Служебният министър на културата Велислав Минеков съобщи на брифинг за

...
Служебният министър на културата Велислав Минеков съобщи на брифинг за
Коментари Харесай

България платила 700 хиляди лева на Лувъра, за да постави наши експонати в коридор

Служебният министър на културата Велислав Минеков заяви на брифинг за нецелесъобразно по думите му консумиране на средства за първата българска галерия в Лувъра през 2015 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

За първи път нашите съкровища са показани във Вашингтон през 1974 година и това е първият опит да покажем нашата история и минало, което води до необикновен триумф, само че триумфът има своето финансово изражение, изясни Минеков.

По думите му изложбата през 1974 година носи на България близо пет милиона $ в тези години. "След този триумф стартира проявление на нашите съкровища по целия свят - на всички места, където е допустимо, няколко пъти във Англия, в Германия, Италия, Токио. И всякога това е носило големи доходи ", добави Минеков.

"За първи път ние плащаме, с цел да представим нашето културно завещание - такова нещо в никакъв случай не се е случвало ", съобщи министърът.

"България заплаща на Лувъра близо 700 хиляди лв., с цел да бъдат сложени експонатите в един трагичен кулоар, разгласи Минеков.

По думите му, с цел да бъде събитието отразено уместно, са поети към български публицисти, които да опишат случая като величествен и значителен - без да бъдат осведомени, че страната е платила за "това наше благополучие ".

"Разходите, които съм открил досега, са близо 20 хиляди лв.. За страдание, едни публицисти са били по-любими от други, което се вижда от цената на техните пътни дневни. Едни са настроени за 2000 лв., а други - единствено за 246 ", сподели още министърът.

"Няма да разреша сходно излагане на нашите културни полезности по този метод, защото това е в действителност вреда. Може би е добре да има някакъв музеен продан ", разяснява още Минеков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР