Служебният министър Кирил Петков обяви, че ще внесе иск срещу

...
Служебният министър Кирил Петков обяви, че ще внесе иск срещу
Коментари Харесай

Кирил Петков ще съди предишното ръководство на ББР

Служебният министър Кирил Петков разгласи, че ще внесе иск против двама от членовете на досегашното управление на Българската банка за нанесени вреди, подбудени от това, че " методите им да спрат тяхното уволняване ще навредят на бизнеса ". " Заради това, че отстранените апелират, " се блокира работата на банката в миг, в който дребните и междинни предприятия имат потребност от помощ " посочи Петков на брифинга на Министерски съвет през днешния ден.

Поводът за това решение е, че Софийски градски съд през днешния ден още веднъж е спрял вписването в Търговския указател на новото управление на Българската банка за развиване, определено от служебния министър на стопанската система Кирил Петков.  Този път блокирането не  идва от арбитър Мария Вранеску, която спря предходното решение за освобождението им, а на арбитър Валерия Братоева. Първото прекъсване бе оповестено в края на предходната седмица.

Според решението на съда назначението на новото управление не може да влезе в действие, преди да бъде решен разногласието по получени преди този момент тъжби. Става въпрос за тъжби, импортирани от Николай Димитров, член на досегашния Управителен съвет на ББР и на Велина Бурска, член на Надзорния съвет на ББР – и двамата планувани за промяна от Петков. В жалбата си Димитров се желае да се разгласи за незначително решението на Петков за промяна на управлението на банката. До произнасянето на съда по това дело няма по какъв начин да се промени управата на банката, счита арбитър Братоева. Тя се базира на сходно решение на Върховния касационен съд от 2014 година

Според адвокати съдът има право, защото горният спор е от голяма важност за регистриране на новите лица в ръководството на банката.  

Първото прекъсване към този момент беше обжалвано от Министерството на стопанската система.

Преди това Петков подлага на критика съда, че взема незаконосъобразно решение. От Съда и от Съюза на съдиите в България пък подлагаха на критика Петков, че си разрешава да разяснява правосъдни решения по медиите, вместо да следва процедурата, която се съблюдава в правовите страни и да апелира решението. Самият Петков през днешния ден се извини обществено и изясни, че не е желал да се намесва в работата на съда, защото има вяра в правовия ред. След това обаче изрече мнение, че вероятността всички каузи за кадрови смени от страна на държавното управление да се паднат при еднакъв арбитър е единствено 1%.

По същото време бяха спрени вписванията на новите управления на държавното дружество „ Автомагистрали “ и на Александровска болница.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР