Служебният кабинет на фона на политическата криза е новината, от

...
Служебният кабинет на фона на политическата криза е новината, от
Коментари Харесай

Панчугов: Никой не печели от подкопаването на доверието в изборния процес

" Служебният кабинет на фона на политическата рецесия е новината, от която сега най-вече се вълнуват българите. Само четирима министри от кабинета " Денков " остават на поста си. Между тях е и противоречивият вътрешен министър Калин Стоянов, за който ПП-ДБ не имат вяра, че ще обезпечи задоволително почтени избори за нов парламент. Тази политическа тактика продължава най-малко от 2020 година насам, когато новият фокус на акцията на Демократична България и Продължаваме Промяната беше опцията някой да им открадне изборите ", сподели пред БНР политологът Хршсто Панчугов.

" Смятам, че това, което в най-голяма степен заплашва резултатите и на тези обединения, само че по принцип на идващите избори е чувството, че изборите могат да бъдат откраднати. И в този смисъл фиксацията върху тази тематика е неразбираема. Оставям на страна даже въпроса, за какво този министър на вътрешните работи беше непокътнат като министър до края, т.е., досега, в който ротацията трябваше да се случи. Сега те внезапно се сетиха, че той е най-голямото въплъщение на злото. Без да желая да го пазя считам, че тук има дълбоки разминавания, които пораждат доста тежки подозрения. И в този смисъл да обърна внимание на нещо значимо: този длъжностен кабинет за първи път ще действа за разлика от предходните служебни кабинети в изискванията на парламентарен надзор ", сподели политологът.

" Трябва да се сътвори потенциал на ЦИК да ръководи този развой напълно. Да сме планували всички вероятни развития и обстановки, те да бъдат комуникирани с българското общество и да не остане в нито един човек подозрението, че някой може да промени изборните резултати ", сподели той. И добави, че с цел да се сътвори доверие в изборния развой, той би трябвало да е предвидим и да има проект за вероятните сюжети на развиване, като няма значение дали ще бъде машинен, на хартия, или хибриден.

" Както и той да бъде показан пред българските жители задоволително рано, като надлежно се поеме уговорката в случай че има някакви нарушавания те да бъдат отстранявани навреме. Това изисква информационна акция, това изисква надлежно образование на членовете на секционните изборни комисии, това изисква образование на хората, които ще са част от изборния развой. Частична отговорност за това би трябвало да поеме страната, частична несъмнено, би трябвало да поемат и обособените политически партии, които да обучат личните си хора в този развой. Така, че в действителност в действителност да се сътвори консенсус към това, че изборите като главен механизъм за образуване на властта в България в действителност дават задоволително почтена процедура, това да се случи на идващите избори. Никой не печели от подкопаването на доверието в изборния развой, колкото и сега да им се коства на политиците, че в кратковременен аспект това не е правилно ", съобщи Панчугов.

Относно избора на министри в състава на кабинета " Главчев " и предлагането да бъде назначена Мария Павлова като министър на правораздаването, която е заместител на изпълняващия функционалностите Главен прокурор Борислав Сарафов, което съгласно съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов приказва за " зависимости от ГЕРБ и Движение за права и свободи ", Панчугов сподели:

" Този човек беше министър на това държавно управление от квотата на ПП-ДБ единствено допреди няколко седмици. Как той внезапно стана подвластен и те къде бяха през цялото това време до този миг е въпрос, който си коства отговора, най-малкото. Отделно да обърна внимание на следното: Министерство на вътрешните работи до този миг съвсем не е провело сполучливи следствия по проблеми свързани с пазаруване на гласове и операция на изборните резултати. Способността на Министерство на вътрешните работи да се намесва същински в изборния развой е надълбоко под подозрение от моя позиция. Подобна изразителност обслужва само и единствено частните партийни ползи. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР