Служебният кабинет ревизира Плана за възстановяване и развитие на България,

...
Служебният кабинет ревизира Плана за възстановяване и развитие на България,
Коментари Харесай

Вицепремиерът Пеканов: Нашата версия на Плана за развитие е по-добра и по-амбициозна

Служебният кабинет ревизира Плана за възобновяване и развиване на България, само че не го внесе в Брюксел, с цел да изчака постоянното държавно управление. Страната ни обаче остава измежду последните членки на Европейски Съюз, които към момента не са показали проекта си. Как ще се отрази това закъснение и по какъв начин би трябвало да разходваме плануваните европейски средства - тематиката в " Панорама " разяснява вицепремиерът Атанас Пеканов.

Още при започване на нашия длъжностен кабинет стигнахме до консенсус, че бързането не е най-важното, по-важното е качеството на този стратегически документ за бъдещето на България, изясни Пеканов.

Според мен, нашата ревизирана версия е много по-добра от предходната, залага още по-високи упоритости. В последна сметка, средствата не са застрашени - те са там за нас и би трябвало да ги използваме по най-хубавия метод.

В предходната версия на Плана имаше положителни планове, които бяха надградени, само че имаше и доста проблеми. Мисля, че успяхме да въведем доста нови положителни неща с това стават 57 плана и 43 промени, изясни Пеканов.

Апелирам към политическите партии за последователност в този документ. Ние обещаваме, че нещо ще се случи - служебният кабинет дава обещание и по тази причина би трябвало последователност.

На въпрос дали той води война със София поради заложените средства за столицата, вицепремиерът изясни, че съгласно него, методът, по който се развива страната не е добър от позиция на фокусирането в София.

Това постоянно е била моята икономическа логичност - прекомерното фокусиране на хора и запаси в столицата е нездравословно за цялата страна. Видях некадърност на екипа на госпожа Фандъкова да понижи ресурса за метрото, да откри някакви лични средства, добави Пеканов.

Той е безапелационен, че образованието и науката са целите, които обуславят дълготрайното бъдеще на една страна. Икономиките на знанието са тези, които просперират, акцентира Пеканов.

Видяхме доста кадърни младежи, които са били в чужбина и се върнаха в България и ние би трябвало да създадем всичко допустимо да задържим множеството от тях. България би трябвало да се движи доста по-бързо и не би трябвало да се фокусираме единствено върху Плана - да, той е значим запас, само че от нас зависи по какъв начин ще го използваме, акцентира Пеканов.

Видях и хубавото, и неприятното - извънредно кадърни специалисти, видях институции с неглижирана роля, може би сме не запомнили какъв брой е значима експертизата, счита вицепремиерът.

Има един огромен план, който ние се видяхме принудени да отпадне тъй като не беше предпазен пред Брюксел и не потвърждава, че няма да навреди на околната среда - това е планът за " Напоителни системи ". Ако този план беше оставен, Планът ни щеше да е подготвен след 5-6 месеца, изясни още Пеканов.

Това, което ни би трябвало сега, е някакъв тип успокоение, консенсус по какъв начин да действаме за напред, сподели в умозаключение Пеканов.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР