Служебният кабинет одобри отлагане на част от годишните такси, които

...
Служебният кабинет одобри отлагане на част от годишните такси, които
Коментари Харесай

Кабинетът даде нова отсрочка за концесионните такси на морските летища

Служебният кабинет утвърди отсрочване на част от годишните такси, които концесионерът на летищата във Варна и Бургас дължи на страната. Решението е гласувано през днешния ден, на съвещание на Министерския съвет. От претекстовете към решението се схваща, че отстъпката се прави поради войната в Украйна.

Новият период, в който „ Фрапорт “ ще може да заплати концесионното си обвързване за второто полугодие на 2022 година, е 31 януари 2025 година Това действително е пролонгация от 2 години, защото заплащането трябваше да бъде направено до 31 януари тази година.

В началото на февруари стана ясно, че Европейската комисия дава зелена светлина на българската мярка на стойност 5.8 млн. евро в поддръжка на летищата Бургас и Варна, която се показва точно в отсрочване на заплащанията.

Целта ѝ е да се помогне на двете летища да се оправят с дефицита на ликвидност, обвързван с понижаване на активността след затварянето на украинското въздушно пространство, както и на европейското въздушно пространство за съветски въздухоплавателни средства, посредством понижаване на разноските, поети от летищния оператор.

Припомняме, че през септември 2022 година служебният кабинет удължи концесията на аеропортите с 5 години, като се очакваше „ Фрапорт “ да влага спомагателни 10 млн. евро. През ноември транспортният министър Христо Алексиев съобщи пред депутати в Народното събрание, че задачата е била да се запази контракт, който носи основни доходи в бюджета. По думите му страната ще получи концесионни хонорари в размер на към 120 млн. евро.

Веднага по-късно „ Фрапорт “ разгласи, че ще влага 70 млн. евро в аеропортите до 2026 година и се похвали с повишен въздушен трафик през 2022 година спрямо 2021 година

За последно сходна пролонгация бе направена през август 2021 година, като тогава претекст бе пандемията. Тогава „ Фрапорт “ отсрочи дължими такси за първите шест месеца на 2020 година за края на 2021 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР