Служебният кабинет внася бюджет, с който еврозоната ще е само

...
Служебният кабинет внася бюджет, с който еврозоната ще е само
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Бюджет с огромен дефицит; Росен Желязков стана председател на НС

Служебният кабинет внася бюджет, с който еврозоната ще е единствено мираж
Служебният кабинет на президента Румен Радев ще внесе в Народното събрание план на Бюджет 2023 с голям недостиг от 6.4%. За идващите години се чака той да доближи надлежно 5.2 и 4.6% от Брутният вътрешен продукт, което би оставило България надалеч от еврозоната за най-малко още няколко години. Това стана ясно на специфичен брифинг за бюджета на премиера Гълъб Донев и министъра на финансите Росица Велкова, който не бе отворен за въпроси.
Политическа партия и Демократична България гласоподаваха „ за “ Росен Желязков от ГЕРБ за ръководител на Народното събрание
Обединението сред „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ беше единствената друга групировка в пленарна зала през днешния ден, с изключение на ГЕРБ-СДС, които поддържаха кандидатурата Росен Желязков за ръководител на Народното събрание. Бившият транспортен министър в последния кабинет на Бойко Борисов не съумя да събере задоволително гласове предходната седмица при старта на новия парламент, само че през днешния ден съумя след няколко дневни договаряния сред първите две политически сили.
Магистрала „ Струма “ при граничен пункт „ Кулата “ ще бъде разширена
Последните километри от автомагистрала „ Струма “, при Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “, ще бъдат разширени, тъй че да се усъвършенства граничната пропускливост на аутобана до Гърция. Това стана ясно от изявление на районния министър Иван Шишков, който през днешния ден се зае с ревизия на главните пропускателни пунктове по границата със Северна Македония и Гърция.
Инфлацията в България се забавя осезаемо през март
Годишната инфлация в България продължава – наклонност, почнала преди шест месеца. През март междинното повишаване на кошницата от артикули и услуги, измервана от националната статистика, доближава 14% – най-бавният ритъм от пролетта на предходната година.
Надценени парцели: „ Зараза “, която (почти) нищо не може да спре
През последните години в България, и по-специално в София, ставаме очевидци на от ден на ден надценени парцели. Оказва се казусът се крие в неналичието на статистика, която да регистрира цените, на които се подписват покупко-продажбите с недвижими парцели. Това излиза наяве от думите на доктор Щелян Калчев, съосновател на Imvestia, както и на организацията Primo+. Той е посетител на Economic.bg в осмия епизод на подкаста „ Едно мислено “, който ще бъде излъчен този понеделник, 24 април.
България се нуждае незабавно от таргетиране на икономическите политики по райони
За последните 20 години в България се откри съществено икономическо раздалечаване сред София и останалата част на България, което трансформира българската стопанска система в такава на две скорости. За да се свият неравенствата сред районите и това да направи стопанската система по-ефективна, е неотложно таргетирането на разнообразни стопански политики в България. Това е главният извод в първия разбор на новосформирания Съвет за стопански разбори.
United Group продава телекомуникационните си кули в България, Хърватия и Словения
United Group, водещият мултиплатформен телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа, реализира съглашение за продажбата на 100% от пасивната инфраструктура на мобилните мрежи в България, Хърватия и Словения на TAWAL, дъщерно сдружение на stc Group.
Да правиш бизнес с задача измежду лавандуловите полета на с. Средно градище
Две генерации пътуват едно към друго и не престават дружно напред. Първото потомство носи дългогодишния си опит на здрава работа и триумфи. Налива го в основите на LONA, водено от сантименталната фантазия да остави след себе си омагьосващо място, основано с копнеж. Второто потомство носи смяна и нововъведения със своя опит от света на модерния бизнес, вижда в него работилница на хрумвания, оазис за пътешественици, само че и проводник на полезности. Тук то ясно осъзнава шанса си да случи нещо свое и да му даде форма и смисъл по този начин, както единствено то го вижда.
„ Успешен неуспех “: Избухването на ракетата Starship носи опит
Зрелищната детонация на мегаракетата Starship на SpaceX, минути откакто тя излетя от стартовата си площадка при първия тестов полет, е най-новата ярка илюстрация на бизнес формулата за „ сполучлив неуспех “, която служи добре на компанията на Илон Мъск, споделиха специалисти в четвъртък, представени от Reuters.
АЕЦ „ Козлодуй “ заменя съветския уран с канадски
България направи още една крачка напред в диверсификацията на съветските енергийни доставки. АЕЦ „ Козлодуй “ ще получава урана за работата на 5-и блок от канадската корпорация Cameco, един от най-големите снабдители на нуклеарно гориво в света. Cameco, която ще добива урана в Канада, и Urenco, най-големият снабдител на услуги за обогатяване на уран за гражданската нуклеарна промишленост отвън Русия, са подизпълнителите, определени от Westinghouse по десетгодишно съглашение, което тя подписа през декември с АЕЦ " Козлодуй " за доставка на нуклеарно гориво за 5-и блок, добавя SeeNews.
Равносметката от Лондон: Всеки втори българин желае да се върне (видео)
Отзвукът от най-големия кариерен конгрес за българите в Лондон, „ Кариера и живот – за какво в България? “, на който Economic.bg бе медиен сътрудник, продължава близо месец, откакто се състоя. Според уредниците събитието се е трансформирало в ден за равносметка и преосмисляне на житейските избори за повече от 2500 българи. Всички те имаха опция да попълнят онлайн анкета, чиято цел бе да заключи аргументите за заминаването им зад граница и възможните благоприятни условия за завръщане в България.
България е измежду най-уязвимите от зеления преход страни
България, Румъния и Полша са измежду най-уязвимите страни в района във връзка с рисковете, свързани с прехода към зелена стопанска система. В този подтекст се чака вложенията в декарбонизация да окажат спомагателен напън върху обществените финанси.
Борисов изиска повече време от президента и даде обещание да не е министър председател
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е изискал повече време от президента Румен Радев преди връчването на първия изследователски мандат. Това стана ясно след приключването на консултацията на групировката му при президента.
Парламентът ще работи най-малко до юни, с цел да одобри бюджет
И до момента в който към момента политическият пъзел за сформиране на постоянно държавно управление остава неразбираем, то е ясно, че политическите обединения са приели драговолно гласуването на бюджет за тази година. Именно това е била и главната тематика на диалог сред Политическа партия – Демократична България и президента.
Мегаракетата Starship избухна в исторически полет (видео)
Космическата компания на милиардера Илон Мъск съумя да направи голяма крачка в упоритостите си да откри живот на Луната и Марс с изстрелването на мегаракетата Starship – най-мощната строена досега. Тя обаче избухна броени минути след изстрелването, макар че бе планувано полетът ѝ да продължи към 90 минути. Засега не са ясни аргументите за разпадането ѝ, само че то се случи над океана и няма вреди и потърпевши.
Правителството основава нова държавна компания – този път за зелена сила
Министерство на енергетиката основава нова държавна компания, която да се заеме с все по-бързо развиващия се бранш на зелената сила. Новината заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на форума Energy of Tomorrow, представен от Българска телеграфна агенция.
Още един изгубен ден от (вероятно) късия живот на Народното събрание
Седмица след формалното си разкриване и ден след избирането на ръководител се очакваше да стартира и същинската законодателна работа на новото Народно заседание. Това обаче не се случва, а днешното днешното съвещание продължи едвам броени минути – по сходство на предишния четвъртък.
Пенсиите към този момент заплашват съществено държавния бюджет
Както всяка година, откогато работи швейцарското предписание, и тази пенсиите за стаж и възраст ще бъдат обновени на 1 юли. На свое съвещание през днешния ден Надзорният съвет на Националния застрахователен институт (НОИ) утвърди плана на Закон за бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2023 година и от него излиза наяве, че нарастването ще бъде с 12%.
КЗП отново ще ревизира телекомите поради повдигането на таксите
Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) още веднъж ще ревизира дали клаузата за увеличение на цените на мобилните оператори е неравноправна. Регулаторът би трябвало да проучва и реши дали общите условия в договорите, предлагани на потребителите от операторите, са неравноправни по смисъла на Закона за отбрана на потребителите (ЗЗП).
Шишков заприказва за разширение на 170 км от автомагистрала „ Тракия “
Автомагистрала „ Тракия “, в частта до автомагистрала „ Марица “, да бъде разширена, защото този сектор е доста стеснен и към този момент не съумява да поеме придвижването. За това заприказва районният министър Иван Шишков, който организира работна среща по план за водоснабдяване на Пловдив и Хасково от каскада „ Доспат – Въча “.
Благоевград и Кюстендил с достъп до 4.6 млн. евро за „ зелена инфраструктура “
Граничните региони сред България и Северна Македония имат достъп до над 4.6 млн. евро за развиване на зелена инфраструктура. На българска територия областите, които може да се имат достъп до финансирането, са Благоевград и Кюстендил.
Европарламентът утвърди първите в света регулации на криптовалутите
Европейският парламент даде зелена светлина за амбициозния закон, посредством който Европейският съюз ще може да контролира криптоиндустрията. Одобрението на закона за пазарите на криптоактиви (известен като MiCA) е първият случай, в който държавни управления се пробват да ползват контрол в сходен мащаб, предава Bloomberg.
Светът е на прага на нови температурни върхове
Светът може да счупи нов температурен връх през 2023 или 2024 година, подхранван от изменението на климата и предстоящото завръщане на метеорологичния феномен „ Ел Ниньо “, споделят климатолозите.
„ Епохата на Турция “: Потича първият газ от Черно море
По-малко от месец преди изборите в Турция президентът Реджеп Тайип Ердоган ще разгласи началото на добива на природен газ от най-голямото намерено находище в Черно море – „ Сакария “. Церемонията ще се състои през днешния ден в 20:23 ч., отбелязвайки стогодишнината на Република Турция.
Китайската CATL сподели ново потомство батерия за самолети
Най-големият производител на акумулатори в света продължава да показва надмощието си в сегмента. По време на автомобилното ревю в Шанхай CATL пусна нова кондензирана батерия, която обезпечава задоволителна енергийна компактност и сигурност, с цел да разреши полет на електрически пътнически самолети.
Seagate отнесе 300-милионна санкция поради доставки за Huawei
Seagate Technology Holdings Plc се съгласи да заплати наказателна клауза от 300 милиона $ в съглашение с управляващите на Съединени американски щати. Американската компания е доставила твърди дискове на стойност над 1.1 милиарда $ на китайската Huawei в нарушаване на законите за надзор на износа на Съединени американски щати, заяви Министерството на търговията на сряда.
Гугъл включва изкуствения разсъдък в основаване на комплицирани рекламни акции
Гугъл възнамерява да вкара генеративен изкуствен интелект в своя рекламен бизнес през идващите месеци. Според вътрешна презентация за рекламодатели, забелязана от Financial Times, компанията, благосъстоятелност на Alphabet, има намерение да стартира да употребява AI за основаване на нови реклами, основани на материали, създадени от експерти по маркетинг.
Европейска комисия дава на съд България поради тол системата
Еврокомисията предявява искове против България поради липса на транспонирани наставления по отношение на тол системата, чистите транспортни средства и пазара на минерални води. Това се случва, откакто опитите на Европейска комисия да накара страната ни да вкара нормите приключват с крах, излиза наяве от публично известие на европейската институция. Заради това България ще понесе и финансови наказания.
Първи конфликт сред ГЕРБ и ПП-ДБ: кой да внесе бюджета
Двете най-големи политически сили – ГЕРБ и обединяването сред „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ – удариха на камък в договарянията си за бюджета. Те въпреки всичко откриха допирни точки, към които финансовата рамка на страната да бъде призната – резервираме на налозите, 3% недостиг, усъвършенстване на разноските и опазване на еврозоната като обща цел.
Президентът привиква партиите на съвещания за сформиране на държавно управление
В сходство с Конституцията президентът Румен Радев разгласи, че ще организира съвещания с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно заседание. След тях се чака той да връчи и първия мандат за сформиране на държавно управление на първата политическа мощ след изборите на 2 април - ГЕРБ-СДС.
Руската „ Такси Максим “ се маскира и продължава да работи нелегално в София
Руската услуга за таксиметров превоз „ Такси Максим “ продължава да действа на българския пазар, макар че бе публично неразрешена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) през 2019 година Това се случва с приложение под друго име, както и напълно нова таксиметрова компания – Tuda, която оперира в София. Тя обаче реализира активността си нелегално, защото не е получила надлежните документи за транспорт на пасажери нито от Столична община, нито от Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ (ИААА), дадоха отговор от двете институции за Economic.bg.
България се опълчва на Брюксел и не разрешава вноса на зърно от Украйна
България последва образеца на Унгария, Полша и Словакия и не разрешава вноса на аграрни артикули от Украйна, в това число зърно. Това решение взема през днешния ден служебното държавно управление на президента Румен Радев, което е срещу  безапелационното мнение на Европейската комисия, че това е недопустимо, защото комерсиалната политика в Европейския съюз е само в нейните пълномощия.
„ Ограничаване на правата “: Неплатена пътна санкция ще стопира договорка за парцел
В случай на неплатена санкция към КАТ няма да бъде допустимо реализирането на имотна договорка или покупка на моторно транспортно средство. Това плануват промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), направени от Министерството на финансите и качени за публично разискване.
Бил Клинтън идва в България по покана на Кирил Домусчиев
Американският президент Бил Клинтън (1993 – 2001 г.) идва в България идващия месец по покана на основния изпълнителен шеф на „ Хювефарма “ и член на Консултативния съвет на Clinton Global Initiative (CGI) Кирил Домусчиев. Двамата ще вземат участие в полемика на тематика Корпоративно обществено въздействие върху бъдещите генерации, с акцент върху значимостта на продоволствената сигурност и устойчивостта, научи Economic.bg.
BNP Paribas продава бизнеса с потребителско финансиране в Унгария и Чехия
BNP Paribas SA води договаряния с Credit Mutuel за продажбата на звеното си за потребителско финансиране в Унгария, предава Reuters, базирайки се на източници, осведомени с въпроса. Дискусиите сред двата френски кредитора са за дъщерно сдружение, известно като Magyar Cetelem Bank ZRT, споделиха хората, поискали да не бъдат назовавани. Подразделението Cofidis на Credit Mutuel ще придобие бизнеса, в случай че бъде реализирано съглашение, допълниха те.
Петролните потоци на „ Газпром “ стремително потичат към Близкия Изток
Руският газов монополист " Газпром " основава звено в Близкия изток – " Газпром Близък Изток ", стана ясно от документи на компанията, без да показва детайлности. Много съветски компании реалокират бизнеса си надалеч от Европа, която наложи наказания на Москва поради дейностите ѝ в Украйна.
Русия към този момент не е надеждна: Кои страни в Европейски Съюз упорстват за нуклеарни наказания
Германия, Полша и няколко други страни от Европейски Съюз упорстват за наказания против съветската нуклеарна сила, до момента в който блокът търси нови способи да навреди на приходите на Кремъл на фона на нахлуването на Москва в Украйна.
На границата с Космоса: Туристически полет с балон в стратосферата
Надпреварата за подчинение на Космоса е в разгара си. В нея с изключение на към този момент одобрените частни американски компании, като SpaceX, Virgin Galactic и Blue Origin, към този момент се включи и френската компания Zephalto, която предлага полет с балон до стратосферата. Услугата ще е дейна от 2025 година и ще коства €120 000 на човек.
Рупърт Мърдок и Fox News заплащат цената за изборните неистини на Тръмп
Големите неистини идват на висока цена. Удивителното съглашение в последната секунда за 787.5 милиона $ сред Fox News и Dominion Voting Systems, което пристигна откакто правосъдното жури към този момент беше седнало в залата, и на ръба на встъпителните изказвания във вторник. Сумата по съглашението е към половината от желае на ищеца.
Netflix ще спре шерването на пароли до няколко месеца
Стрийминг колосът Netflix ще спре изцяло шерването на пароли за платформата си до няколко месеца, излиза наяве от писмо до акционерите. Компанията измества във времето тази дълго чакана стъпка – от края на първото тримесечие за края на второто – поради промени в програмата си.
„ Обединихме се дружно “: Политическа партия и Демократична България се съгласиха ръководителят на Народното събрание да е от ГЕРБ
Втората политическа мощ в Народното събрание – обединяването от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ – ще поддържа предлагането на ГЕРБ за ръководител на Народното събрание.
Рязко понижиха пенсионерите, лимитирани от тавана на пенсиите
Под 1000 души в България към този момент са лимитирани от тавана на пенсиите, който от 1 октомври предходната година бе вдигнат на 3400 лева Според новия статистически бюлетин на Националния застрахователен институт (НОИ) за пенсиите през 2022 година едвам трима пенсионери взимат пенсия над 3400 лева, а други 990 са лимитирани от тавана.
Три стъпки водят фирмите по пътя към устойчивостта
Криса Пагицас ще бъде главен преподавател на интернационалното събитие ESG&FRIENDS, което ще се организира на 22 май в София. Тя е стратегически консултант на висши ръководители и управителни препоръки по отношение на опциите за напредък в пресечната точка на околната среда, обществените въпроси, ръководството (ESG) и световния бизнес. 
Samsung може да размени търсачката на Гугъл с Bing
Акциите на Alphabet Inc паднаха с цели 4% при започване на седмицата след новината, че Samsung Electronics обмисля да размени Гугъл с Bing като търсачка по дифолт в своите устройства, предава Reuters.
Китайската стопанска система изненада със стабилен растеж
Ръстът на китайската стопанска система през първото тримесечие надмина упованията на анализаторите, защото краят на строгите ограничавания на Коронавирус извади бизнеса и потребителите от осакатяващите пандемични спирания. Въпреки това насрещните ветрове от световното икономическо закъснение вършат бъдещето непредвидимо, предава Reuters.
Електрическият Citroen C3 ще се прави в Сърбия
Електрическата версия на модела C3 на Citroen ще се създава в Сърбия, оповестяват локалните медии. Електромобилите ще стартират да слизат от поточната линия през есента на 2023 година и ще бъдат налични за закупуване на европейския пазар през първото тримесечие на 2024 година, заяви профилираната Autorepublika предходната седмица.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР