 от 27.09.2021 година (Етичниякодекс), когато се откри, че при осъществяване на служебните си отговорности военнослужещият е използвал алкохол или е под въздействието на наркотично или друго упойващо вещество, да му се наложи дисциплинарно наказване „ уволняване “ по член 245, ал.2 по отношение на член 242, т. 9 от ЗОВСРБ.

6. Забранявам ръководството на пътни транспортни средства от военнослужещите в служебно и отвън служебно време след приложимост на

алкохол с централизация в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози, според наредбата на член 5, алинея 3, т. 1 от Закона за придвижване по пътищата. При определяне на сходно нарушаване от способените за това органи, на военнослужещия – извършител да му се наложи дисциплинарно наказване „ уволняване “ по член

245, ал.2 по отношение на член 242, т. 9 от ЗОВСРБ по отношение на т. 5.8.2 от Етичния кодекс.

7. В т. 5.8.2 и т. 5.8.3. от Етичния кодекс за държание на военнослужещите, одобрен с Министерство на здравеопазването № ОХ-858 от 27.09.2021 година думите

„ моторно транспортно средство “ се заменят с „ пътно транспортно средство “.

8. Отменям Министерство на здравеопазването № ОХ-680/05.11.2010 година по отношение на възбрана за приложимост на алкохол и наркотични субстанции от военнослужещите в Министерството на защитата, Българската войска и структурите на директно послушание на

министъра на защитата, изм. с Министерство на здравеопазването № ОХ-257/17.03.2020 година

Със заповедта да се срещнат всички военнослужещи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР