Служебни министри да останат и в редовния кабинет, нямат против

...
Служебни министри да останат и в редовния кабинет, нямат против
Коментари Харесай

Кроят правителство по модел на президента

Служебни министри да останат и в постоянния кабинет, нямат срещу от Демократична България и ИБГНИ
Срокът му да е една година и да е със относително лимитирани задания, предлага Янаки Стоилов

Има Такъв Народ не желали поддръжката на Движение за права и свободи

Правителството, което “Има подобен народ” ще показа в Народното събрание, ще бъде по модел на президента Румен Радев. Това разясниха пред “Труд” анализатори и политици след края на първия кръг на договарянията в зала “Запад” на Народното събрание. Вече вървят и кулоарните сондажи кои от служебните министри да останат и в бъдещото държавно управление. А петъчното чуване на служебните министри Янаки Стоилов и Бойко Рашков бе разчетено като анонс за присъединяване им и в предстоящ постоянен кабинет.

“Подкрепяме изрично работата на Бойко Рашков, който е министър на вътрешните работи, на Янаки Стоилов - министър на правораздаването, на Кирил Петков - министър на стопанската система и на Велислав Минеков - министър на културата”, съобщи в поредност от свои телевизионни участия Димитър Делчев от ИБГНИ. От Демократична България и хората на Мая Манолова, както и от Българска социалистическа партия на няколко пъти към този момент бе декларирана позитивна оценка към работата на служебното държавно управление.

“Ние декларирахме, че безусловна поддръжка няма да има от наша страна. Наше наложително изискване е възобновяване на нормалността в политиката и демокрацията. Това значи държавният уред да не се употребява като бухалка против жителите и бизнеса, а в противен случай, той да действа в услуга на хората и за основаване на добър бизнес климат. Това бе изискване, от което ние няма по какъв начин да се откажем. Персоналният състав на кабинета също е от голяма важност за нас. Категорично декларирахме, че не желаеме да предлагаме министри”, акцентира след диалозите с Има Такъв Народ в неделя ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Малко преди този момент ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов съобщи, че не от партията му не са желали поддръжка за държавно управление от Движение за права и свободи. “Просто изложихме нашите цели. Смятам, че и ГЕРБ, и другите партии биха споделили, че са за правосъдна промяна. От Движение за права и свободи споделиха, че хората в кабинета са значими, само че ние им казахме, че това е наша отговорност и няма да позволим някой да ни споделя кои да са хората”, съобщи Йорданов.

На този декор и съвсем по същото време от “Позитано” 20 пристигна предлагането на служебния правосъден министър Янаки Стоилов, да се да се образува някакъв вид национално държавно управление, което по опция не приема решения, които предопределят по-нататъшните благоприятни условия за политика в България. “Това го виждам посредством по-конкретно формулиране на неговите задания, към относително лимитирани задания, които би трябвало да извърши и които няма да провокират огромни различия сред партиите, които го поддържат и да заявим на политическо равнище, че това държавно управление не може да има задания, надхвърлящи една година”, обяснил тезата си Стоилов пред своите съпартийци. Ако подобен кабинет се оправи със дилемите си, мандатът му можело да се удължи в Народното събрание или пък да се мине през нови предварителни избори.

След завършилите в неделя договаряния стана ясно, че идните дни партиите без ГЕРБ ще продължат диалози на експертно равнище.

Ден за размисъл
Президентът чака позвъняване от Тошко на „ Дон Джовани “
Премиера в Залцбург



Президентът Радев настоя Тошко Йорданов да го държи осведомен за хода на договарянията за сформиране на държавно управление по време на консултациите в президентството.

В днешния понеделник явно партиите ще си дадат къса пауза в продължаващите експертни договаряния, защото и президентът Румен Радев е на работно посещаване в Залцбург по покана на Федералния президент на Австрия Александер Ван дер Белен. Според предварителната информация, огласена от пресслужбата на президента, президентите ще бъдат на премиерата на операта “Дон Джовани” в границите на Залцбургския музикален фестивал, съпроводени от своите съпруги Десислава Радева и Дорис Шмидбауер.

Още в деня на консултациите, Радев даде да се разбере, че няма да бърза с връчването на мандата и че ще чака знак от ръководителя на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов до каква степен са стигнали с договарянията. През предишния уикенд във Велико Търново президентът съобщи още веднъж за датата на връчване на мандата: “Денят ще бъде явен, когато партиите подсигуряват, че са получили резултати”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР