Служебният кабинет е възможен модел за изход от кризата, заяви

...
Служебният кабинет е възможен модел за изход от кризата, заяви
Коментари Харесай

Как служебното правителство може да стане редовно

Служебният кабинет е вероятен модел за излаз от рецесията, съобщи президентът Румен Радев в изявление за БНР. И занапред се разгласи срещу вероятността и 46-ият парламент да не може да сформира държавно управление: " Не желая да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и здравомислие ".

Всъщност обаче точно моделът на президентското служебно държавно управление може да се окаже аварийният работещ вид след изборите на 11-и юли. При толкоз доста червени линии, с които партиите на митинга влизат и в новата предизборна акция - не с ГЕРБ, не с Движение за права и свободи, не с Българска социалистическа партия, не с националистите, е прекомерно допустимо още веднъж да не съберат парламентарно болшинство. А трети парламентарни избори за година в действителност биха били освен неуместни за страната, само че и самоубийствени за тях самите.

Румен Радев не се нае с дейна посредническа роля за сформиране на анти-ГЕРБ държавно управление в границите на 45-ия парламент - тъй като хем щеше да бъде упрекнат, че надскача конституционните си пълномощия, хем тъй като евентуално тогава не беше убеден, че може да я изиграе. Но сходна роля ще е напълно оправдана и даже наложителна за него, в случай че след 11-и юли още веднъж се стигне до политическа рецесия.

Коалицията на Радев

Президентът към този момент е поел по този път. Първо, съставът на служебния кабинет на Стефан Янев е квази съдружен формат на анти-ГЕРБ статуквото. Второ, за разлика от предходния длъжностен кабинет на Радев, ръководен от Огнян Герджиков, сегашният има за цел да разчиства и ревизира дългогодишното ръководство на Бойко Борисов и стартира да го прави с решителни стъпки още от първия си ден.

Тъкмо посредством служебното си държавно управление президентът ще покаже пред необятната аудитория кой е работещият модел за ново съдружно ръководство. И по този начин ще свърши работата на политиците от опозиционните партии, които трябваше да убедят гласоподавателите си, че коалиция с избрана мощ на кардинална и програмна основа не значи изменничество и загуба на еднаквост - че ставаш да вземем за пример колаборационист, чалгар или, не дай Боже, болшевик.

Служебното държавно управление е анти-ГЕРБ държавно управление в деяние. Което в късото време на своя живот би трябвало да предприеме съответни стъпки за завръщане към държавността. Самият президент уточни в изявлението си някои от тях - къде отиват милиардите на данъкоплатците, разпределяни от " Автомагистрали ", и за какво " Лукойл " не заплаща налог облага. А също и да предприеме някои забележими модернизационни крачки - като да вземем за пример основаването на въздушна система за незабавна здравна помощ и сателитно наблюдаване на положението на водоемите.

Рискове и козове

Ако президентското държавно управление потвърди продуктивност и завоюва социална поддръжка, а след изборите и макар едно вероятно намерено ходатайство на Радев партиите не съумеят да сформират парламентарно държавно управление, нови избори може да бъдат избегнати. Просто кабинетът " Янев ", в същия или изменен състав, остава на власт като експертно държавно управление с нужната парламентарна поддръжка.

Подкрепа без съдружно съглашение, даже без времеви ограничавания и програмна основа, а единствено с гаранцията на президента. Редовните президентски избори през ноември, на които Радев ще е претендент за втори мандат, ще изиграят ролята на пролонгация за възможни нови парламентарни избори след юлските и за удължение на живота на кабинета " Янев " най-малко докрая на годината към този момент не като длъжностен, а като постоянен.

Самият Румен Радев поема сериозен риск, само че в това време играе най-печелившия си коз. Успехът на служебното държавно управление, за което той носи цялостна отговорност и което може да се окаже авариен излаз от нова политическа рецесия, може да му обезпечи втория мандат. Успехът на кабинета " Янев " е съвсем обезпечен - за късото време до 11-и юли той не може да стане пленник на свръхочаквания, нито има по какъв начин да се провали, стига да не допусне грандиозни гафове. Така Радев има шанса да извърви един нетрадиционен път в политиката - от общественик към политик. Решителната битка за отвоюване на страната няма по какъв начин да не бъде възнаградена от суверена с високо политическо доверие.

Текстът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР