Служебният кабинет каза истината за мисля, че втори път. Направиха

...
Служебният кабинет каза истината за мисля, че втори път. Направиха
Коментари Харесай

Николай Василев: Служебният кабинет шокира и успя да събуди политическата класа 

Служебният кабинет сподели истината за мисля, че повторно. Направиха го по фрапантен метод, с цел да разсънят политическата класа. И, съгласно мен, съумяха. От служебния кабинет демонстрираха накъде сме се запътили. Това съобщи в изявление за “Лице в лице ” някогашният вицепремиер в държавното управление на Национална движение „Симеон Втори" във връзка оферти от служебното държавно управление бюджет с недостиг от 6,4%.

Той означи, че недостиг от 6,4% би бил вторият максимален в историята след Виденовата рецесия. “Този недостиг води до голям дълг и неприятни последствия за страната ”, означи Василев. 

Василев даде образец за какво плануваният трипроцентов недостиг в действителност не е добра вест. Това той направи с прилика с футбола и авиацията.  “Ако резултатът е 0 на 6, като стигнем до 0 на 3, надали не сме победили, а не е по този начин. Има една известна самолетна компания. Ако самолетът закъснява доста, водачите споделят, че чакат полетът да закъснее с 6 часа. След малко споделят: “Имаме добра вест. Сега ще закъснеем единствено с 3 часа ”. И бурни ръкопляскания. Но аз не обичам самолетите да закъсняват, избирам да стигнем в точния момент. Дефицитът би следвало да е по-близо до нулата ”, разяснява икономистът. 

Демографията би трябвало да е първият приоритет на бюджета, счита още той. 

Освен хвалба за метода с бюджета, Василев насочи и рецензия към служебния кабинет. “Инфлацията ще върви надолу от единствено себе си. Правителството не би трябвало да упражнява надзор върху цените, таван на надценки. Това са ненужни и нездравословни способи, които не водят до по-ниска инфлация. Цялата история демонстрира, че при държавен надзор върху цените се получава или недостиг в комерсиалната мрежа, тъй като магазините не са благотворителни организации да продават артикули на загуба, или има необятни измами, или има продажби, без да се заплащат налози, дават касови бележки и така нататък ”, разяснява икономистът.

Той съобщи още, че лихвите по заемите ще се вдигнат. “Всички банки по света вършат като Българска народна банка. Когато има заплаха от прегряване на стопанската система, стягат паричната политика. Ще се понижат свободните пари в банките, банките ще би трябвало да понижат количеството на раздадените заеми, чакаме да стартират да се повишават лихвите по кредитни с половина, един %, само че не незабавно. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР