Служебният министър на финансите Росица Велкова ще представи данните за

...
Служебният министър на финансите Росица Велкова ще представи данните за
Коментари Харесай

Финансовият министър ще представи данни за състоянието на държавния бюджет

Служебният министър на финансите Росица Велкова ще показа данните за положението на държавния бюджет и прогноза за резултата от високите цени на силата и храните до 2025 година.

Още с встъпването си в служба министър Велкова разгласи, че министерството ще приготви " базов " бюджет за следващата година, който може да бъде изпълнен с политики от идващия кабинет.

До края на юли, докато са последните публични данни за положението на държавната хазна, в нея има остатък от 1,5 милиарда лв.. Промените в данъчните ставки, които бяха направени с юлската актуализация на тазгодишния бюджет, обаче към момента не са дали резултат върху събираемостта. Освен това, по традиция през есента и през последните месеци на годината има по-големи разноски от хазната.

Все още се чака първото заплащане по Плана за възобновяване и резистентност от Брюксел. Също по този начин пред страната ни стои поемането на нов дълг, както е залегнало във финансовата рамка за актуалната година, с което би трябвало да се покрият идни падежи.

Предварителната макроикономическа прогноза за идващите години е основен документ, върху който стъпват изчисленията за Бюджета следващата година. Това ще е първият разбор, който министерството прави след повишението на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка и би трябвало да даде обновени оценки за резултата от високите цени на енергоносителите и храните.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР