Служебният кабинет има една единствена цел - да се плашат

...
Служебният кабинет има една единствена цел - да се плашат
Коментари Харесай

Асен Василев: Служебният кабинет има една цел - да плаши българските граждани

Служебният кабинет има една единствена цел - да се плашат българските жители. Това съобщи в ефира на бТВ днес бившият финансов министър и съпредседател на " Продължаваме промяната " Асен Василев. Думите му пристигнаха в отговор на днешната конференция на Минитерството на финансите, което разказа апокалиптична картина в държавните финанси с намек, че повода е в предходното постоянно държавно управление. Именно в него Василев бе финансов министър. 

Сред най-тежките прогнози на МФ от през днешния ден са опцията за влизане в процедура по свръхдефицит, прибягване до заеми от МВФ и риск за валутния ръб. Всичко това - поради поетите разноски от предходните Народни заседание, които не могат да бъдат покрити без висок недостиг. Заради това и МФ стартира да прави нов бюджет, който ще ореже редица разноски и ще наложи ексклузивен налог свръхпечалба. 

" Всичко това се прави, с цел да се изплашат хората и да им се покаже, че най-хубавото, което могат да имат е постоянна беднотия. Не може в България да има естествена обществена политиа без да се подвигат налозите. Когато парите отидат в нарастване на заплатите и пенсиите не могат да се откраднат няколко милиона ", съобщи през днешния ден Василев. 

Тези изречение на някогашният министър са директен опит да се оправдае неговата философия, съгласно която България би трябвало да спре да следва радикална фискална политика и да гони повече вложения и разноски. 

Според него, повода за проблемите сега е фактът, че служебното държавно управление не събира съзнателно Данък добавена стойност от избрани компании. 

" Приходите от Данък добавена стойност - те са със 100 млн. лева по-малко от предходната година, а би трябвало да са с 300 млн. лева повече. Имаме 16% инфлация и 4% растеж на стопанската система. Нищо да не бяха правили, трябваше да се вдигнат с 20% приходите. Защо има 400 млн. лева несъбрано Данък добавена стойност? Това дава отговор съвсем 1:1 на това, което заварих, когато влязох като длъжностен министър. Едни чадъри и едни огромни компании не внасят Данък добавена стойност. Това демонстрират числата. През 2021 година събрахме 18% повече налози, в сравнение с беше планувано. Когато се потегли към огромните компании, внезапно хазната се изпълни. "

Той изцяло отхвърли всички " внушения " за възможен банкрут, потвърждавайки, че сега фискалният запас в Българска народна банка е над 16 милиарда лева, до момента в който при Борисов бил 8,8 милиарда лева
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР