Служебният кабинет формира нов кризисен щаб заради цените на природния

...
Служебният кабинет формира нов кризисен щаб заради цените на природния
Коментари Харесай

Кабинетът свиква кризисен щаб заради хаоса и разрухата в енергетиката

Служебният кабинет образува нов спешен щаб поради цените на природния газ и тока, в който ще влизат представители на няколко министерства, КЕВР и ДАНС.

От щаба се чака " да предложи решения за преодоляване на хаоса и разрухата в бранша, да предложи решения за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, да предложи механизми за надзор и смъкване на цените на горивата и електрическата енергия ", по обяснението на Гълъб Донев.

Новоназначеният министър на енергетиката Росен Христов разказа обстановката с доставките на газ като " сериозна и сериозна ".

По думите му - към момента не са обезпечени доставките до края на годината, които да задоволят потреблението в България. Танкерите, които някогашният министър председател Кирил Петков разгласи като опция за компенсиране на потребностите, към момента са " на равнище оферта ".

" Не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали. Трябва да намерим метод за пазаруване на слотове от трети страни, с цел да разтоварим корабите и това в допълнение ще оскъпи газа ", сподели той.

Цената на газа от Азербайджан също се е нараснала в последните дни за " 2/3 от контрактуваните количества ".

Христов разгласи още, че " Булгаргаз " е в сериозна финансова рецесия и може да не успее да се разплаща по договорите си, в случай че не получи пари.

" Подготвяме търг за доставка на полутечен газ, който да задоволи най-малко отчасти потребностите на страната до края на годината. Търсим способи за рефинансиране на " Булгаргаз " и договаряния за намаляване на цената в общия микс на доставките на газ ", сподели още той.

Брифингът в Министерски съвет беше призован с няколко часа предупреждение за 19 ч. и завърши за към 10 минути, като министрите и служебният министър председател не дадоха отговор на въпросите на публицистите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР