Служебният министър на икономиката Кирил Петков се обяви против за

...
Служебният министър на икономиката Кирил Петков се обяви против за
Коментари Харесай

Кирил Петков се обяви против идеята на ИТН за приватизация на Банката за развитие

Служебният министър на стопанската система Кирил Петков се разгласи срещу за приватизация на държавната Българска банка за развиване, стана ясно от негово изявление за бТВ. В момента кредитната институция е 100% благосъстоятелност на страната, не набира депозити и работи най-вече с държавни гаранции. В първите дни след поемането на поста Петков разкри, че вместо да подкрепя дребния и междинния бизнес, ББР е отпуснала едри заеми за общо 1 милиарда лева на 8 кредитополучатели.

ББР би трябвало да продължи да съществува

Кирил Петков изясни, че съгласно него е хубаво ББР да продължи да съществува. " Обаче като безусловно транспарантна, за дребния и междинен бизнес, с предел (на всеки заем, б. р.) от 5 млн. и новия професионален мениджмънт, да финансира дребни новаторски компании ", уточни той.

" Тази банка би трябвало и има опция да остане във типа, в който сега я докарахме след 8 седмици битка. Банката, както беше преди ние да влезем, нямаше никакъв смисъл за българската стопанска система и общество ", разяснява Петков.

Според него е доста добре да имаме подобен инструмент. " Неслучайно огромни стопански системи като Канада имат Банка за развиване. Те в действителност имата една избрана функционалност – дребните предприятия, които са новаторски и рискови, които не могат да вземат естествени заеми от комерсиалните банки, да имат място, където да отидат ", означи още Кирил Петков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР