Служебният министър на енергетиката Росен Христов разкри днес в парламента

...
Служебният министър на енергетиката Росен Христов разкри днес в парламента
Коментари Харесай

Правителството „Петков“ е купувало с 30% по-скъп газ, това довело до увеличение на цените

Служебният министър на енергетиката Росен Христов разкри през днешния ден в Народното събрание всички детайлности за далаверите при покупко-продажбите със синьо гориво на кабинета на четворната коалиция.

„ Информацията е значима освен що се касае до енергетиката, а е въпрос на национална сигурност. На 1 април „ Газпром “ уведомява с писмо „ Булгаргаз “, че би трябвало да се трансформират изискванията на заплащания, като ние се задължаваме да открием две сметки в „ Газпромбанк “, надлежно в щатски долари и рубли. Предвидено е заплащането да се прави с превод в долари, след което „ Газпром банк “ поема отговорността да превалутира и изплати сумите на „ Газпромекспорт “ в рубли. На 13 април Министерският съвет на оперативно съвещание взема решение „ Булгаргаз “ да не приема деяние по осъществяване на предлагането, след това на 27 април „ Газпром износ “ прекратява доставките “, съобщи енергийният министър Росен Христов, представен от Tribune.

Той добави, че след тази дата „ Булгаргаз “ е осигурявала количествата газ посредством подписване на еднократни и краткосрочни контракти на месечна база. Основни контрагенти са „ Мет Енерджи Трейдинг “, „ Виа Румъния “, „ Тотал “, „ Шиниър “ и други. Единствените доставки по дълготраен контракт са количествата от Азербайджан.

Христов съобщи, че липсват данни държавното управление на Кирил Петков да е предписание каквито и да било стъпки за дълготрайни доставки на природен газ, които да подсигуряват енергийната сигурност на страната. В същото време той акцентира, че краткосрочните контракти са подписвани в нарушаване на закона на енергетиката. В закона ясно е записано, че краткосрочни контракти се вършат на енергийния борсов пазар, а не посредством имейли и събиране на предложения или пък някакви преговори, както се е случвало при държавното управление на Петков.

Христов изясни и технологията на покупко-продажбите: през месец февруари 2022 година господин Людмил Йоцов е назначен за изпълнителен шеф на „ Булгаргаз “. Предходният му шеф е „ Мет Eнерджи Трейдинг “. През март същата компания стартира интензивно да изкупува свободни слотове за разтоварване на танкери с полутечен газ в Гърция, в това число купува два слота в график за доставка през май месец. В същото време „ Булгаргаз “ не подхваща дейности за същото. Април месец „ Булгаргаз “ с решение на оперативно съвещание на Министерски съвет отхвърля да извърши инструкциите на „ Газпром “, което води до прекъсване на доставките.

Два дни по-късно на 29 април „ Булгаргаз “ подписва контракт с „ Мет “ за доставка на 930 хиляди мегаватчаса полутечен газ с график на доставка през месец май, количества които компанията прозорливо е планувала да обезпечи месец и половина по-рано, макар че по това време България има настоящ контракт и доставки от „ Газпром “. Цената за тази доставка е с 30% по-висока от контрактуваната цена с „ Газпром “ за същия месец.

През май месец е подписан и контракт за доставка на танкери с полутечен газ с компанията „ Шиниър “, още веднъж без конкурентна и транспарантна процедура. За тези танкери са нужни
слотове за доставка и тук идва следващото забавно съвпадане, че свободните такива в Гърция са изкупени към този момент от компанията „ Мет Eнерджи “.

Разказвайки схемите, Христов още веднъж посочи, че в края на държавното управление на Кирил Петков е купуван природен газ с 30% по-скъпо и не е направено нищо, с цел да имаме устойчиви и дълготрайни контракти.

Служебният министър на енергетиката заключи, че при встъпване в служба е открил, че няма обезпечени количества за месеците септември и октомври. Има декларирани два танкера, само че
слотове за разтоварване няма. С изненада виждат, че единственитеq които могат да ползватq са тези към този момент декларирани от „ Мет Eнерджи “, само че на цени, които са в пъти повече от пазарните, което служебното държавно управление е сметнало за недопустимо. Именно по тази причина са почнали договаряния с Турция.

Христов посочи, че спрените доставки на газ от „ Газпром “, пазаруването в пъти по-скъпо синьо гориво с непрозрачните покупко-продажби е довело да покачване на инфлацията и цените, както и огромни загуби за България.

Вече замененото управление на „ Булгаргаз “ трансформира напълно политиката и организира краткосрочните контракти съгласно закона и с ясни критерии. Той увери, че доставките на газ до края на годината са обезпечени на конкурентни цени в пъти по-ниски от предходните месеци.

„ Благодарение на своевременните ограничения на новото управление на „ Булгаргаз “ успяхме да овладеем цените и както имате информация, цените на газ за ноември са доста по-ниски от тези, които бяха за септември, само че и доста по-ниски от борсовите цени. Докато през месеците от април до август доставките на газ се движат на процедура идентично с борсата, сега ние купуваме газ от същите компании при почти същата рецесия в доставките на цена, която е повече от 60 евро отстъпка или на половина на борсовата цена “, съобщи Христов.

Той посочи, че за ноември служебното държавното управление е икономисало 200 милиона лв. спрямо практиките и покупко-продажбите, сключвани от държавното управление на Кирил Петков. Служебният министър съобщи, че всички служби ревизират договорите и са се заели с цялостна инспекция за доставката на природен газ осъществявани от държавното управление „ Петков “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР