Служебният министър на енергетиката Росен Христов беше опроверган както от

...
Служебният министър на енергетиката Росен Христов беше опроверган както от
Коментари Харесай

И Булгаргаз, и Гълъб Донев опровергаха Росен Христов за спрените заявки до Газпром

Служебният министър на енергетиката Росен Христов беше опроверган както от шефа на " Булгаргаз ", по този начин и от служебния министър председател Гълъб Донев за изказванието си, че България е спряла да изпраща постоянни поръчки до " Газпром " за дължимите количества газ.

Христов разгласи за " естествено " прекратяването на поръчките, макар че те са част от договорните отговорности на българската страна към " Газпром " и неналичието им може да се употребява като евентуално обвиняване за несъблюдение против " Булгаргаз ".

В петък той взе участие в утринния блок на Нова ТВ, където разгласи:

" Защо би трябвало да вършим нещо, което не е дало резултат и да чакаме, че ще се получи нещо ", беше коментарът му.

На забележката на водещата, че по този метод руснаците може да ни осъдят, той отговори, че " това, че превеждаме пари, не е мотив за нищо ".

Три дни по-късно обаче министър председателят Гълъб Донев сбито отхвърли поръчките да са спирани.

Пред bTV Донев съобщи, че " се вършат съответните поръчки " и че се водят диалози с " Газпром ", " с цел да се случат или да не се случат, надлежно, тези доставки ".

Във вторник шефът на " Булгаргаз " също сподели, че " Булгаргаз " извършва контракта към " Газпром " и всеки ден изпращаме поръчки за доставки, получаваме удостоверение за нулеви количества за идващия ден ", представена от Българска национална телевизия преди съвещание на КЕВР.

Твърдението на Росен Христов, че България нямала потребност да изпраща повече поръчки до " Газпром ", откакто съветската страна не им дава отговор, беше отхвърлено и от.

Той разяснява, че договорът с " Газпром " съдържа правилото " вземи или заплати ", и от месец април до момента " Булгаргаз " е изпълнявал ежедневно първото изискване със поръчките, които отсрещната страна категорично отхвърля.

" Да, дано министърът не се тормози, тъй като доказаната НУЛА от другата страна сме си я взели ", разяснява Николов.

Бившият финансов министър също алармира, че прекъсването на поръчките на " Булгаргаз " може да сложи България в уязвима позиция пред Русия.

" Всеки ден си изпращаме поръчката - на идващия ден (от Русия) удостоверяват нула количество. Ако служебният кабинет е спрял да подава поръчки - това слага нас в несъблюдение на контракта. Но до момента в който ние бяхме на власт, правихме всичко, с цел да няма никакъв риск за българската страна на арбитраж ", сподели Василев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР