Служебният кабинет взе решение и предлага на парламента да удължи

...
Служебният кабинет взе решение и предлага на парламента да удължи
Коментари Харесай

Кабинетът предложи удължаване на срока, в който ще действа бюджетът от 2022 г.

Служебният кабинет взе решение и предлага на Народното събрание да удължи действието на удължителния закон за бюджета. Предложението се отнася както за държавния бюджет, по този начин и на този на държавното публично обезпечаване на Националната здравноосигурителна каса.

Преди седмица министърът на финансите Росица Велкова подсети, че в случай че след 10 юни няма признат бюджет за годината или ново удължение на миналогодишния бюджет, страната ще може да харчи единствено толкоз, колкото събира.

Не се обрисува и възможност депутатите да се заемат с плана на Министерството на финансите, защото двете обединения, които се договориха за общо държавно управление, считат, че дефицитът в него би трябвало да е в границите на 3%. е с над двойно по-голям.

След конституирането на 49-ото Народно заседание на 12 април 2023 година срокът на деяние на удължителния закон е до 10 юни 2023 година, припомня държавната осведомителна послужвам. В случай че в упоменатия период не са признати трите закона, е належащо да се продължи действието на така наречен удължителен закон.

Предложеният законопроект ще обезпечи непоклатимост и опция за финансиране на системите и реализиране на техните държавни и публични функционалности до приемане на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 година, стимулират решението си министрите.

По този метод се обезпечава опция за осъществяването на разноски и даването на прехвърляния на първостепенните разпоредители с бюджет, при изискванията на неприети бюджетни закони за 2023 година и при отчитане на влезнали в действие актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други нормативни административни актове, които плануват спомагателни или понижени бюджетни средства, се показва в известието.

Промените подсигуряват заплащане на действия, свързани с помощи и компенсации, други разноски, свързани със сигурността, живота и здравето на хората. Осигурява се опция да се дофинансират вложенията, включени в Националния проект за възобновяване и резистентност вследствие на инфлационните процеси, които доведоха до увеличение на прогнозните стойности на осъществяването, оценени при утвърждението на Плана на цени преди и до 2021 година.

Осигуряването на спомагателен народен запас, нужен за осъществяването на финансовите вложения, ще подкрепи осъществяването на дейностите - стадии и цели от настояванията за заплащане, които следва да се заявят към Европейска комисия до 2026 година, допълват от кабинета.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР