Служебният министър на МОСВ освободи от поста директора на Национален

...
Служебният министър на МОСВ освободи от поста директора на Национален
Коментари Харесай

Изненадващо! Уволниха директора на парк Пирин Владимир Милушев

Служебният министър на Министерство на околната среда и водите освободи от поста шефа на „ Национален парк Рила “Владимир Милушев. Новината заяви Милушевна персоналната си страница във Facebook и безусловно взриви десетки мнения. Пред сътрудниците си и приятелите си уволненият към този момент шеф,който бе отпред в близост 7 месеца направи самобитен доклад на свършенотопод негово управление.

„ За мен беше чест и отговорност да съм отпред на дирекция „ Национален парк Рила “.

Чест, тъй като планината значи доста за мен и знам какъв брой доста тя значи и какъв брой дава на още толкоз доста хора.

Беше, тъй като от през днешния ден към този момент не съм шеф. Така реши служебният министър на околната среда и водите.

След тези 7 месеца, в които бях отпред на администрацията на най-големия народен парк в България, желая да благодаря на всички, с които дружно работихме за положителното Рила и хората, свързани с планината.

Благодаря, както на сътрудниците в дирекцията на Парка, по този начин и на всички хора отвън Дирекцията, които подкрепяха нашата работа!

Без всички вас нямаше да успеем да свършим толкоз потребни неща.

Ето и къс лист на главните действия, които дружно осъществихме от месец март до в този момент.

Опазване на природата:

Намалихме отрицателно влияние на хората върху Седемте рилски езера като убедихме посетителите в региона да съблюдават разпоредбите като разказахме по какъв начин наличието на хората в циркуса въздейства върху природата и по какъв начин всеки може да способства за опазването на природата. Това се случи помощта на нови осведомителни табла, медийна акция и непрекъснато наличие на чиновници на Дирекцията в региона.

Спряхме изцяло достъпът с МПС-та до Седемте езера в съдействие с други виновни институции.

Подобрихме теренния надзор, посредством повече пълномощия на чиновниците паркова защита и профилирани образования. Този факт е регистриран и в отчет от инспекция осъществена от чиновници на министерството на околната среда през месец септември.

Започнахме развой по усъвършенстване и дигитализиране на мониторинга на биоразнообразието в Парка.

Туризъм:

Направихме цялостна инвентаризация на туристическата инфраструктура на територията на целия парк.

Въз основа на инвентаризацията бе осъществена приоритизация и сега тече развой по замяна и възобновяване на осведомителни табели, интерпретационни модули, знаци, дървени мостчета и други.

Почистихме и маркирахме някои основи туристически пътеки.

Започнахме работа по създаване на последователен метод за мониторинг на посетителите.

В съдействие с планинари и скиори разработихме план на устав за ски преходи в Националния парк. Като резултат на десетки дни работа, събиране на едно място на цялата налична информацията за планината има прелиминарен план, които ще докара до понижаване на отрицателните въздействия на ски-преходите върху природата и безвредното им осъществяване на територията на Парка.

Заедно с сътрудници от министерски съвет, министерството на околната среда и швейцарски сътрудници успяхме да осигурим 15 милиона швейцарски франка за повишение на енергийната успеваемост и понижаване на отрицателните въздействия върху природата на определени хижи и други здания в планината като част от Българо-швейцарска стратегия за съдействие.

Започнахме градивен разговор с Планинската избавителна работа, Федерацията по катерене и алпинизъм и Асоциация „ Планини и хора “ за действието на виа ферата „ Мальовица “ – един атрактивен и известен, само че нерегламентиран и незадоволително осведомително гарантиран катерачен маршрут. В резултат към този момент има създаден прелиминарен вид на условия за експлоатиране на оборудването.

В момента се създават новаторски интерпретативни модули за двата посетителски центъра на Национален парк „ Рила “.

Поминък, обвързван с планината:

Променихме метода, по който се реализира обичайна сезонна паша в Парка. Правилата за паша бяха разисквани на среща с животновъдите. Планът за активността бе съгласуван с техните рекомендации. За първи път в Национален парк „ Рила “ бе правена инспекция на действителния брой животни на всеки ползвател преди издаване на позволение. Бяха създадени ясни и съответни критерии за приемане на право на прилагане. Бе засилен и теренният надзор. Всичко това докара до отстраняването на стотици „ виртуални “ животни и паша на действителни животни в Парка.

Работа с обществото:

Не сме спирали да описваме какво се случва в Парка, да обясняваме за какво, да обясняваме какви са разпоредбите и за какво би трябвало да се съблюдават. За това използвахме както обществените мрежи, където за няколко месеца удвоихме почитателите на нашата страница, по този начин и интернет уеб страницата на Парка.

В момента сме с последната фаза на създаването на освежен интернет уебсайт актуализирана визия по-добра информация и нараснала осведомителна сигурност.

Започнахме работа с учители от обитаемоте места към Парка за да достигнем и до повече деца със профилирани и атрактивни просветителни стратегии.

Проведохме десетки просветителни събития с деца и възпитаници.

Работихме непрестанно по популяризирането на Национален парк „ Рила “ – бяха извършени фотоконкурс, научна конференция, юношески екофорум, акции по разчистване и ремонт на туристическа инфраструктура и други.

Подобряване на ръководството:

Извършихме, належащата и забавена към този момент с доста години, актуализиране на проекта за ръководство на Националния парк. Документът е импортиран в министерството на околната среда и водите

Бяха актуализиране на границите на Парка и парцелите в цялата предпазена територия.

Вече няколко месеца се работи по новаторска рамка за адаптивно ръководство и оценка на успеваемостта на работата на дирекция „ Национален парк Рила “.

Много от изброените действия следва да се довършат. Разбира се, има и още доста неща, които би трябвало да се създадат.

Вярвам, че новото управление ще има разсъдъка, волята и търпението да ги свърши в интерес на планината и всички нас. От сърце им го поисквам!

Вярвам, че семенцата, които посяхме дружно ще продължат да порастват. “- написа Милушев във Facebook.

Десетки негови другари и сътрудници показаха откровеното си страдание за уволнението, засипвайки го с похвали за работата му в парк " Пирин ".

П. Попов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР