Служебният кабинет Донев проведе редовното си заседание днес. Ето какви решения

...
Служебният кабинет Донев проведе редовното си заседание днес.
Ето какви решения
Коментари Харесай

МС реши: Над 320 000 домакинства ще получат по 148,35 лв. еднократна помощ за отопление

Служебният кабинет " Донев " организира постоянното си съвещание през днешния ден.

Ето какви решения одобри Министерски съвет: 

Правителството утвърди 21 национални стратегии за развиване на образованието

Двадесет и една национални стратегии за развиване на образованието утвърди държавното управление.

Две от тях са нови - „ България - просветителни направления “ и „ Неразказаните истории на българите “.

Целта на първата стратегия е учениците да придобият познания посредством прекарване отвън учебното заведение, в действителна среда посредством разнообразни просветителни направления, които включват обекти в тематичните посоки: история и археология; география и икономика; биология, биоразнообразие и екология; изкуства, архитектура и литература; етнография, фолклор и занаяти, и способстват за личностното и гражданско развиване на учениците, за патриотичното им образование. Ще има опция и за взаимни начинания с културни и научни институции (музеи, галерии, театри, планетариуми, обсерватории, научни институти, публични библиотеки и др.). За първи път програмата надгражда образованието по български език и литература, история на България и география на България, проведено в чужбина, посредством извънкласните действия, свързани със съхраняването на националната еднаквост и просвета. Учениците ще опознават с визити на място освен естествените и историческите забележителности на България, само че и актуалните българи.

Чрез Национален парк „ Неразказаните истории на българите “ ще се даде опция на възпитаници да обогатят знанието си за България в архивите посредством изследователска и проучвателна работа за българското културно-историческо завещание и приноса на актуалните българи за цивилизационното развиване на съответната държава/район/населено място. Тази стратегия ще помогне на българските държавни и неделни учебни заведения в чужбина да приобщят локалната общественост посредством показване на резултатите в уроци по родолюбие, конгреси и срещи.

Ще продължи осъществяването на държавната политика, обвързвана със запазване и разпространение на българското езиково и етнокултурно пространство зад граница.

И през идната образователна година ще работят стратегиите за разпространение на нововъведенията. Училищата и детските градини ще бъдат подкрепяни за обезпечаване на осведомителни и информационни технологии, плануват се образования на възпитаници за безвредно потребление на интернет.

Ще се подкрепя образованието по програмиране за повишение на компетентностите по ИКТ и основаването на условия за цифрово професионално обучение и образование в съдействие с университети и с работодатели. Ще продължи обезпечаването на непрекъснат достъп на всички 265 общини до Информационната система за реализация на Механизма (ЙСРМ), посредством която се работи за обгръщане и оставане в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст.

През тази година ще се основават и обновяват образователни кабинети, класни стаи и стаи за занимания по ползи, в които учениците се образоват в региона на филантропичните науки, изкуствата и спорта. За поредна година ще се финансира построяването на площадки за образование по сигурност на придвижването по пътищата.

Детските градини също ще получат поддръжка за използване и разпространение на новаторски практики. Предвидени са и действия за модернизиране на материалната база в професионалните учебни заведения.

Остават стратегиите „ Обучение за ИТ умения и кариера “, „ Заедно в изкуствата и спорта “. И през 2023 година ще се създават и правят оценка нови образователни пособия. 

Над 320 000 семейства от уязвимите групи ще получат по 148,35 лева еднократна помощ за отопление по ОПРЧР 2014-2020 година

Правителството одобри седмо изменение на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 г„ с което се обезпечава финансов запас в размер на 47,5 млн. лева по механизма REACT-EU. Средствата ще се употребяват за финансиране на мярка „ Подкрепа за налична сила “ SAFE, по която към 320 000 семейства от уязвимите групи ще получат еднократна помощ от 148,35 лева, с цел да покрият разноските си за електрическа и топлинна сила.

Одобрен е план на решение на Управителния съвет на Международната банка за възобновяване и развиване за повишение на нейния потенциал за кредитиране

Със свое решение държавното управление утвърди план на решение на Управителния съвет на Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР) за премахването на рестриктивните мерки на гаранциите и заемите, отпускани от интернационалната финансова институция. Също по този начин упълномощи министъра на финансите, в качеството му на шеф за Република България в МБВР, да гласоподава в поддръжка на плана на решение от името на страната ни.

Предлага се изменение в Учредителния контракт на банката за повишение на нейния потенциал за кредитиране. То е в подтекста на процесите на преструктуриране на многостранните банки за развиване, обвързвано с ограничения за институционални промени на задачата и визията им, модела на опериране и усъвършенстване на финансовия им потенциал с оглед по-ефективно адресиране на световните провокации и последствията от множеството рецесии през последните години.

МБВР е главната организация от Групата на Световната банка, в която България членува от 1990 година

Приет е докладът за активността на Агенцията за държавна финансова ревизия за 2022 година

Със свое решение държавното управление одобри доклада на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) за 2022 година

В доклада се показва, че през 2022 година органите на АДФИ са завършили 419 финансови инспекции и инспекции, свързани с разходването на обществени средства. Постъпили са общо 640 сигнала и претенции за осъществяване на финансови инспекции. От тях 628 са сигнали и претенции, които са в компетентността на АДФИ, а 12 са препратени по подготвеност на други държавни органи.

Както и през предходния регистриран интервал, по този начин и през 2022 година, с максимален дял от всички осъществени финансови инспекции са тези в общините (66 %), следвани от други разпоредители с бюджет по държавния бюджет (15 %), търговски сдружения с държавно или общинско присъединяване в капитала (13 %), разпоредители с бюджет по общинските бюджети (4 %), и други обекти (2 %).

Установените нецелево разходвани средства са в общ размер на 2 331 194 лева, от които 1 562 656 лева са възобновени до приключването на финансовите инспекции, като за останалата част са дадени инструкции по член 18, алинея 1, т. 1 от Закона за държавната финансова ревизия. При 28 осъществени финансови инспекции и инспекции са открити 125 знака за машинация. През отчетната година при 24 финансови инспекции на получатели (бенефициенти) на средства по фондове и стратегии на Европейски Съюз са открити и регистрирани нарушавания при разходване на средства, предоставени по 26 контракта за финансиране.

През 2022 година 282 са инспекциите с обект на инспекция възлагането и осъществяването на публични поръчки, което е 67 % от всички осъществени финансови инспекции. Проверени са 1 008 публични поръчки, при които са разходвани средства на обща стойност 7 069 041 023 лева При 403 от тях на обща стойност 3 068 680 311 лева са открити нарушавания, което е 40 % от всички тествани публични поръчки.

През предходната година органите на АДФИ са съставили 1 026 бр. акта за определяне на административни нарушавания. От тях 991 бр. са против физически лица и 35 бр. против юридически лица.

През отчетния интервал са издадени общо 553 наказателни постановления. От тях 328 са издадени по актове за определяне на административни нарушавания, формирани през 2022 година, а 225 са издадени по актове, формирани в предходния регистриран интервал. От общо издадените наказателни постановления, доказани от съда са 67,7 %, анулирани са 0,9 % и 31,4 % не са влезнали в действие, защото са обжалвани или не са връчени на нарушителите.

Отчетът включва обстоен разбор на активността на АДФИ по отношение на формираните административнонаказателни производства. Резултатите от инспекционната активност демонстрират, че и през сегашния регистриран интервал се следи възстановяване на средата при разходване на обществените средства от лицата по член 4 от ЗДФИ, по отношение на предходния регистриран интервал. Отчита се понижаване на откритите при финансовите инспекции отговорно породени вреди на проверяваните организации и лица. През 2022 година те са в общ размер на 3 694 627 лева, като понижението им по отношение на миналата година е с 1 596 266 лева или 30 %. Възстановените вреди през отчетния интервал са шест пъти повече по отношение на предходния. Установени са 1 395 нарушавания на нормативни актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната активност. По 585 нарушавания от общо откритите, органите на АДФИ са били способени да сформират акт за определяне на административно нарушаване.

Приети са промени в акт на Министерския съвет, свързани с „ Икономическа зона Доброславци “ ЕАД

Правителството одобри Разпореждане за допълнение на Разпореждане № 2 на Министерския съвет от 26 април 2023 година за определяне и внасяне в интерес на страната на отчисления от облагата от държавни предприятия и търговски сдружения с държавно присъединяване в капитала.

Целта е да се обезпечат средства за основаване на еднолично акционерно сдружение - обществено дружество „ Икономическа зона Доброславци “ ЕАД, дъщерно на „ Национална компания индустриални зони “ ЕАД. По този метод ще се подсигурява осъществяването на обществената политика, обвързвана с ускоряването на икономическия напредък посредством привличане на нови вложения.

С Разпореждането се основават условия за осъществяване на т. 5 от Решение № 281 на Министерския съвет от 2023 година, където е планувано капиталът на „ Икономическа зона Доброславци “ ЕАД да бъде образуван посредством непарична вноска на недвижими парцели, намиращи се в землището на с. Доброславци, с. Мировяне и гр. Нови Искър.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ръководството на 59 парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на е. Събрано, с. Стоил челник, с. Съдиево и с. Коньово, община Нова Загора, област Сливен. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Рехабилитация на железопътния сектор Пловдив-Бургас, Фаза 2 ”, Позиция 2; „ Премахване на прелезите и създаване на надлези/подлези с подобекти: „ Пътен надлез на км. 127-805 ” в землището на с. Събрано; „ Пътен надлез на км. 134-350 ” в землището на с. Стоил войвода; „ Пътен надлез на км. 145-787 ” в землището на с. Съдиево; „ Пътен надлез на км. 151-770 ” в землището на с. Коньово, община Нова Загора.

С друго решение държавното управление даде безплатно на НКЖИ ръководството на 56 парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на с. Петърч и гр. Костинброд, община Костинброд, Софийска област. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Модернизация на железопътна линия София - Драгоман - сръбска граница: жп сектор Волуяк - Драгоман “.

Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „ Иван Павлов “ - гр. Стара Загора получава за ръководство парцел обществена държавна благосъстоятелност на бул. „ Св. Патриарх Евтимий ” № 21, който е с повърхност 136 422 кв. м и издигнати в него 29 здания. Поради отпаднала нужда парцелът се лишава от община Стара Загора. Същият се дава безплатно в ръководство на образователното заведение с оглед осъществяване на условията на поканата за присъединяване в процедура посредством непосредствено даване на средства на съответни крайни получатели за осъществяване на вложения по Механизма за възобновяване и резистентност „ Изграждане на центрове за високи достижения в професионалното обучение и образование “.

Правителството разгласи част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност за парцел - частна държавна благосъстоятелност, възложен за ръководство на Професионална гимназия „ Васил Левски “ в град Ихтиман към Министерството на образованието и науката. С решението се дава и единодушие частта от парцела да бъде отстранена. Имотът съставлява едноетажна постройка, издигната през 1965 година - някогашна работилница на учебното заведение със застроена повърхност от 346 кв. м. Зданието е в доста неприятно положение и може да се срути, заради което би трябвало да бъде съборено.

Министерският съвет одобри също по този начин Решение, с което дава единодушие за отделяне на нов УПИ и за безвъзмездното му даване за ръководство на Министерство на младежта и спорта. Новообразуваният парцел ще бъде самостоятелен от парцели - обществена държавна благосъстоятелност, с предоставени права за ръководство на Министерството на вътрешните работи. С признатия акт на Министерския съвет ще се обезпечат условия за осъществяване на държавната политика в областта на развиване на физическото образование и спорта посредством обезпечаване на подобаващи условия за подкрепяне и развиване на българската художествена гимнастика, като един от най-успешните и влиятелни спортове в народен и международен проект, разпространявал страната ни на интернационално равнище.

Одобрен е план на интернационален контракт в областта на защитата

Министерският съвет одобри решение за одобрение на план на интернационален контракт („ Писмо за предложение и приемане на офертата (Letter of Offer and Acceptance - LOA) ”) BU-P-LAY „ Придобиване на Мултифункционална система за продан на информация Multifunctional Information Distribution System/MIDS Joint Tactical Radio System (JTRS), MIDS Low Volume Terminal (LVT) Block Upgrade 2/BU2) и нужната поддръжка “.

Влизането в действие на интернационалния контракт BU-P-LAY, след следваща ратификация от Народното събрание, ще увеличи качествата за предпазен продан на данни сред бойните платформите на НАТО на българските Военновъздушни сили и Военноморски сили.

Одобрен е план на съглашение с Гръцката комисия по атомна сила

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Споразумение сред Агенцията за нуклеарно контролиране на Република България и Гръцката комисия по атомна сила за оперативно известяван при нуклеарна повреда и съдействие в региона на регулирането на нуклеарната сигурност и радиационната отбрана като основа за водене на договаряния.

Подписването на Споразумението е инициирано по взаимно решение на двете страни за оперативно известяван при нуклеарна повреда и задълбочаване на партньорството сред двата регулиращи органа в характерните за нуклеарното контролиране области.

Проектът на Споразумението планува обмяна на информация при положение на повреда в нуклеарните уреди на двете страни, както и на експертен опит при лицензионната и контролна активност в региона на потреблението на атомна сила за мирни цели и в региона на регулирането на дейностите по ръководството на радиоактивни материали, в това число тяхното превозване и безвредното им предпазване.

Решението на Министерския съвет няма да окаже влияние върху държавния бюджет.

Одобрени са позиции на страната ни за съвещание на Съвета на Международната банка за икономическо съдействие

Одобрени са позиции на страната ни по препоръчани точки от дневния ред на 141- вото съвещание на Съвета на Международната банка за икономическо съдействие (МБИС), което ще се организира на 06.06.2023 година

Припомняме че, в края на месец януари 2023 година Чехия, Словакия и Полша публично прекратиха участието си в МБИС, Румъния също ще приключи участието си в Банката при започване на месец юни 2023. В сходство с признатия на 01.02.2023 година от Народното събрание Закон за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната капиталова банка и на Споразумението за организацията и активността на Международната банка за икономическо съдействие, нашата страна ще приключи участието си в МБИС на 17.08.2023 година

Международната банка за икономическо съдействие, със седалище в Москва, е интернационална финансова институция, учредена през 1963 година

Одобрен е отчетът с резултатите от неофициалното съвещание на Съвета ЕКОФИН

Министерският съвет утвърди отчет с резултатите от неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), извършено на 28 и 29 април 2023 година в Стокхолм, Швеция.

Министрите и шефовете на централните банки организираха полемика по отношение на ролята на европейските финансови пазари при финансирането на идващото потомство компании, които ще обезпечат предстоящ стопански напредък и работни места.

Участниците в съвещанието обмениха отзиви по отношение на ролята на фискалната политика в границите на стабилизационните политики в разнообразни обстановки и в по-дългосрочна вероятност.

В рамките на съвещанието бяха дискутираха и разнообразни подходи за съгласуваност и образуване на финансовата поддръжка за Украйна в дълготраен проект.

„ БУЛСТОУН ” ООД ще добива варовици от находище „ Коларци ”

„ БУЛСТОУН ” ООД, гр. Варна, ще добива скалнооблицовъчни материали - варовици, от находище „ Коларци ”. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание, с което сдружението е несъмнено за концесионер.

Находище „ Коларци ” е ситуирано в землището на с. Брестница, община Тервел, област Добрич. Концесията за него се дава за период от 35 години, като през този интервал „ БУЛСТОУН ” ООД ще вложи над 199 хиляди лева за добива. Очакваните концесионни заплащания за целия интервал на контракта надвишават 1.2 млн. лева В сходство с условията на Закона за подземните благосъстояния приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация това е община Тервел.

С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в шестмесечен период да организира договаряния и да подписа контракт за концесия с „ БУЛСТОУН ” ООД.

„ ЕВРОПЪТ 2005 ” ООД ще добива доломитни мрамори от находище „ Янаклъка ”

„ ЕВРОПЪТ 2005 ” ООД, гр. Хасково, ще добива строителни материали - доломитни мрамори, от находище „ Янаклъка ”, ситуирано в землището на с. Добрич, община Димитровград, област Хасково. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание, с което сдружението е несъмнено за концесионер на находището.

Концесията се дава за период от 35 години, като през този интервал „ ЕВРОПЪТ 2005 ” ООД ще вложи над 486 700 лева за добива. Очакваните концесионни заплащания за целия интервал на контракта надвишават 1.1 млн. лева В сходство с условията на Закона за подземните благосъстояния приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация това е община Димитровград.

С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в шестмесечен период да организира договаряния и да подписа контракт за концесия с „ ЕВРОПЪТ 2005 ” ООД.

С 15 години се удължава концесионният контракт за находище „ Студена- сектор III “

С 15 години ще бъде продължен концесионният контракт за находище „ Студена-участък III “, ситуирано на територията на област Перник. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, приемайки смяната, поискана от концесионера - „ АВТОМАГИСТРАЛИ ХЕМУС “ АД. От сдружението стимулират настояването си с съществуването на ресурси в находището, които биха останали неиззети. Възможността за продължение на периода на концесионния контракт е регламентирана в член 36, алинея 2 от Закона за подземните благосъстояния.

Министерският съвет промени също обсега и размера на дължимата от концесионера банкова гаранция. Занапред тя ще обезпечава осъществяването на всички (а освен паричните) договорни отговорности и условия за реализиране на концесията. До момента концесионерът е предоставял нужната банкова гаранция в сходство със старите правила, годни към датата на сключване на контракта. След въвеждането на по-широк обсег на банковата гаранция вноските за рекултивация също ще бъдат финансово обезпечени с нея.

Актуализират се и договорните клаузи, регламентиращи контролните пълномощия на министъра на енергетиката, както и отговорността на концесионера при несъблюдение на договорни отговорности.

Концесионният контракт за находище „ Студена-участък III “ е подписан през 2004 година

„ Риолитис ” ЕООД е новият концесионер на находище „ Мадлен “

Дружеството „ Риолитис ” ЕООД е новият концесионер на находище „ Мадлен ”, от което се добиват строителни материали - мергели и варовици. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, одобрявайки смяната, поискана от предходния концесионер - „ Хидробетон ” ООД.

Находище „ Мадлен ” се намира на територията на община Летница, област Ловеч. Концесията за него е предоставена през септември 2014 година за период от 35 години.

Възможността за прекачване на права и отговорности по предоставена концесия е регламентирана в член 25, алинея 1 и алинея 2, т. 2 от Закона за подземните благосъстояния.

С днешното решение на Министерски съвет се планува също да бъде отправено предложение до новия концесионер за смяна на някои от клаузите на концесионния контракт. Актуализират се договорните клаузи, регламентиращи изискванията за удължение на периода на предоставената концесия за рандеман, отговорността на концесионера при несъблюдение на договорни отговорности и контрола по осъществяване на концесионния контракт, в сходство с настоящата нормативна уредба.

Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в едномесечен период да подписа със страните в допълнение съглашение за прекачване на правата и отговорностите по предоставената концесия и за изменение и допълнение на концесионния контракт.

„ Апелативен съд Бетон “ ЕООД ще изследва строителни материали в повърхност „ Острица “

Русенската компания „ Апелативен съд Бетон “ ЕООД ще изследва строителни материали в повърхност „ Острица “, ситуирана в землището на едноименното село, обл. Русе. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Разрешението за изследване се дава за една година. За този период титулярят ще вложи 82 800 лева в проучвателните действия.

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавната финансова ревизия

Министерският съвет одобри решение за одобрение на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавната финансова ревизия (ЗДФИ).

С цел реализиране на бюджетна дисциплинираност и отбрана на обществените финансови ползи планът регламентира функционалностите по държавна финансова ревизия като инструмент за осъществяване на следващи инспекции за правомерност на финансово-стопанската активност на организациите и лицата от обсега на закона.

Основната цел на предлаганите промени е рационализиране качеството и повишение успеваемостта на контролната активност на органите на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ). С плана се актуализира размерът на налаганото административно наказване за нарушавания по член 32, алинея 1 и на имуществената глоба по член 32, алинея 2 от ЗДФИ, които не са променяни през последните 9 години, в това число минималните размери на санкции повече от 17 години.

В този нескончаем интервал са настъпили основни промени в икономическите условия, които постановат тяхното осъвременяване. Обществените връзки се развиват динамично, в това число и тези, свързани с финансово-стопанската активност, бюджетния развой и отчетността на бюджетните предприятия и другите лица по член 4 от ЗДФИ. Публичните средства, които се разпределят и разходват, с всяка година се усилват в стойностно изражение. Нараства и регулацията на този тип връзки, ориентирана към въздържане на участниците в тях от непозволени дейности и злоупотреби, а в това време глобата за сходно непозволено държание остава непроменена.

Актуализацията на глобите се постанова и по отношение на разпознатата нужда в Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България от усилване на административнонаказателната отговорност.

Със законопроекта се вкарва опция за основаване, изпращане, връчване и приемане на документи по член 16 и член 17 от ЗДФИ по електронен път, като задачата на предлагането е повишение на успеваемостта на активността на АДФИ. Действащият ЗДФИ е признат през 2006 година и въведеният с него ред за приемане и връчване на документи планува придвижване на актове и преписка на книжен притежател. Същевременно са признати и нови закони и законодателни промени, в това число промени в процесуалните закони, отнасящи се до потреблението на Системата за несъмнено електронно връчване.

С приемане на предлаганите промени ще се обезпечи усилване на предварителната защита и понижаване на рисковете от безотговорно разходване на обществени финанси, както и привеждане на част от активността по финансова ревизия в сходство със модерни начини за даване на данни по електронен път. 

Помощите за поддръжка на деца се усилват доста от 1 юни

Финансовата помощ за предварителна защита на изоставянето на деца и за реинтеграцията им в фамилна среда ще се усили доста от 1 юни 2023 година Това плануват промени в Правилника за използване на Закона за протекция на детето, които бяха утвърдени от държавното управление.

Съгласно промените размерът на финансовата поддръжка, както и критериите за достъп до нея, ще са обвързани с линията на беднотия за съответната година, а не както е сега с обезпечения най-малък приход. Общият размер на еднократната помощ за предварителна защита на изоставянето и на еднократната помощ за реинтеграция на детето в фамилна среда, както и за развъждане при близки и родственици и в приемни фамилии, ще бъде до двукратния размер на линията на беднотия. Това ще увеличи оптималният общ размер на помощта до 1008 лева, което е с 258 лева или с над 34% повече от настоящия й размер. Помощта ще може да се дава до 6 пъти в годината, а не както е в този момент - до четири пъти. Еднократната помощ за предварителна защита на изоставянето ще може да се изплати незабавно след издаването на заповедта за нейното разпределяне. Ще се усилят и месечните средства за развъждане на деца, настанени в фамилии на родственици или близки или в приемни фамилии.

С измененията се регламентира, че през първата година от следосиновителния интервал визитите от представител на Дирекция „ Социално подкрепяне “ в осиновителното семейство ще са ежемесечни, а през втората година - най-малко по веднъж на три месеца. Прецизират се и наредбите, касаещи Националната осведомителна система, поддържана от Държавната организация за протекция на детето, и текстове, свързани с възнагражденията на професионалните приемни фамилии.

Приет е Правилник за активността на Съвета по националния радиочестотен набор

Министерският съвет одобри нов Правилник за активността на Съвета по националния радиочестотен набор.

Документът отразява промените в Закона за електронните известия и вкарва по-голяма еластичност и действеност при взимане на решения от Съвета. Описани са разпоредбите за организация на работата, редът за прилагане на радиочестотен запас за краткосрочни събития, воденето на списък при продан по е-поща и условията към наличието на протоколите от съвещанията.

Отменя са устав с оглед усъвършенстваните процеси по осъществяване на клинични изпитвания

Министерският съвет одобри Проект на Постановление за анулиране на Правилника за изискванията и реда за работа на Централната комисия по нравственос към Министерския съвет по Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, признат с Постановление на Министерски съвет № 239 от 2007 година.

Отмяната на правилника е подбудена от признатите в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина разпореждания, с които се усъвършенстваха процесите по осъществяване на клинични изпитвания.

Съгласно признатите промени в ЗЛПХМ беше планувано разрешаването на клиничните изпитвания да бъде проведено в една единствена административна процедура и да се заплаща една такса, като по този метод се понижи административната тежест в процеса по разрешаване на клиничните изпитвания. С обнародваните промени отпадна и задължението за лечебните заведения, в които се организират клинични изпитвания, да основават етични комисии.

В тази връзка беше анулирана и наредбата на член 107 от ЗЛПХМ, въз основа на която действаше Централната комисия по нравственос към Министерския съвет. Централната комисия по нравственос към Министерския съвет функционираше като орган, който даваше мнения по деонтологични и етични въпроси в региона на клиничните изпитвания, в случаите когато беше сезирана.

Отмяната на наредбата на член 107 от ЗЛПХМ беше планувана с отлагателен период и влизаше в действие 6 месеца след издание на известието по член 82, параграф 3 от Регламент (ЕС) № 536/2014, за реализиране на цялостна функционалност на портала на Европейски Съюз и базата данни на Европейски Съюз за клинични изпитвания, което към сегашния миг е реалност.

Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията

Правителството утвърди плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията.

Със законопроекта е прецизирана наредбата на член 144, ал.1, т. 9 от Закон за устройство на територията, като са разграничени пълномощията на органите на формалния надзор върху храните по Закона за храните и на органите на държавния здравен надзор по Закона за здравето. По този метод се реализира изясненост, че за одобряването на капиталови планове ще е належащо позитивно мнение на органите на формалния надзор върху храните - за капиталови планове за обекти по Закона за храните, и на органите на държавния здравен надзор - за капиталови планове за обекти с публично предопределение по смисъла на § 1, т. 9 от спомагателните разпореждания на Закона за здравето.

Със законопроекта се дава правна опция за установяване на статута „ толерантност “ на градежите или елементи от тях, представляващи детайли на техническата инфраструктура, които дават отговор на техническите правила и правила, само че са почнали, построени, реконструирани или ремонтирани без изискващите се строителни бумаги - утвърдени капиталови планове и издадено позволение за градеж. Тази наредба ще е годна за транспортната техническа инфраструктура и оборудванията към нея (мостове, тунели, надлези, подлези, прелези и др.); преносните (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и оборудванията към тях в неурегулирана и урегулирана територия; разпределителните проводи и разпределителните устройства и оборудванията към тях (трансформаторни постове, електрически подстанции, пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, понижителни и разпределителни станции и др.), в това число присъединителните проводи към сградните съоръжения и общите средства за измерване; хидромелиоративните преносни (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и оборудванията към тях и хидромелиоративните градежи, построени за предотвратяване от нездравословното влияние на водите; хидротехнически уреди и прилежащите им уреди.

Ако препоръчаният законопроект бъде признат в този тип, тези градежи няма да подлежат на унищожаване и възбрана за прилагане.

Правителството утвърди промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България.

Целта на измененията е въвеждане на условията на Директива (ЕС) 2019/883 на Европейския парламент и на Съвета от 17.04.2019 година по отношение на пристанищните приемни уреди за предаване на боклуци от кораби.

С промените се регламентира, че експлоатационните разноски на пристанищните уреди за приемане и отнасяне на отпадъците от корабите се покриват посредством събирането на такси, и се показват правилата за установяване на техния размер.

Изменя се постановлението за превръщане на държавни културни институти и основаване на Родопски трагичен спектакъл „ Николай Хайтов “

Министерският съвет одобри Постановление за изменение на Постановление на Министерски съвет № 45 от 2014 година за превръщане на държавни културни институти и основаване на Родопски трагичен спектакъл „ Николай Хайтов “.

Целта на препоръчаните промени е премахване на несъответствието сред наименованието на „ Театрално-музикален център “- Разград и неговия предмет на активност.

С плана на разпореждане се предлага наименованието на държавния културен институт да бъде изменено от „ Театрално-музикален център “-Разград в „ Театрално­музикален и филхармоничен център – Разград “.

Театрално-музикален център - гр. Разград е държавен културен институт, юридическо лице на бюджетна прехрана, който според член 5, алинея 2 от Закона за протекция и развиване на културата се финансира със средства от бюджета на Министерство на културата.

Промяната в наименованието ще отрази в цялостна степен контури предмет на активност в член 3, алинея 2 от Постановление на Министерски съвет № 45 от 2014 година за превръщане на държавни културни институти и основаване на Родопски трагичен спектакъл „ Николай Хайтов “. Във връзка с горното се предлага и изменение в член 1, т. 40 от Постановление № 263 на Министерския съвет от 2021 година за установяване на второстепенните разпоредители с бюджет по бюджета на Министерството на културата.

Ще бъдат проучени опциите за присъединение на Посолството на България в Абуджа към взаимния дипломатически комплекс на Европейски Съюз в нигерийската столица

Министерският съвет одобри решение, с което разпорежда на министъра на външните работи да изследва опциите за присъединение на Посолството на България в Абуджа към взаимния дипломатически комплекс на Европейския съюз в нигерийската столица. Решението ще разреши на българската страна да получи цялостна и настояща информация за всички вероятни модалности за строителство, финансови параметри и систематизиране на площите в бъдещия взаимен дипломатически комплекс на Европейски Съюз в Абуджа.

С решението Министерският съвет дава единодушие и за изследване на опциите за даване на правата върху свободен незастроен терен, възложен на българската страна в Абуджа, като помощ за развиване на държава-членка от Икономическата общественост на западноафриканските страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР