Служебният кабинет продължава да подава противоречиви сигнали за помощта, която

...
Служебният кабинет продължава да подава противоречиви сигнали за помощта, която
Коментари Харесай

МВР изпраща бежанци от Украйна във фургони край Елхово

Служебният кабинет продължава да подава спорни сигнали за помощта, която България оказва на украинските бежанци, откакто група от 35 души се оказа изпратена да живее във фургони край Елхово.

Мнозинството от тях са дами с деца, има и четирима възрастни мъже. Настаняването им във фургоните е " краткотрайно ", съгласно регионалния шеф на Ямбол Георги Чалъков, a по-късно би трябвало да бъдат изпратени в държавни бази.

Дори в тези бази се оказва, че не са обезпечени естествени условия на живот. Репортаж на BG on Air демонстрира, че в остаряла база на БДЖ в Приморско няма отопление, а настанените там хора се оплакват, че спят с облеклата си поради студа.

Новината за отварянето на центъра за настаняване в Елхово пристигна не от управляващите, а от Българския хелзинкски комитет, откъдето сигнализираха, че изискванията на живот във фургоните са неприемливи за хората, бягащи от войната. На същото място има и лагер, който се употребява за краткотраен заслон на задържани незаконни имигранти от Близкия изток, които пресичат границата на България нелегално.

От регионалната администрация на Ямбол настояват пред " Свободна Европа ", че двете уреди са отделени и че украинците имат право свободно да напущат мястото.

Осигурени са тоалетни и бани, течаща вода, кревати и дрешници, както и отопление.

Проблемът с държавната помощ за украинските бежанци е по-сериозен, тъй като срокът на последната стратегия за помощи изтече в края на октомври. Служебният кабинет го удължи по насила до 15 ноември, откакто се сблъска с митинги поради неналичието на изясненост къде ще бъдат преселени хората, които сега живеят в хотелски стаи по морето.

В същото време - България получава поддръжка от Европейски Съюз за обезпечаване на заслон на бежанците, а те занапред ще имат потребност от заслон в зимните месеци.

Дори част от хотелиерите упорстват хората да бъдат оставени да живеят при тях с финансова помощ от страната, като показват, че ремонтът на държавните бази би бил по-скъп от доплащането за черноморските хотели в неактивния сезон.

От " Демократична България " внесоха план за решение, с което Народното събрание да удължи безсрочно програмата за помощ на украинските жители със статут на краткотрайна протекция.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР