Служебният кабинет прави още една крачка към по-бързото отключване на

...
Служебният кабинет прави още една крачка към по-бързото отключване на
Коментари Харесай

Законът за етажната собственост най-после ще бъде променен

Служебният кабинет прави още една крачка към по-бързото отключване на заложените 1.4 милиарда лева в Плана за възобновяване и резистентност за енергийно възобновяване на здания в България. На днешното си съвещание Министерският съвет одобри промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност.

Първата крачка бе направено, когато законопроектът бе направен и пуснат за публично разискване през септември. За да влезе в действие, би трябвало да бъде прегледан и признат от Народното събрание.

С него страната прави опит да регламентира и управлява активността на така наречен „ професионални домоуправители “. Също по този начин, с цел да се улеснят вложенията за енергийна успеваемост в многофамилните жилищни здания, всяка етажна благосъстоятелност ще може да открие банкова сметка със особено предопределение за събиране на средства за ръководство и поддръжка на общите елементи на етажната благосъстоятелност. Това ще улесни и кандидатстването по групови заеми пред разнообразни финансови институции.

Променя се и методът на осъществяване на общо заседание на притежателите. В категорично изброени в закона случаи се планува опция общото заседание да се организира посредством онлайн връзка, освен присъствено. Отпада нормативно избраната опция за отсрочване на общото заседание за идващия ден, в случаите, когато не е налице изискуемият кворум. Според изменението общото заседание ще се отсрочва с един час и ще се счита за законно, колкото и идеалните елементи от общите елементи на етажната благосъстоятелност са показани.

В изявление за Economic.bg секретарят на Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност Ламбро Попов дефинира измененията като належащи, защото такива не са правени години наред.

Във вторник обаче изпълнителният шеф на „ ЕнЕфект “ Драгомир Цанев на конференция изнесе данни, съгласно които средствата, заложени в Плана, ще стигнат за санирането на едвам към 1200 здания. Той предвижда, че поради 100-процентовия грант, избран от страната, доста здания ще останат отвън програмата.

Кандидатстването по програмата започва на 15 октомври.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР