Службите за сигурност са допуснали най-малко три основни пропуска, които

...
Службите за сигурност са допуснали най-малко три основни пропуска, които
Коментари Харесай

Три грешки са позволили на Праляк да се самоубие в Хага

Службите за сигурност са позволили минимум три съществени пропуща, които разрешиха на Слободан Праляк да се самоубие в правосъдната зала на Трибунала в Хага.
Това оповестява хърватският всекидневник Jutarnji List, представен от "Фокус ".

Бившият боен водач на босненските хървати Слободан Праляк умря, откакто изпи отрова в правосъдната зала на Хагския арбитражен съд. Това стана откакто Апелативната камара на съда отхвърли да понижи 20-годишната му присъда.

Първият пропуск е изработен в ареста за задържане, където Праляк не е деликатно тестван при овакантяване на килията. Източници на изданието са уверени, че някогашният военачалник е съумял да се снабди с шишенцето отрова точно при излизането си от нея.

Вторият сериозен пропуск на службите за сигурност е слабата инспекция на входа в постройката в Хага, в която се обитава Международният арбитражен съд за някогашна Югославия.

Третият е неналичието на защита в правосъдната зала, която можеше да попречва Праляк да извади шишенцето от джоба си и да изпие отровата.

Защитникът на някогашния военачалник Анте Готовина увери, че в опита си да подсигурява сигурността, Трибуналът в Хага е наложил доста строги ограничения при влизане в правосъдната зала, което основава усложнения и на самите юристи.

Мерките за сигурност на обвинения са изключително строги в деня, в който се произнася присъдата против него. Ето за какво юристът показа откровената си изненада от събитията, като изрази убеденост, че ще бъде инициирано следствие по случая.

Лекарската интервенция след отравянето на Слободан Праляк най-вероятно не е била задоволително бърза, без значение за каква отрова става дума.Това счита хърватският токсиколог Франьо Плавшич, представен през днешния ден от локалните вестници и Българска телеграфна агенция.

Подчертавайки, че бързината е от основно значение за спасяването на живота на отровения пациент, изключително когато не е известно каква е отровата, Плавшич прибавя, че е минало доста време откогато Праляк е изпил отровата до приемането му в болничното заведение и е било прекомерно късно за интервенцията.

Лекарят напомня, че и за най-силната отрова, поета през устата, е належащо известно време да навлезе в кръвта и да стане смъртоносна и през това време лекарите могат да оказват помощ.

Според данните Праляк е погълнал отровата в 11.30 часа, а колата на Бърза помощ е пристигнала в Хагския арбитражен съд едвам към 12.30. След това дошъл екипът за реанимация и едвам час по-късно Бърза помощ откарала пациента в болничното заведение.

Все още не е известно каква отрова е изпил Праляк, с изключение на, че е доста мощна и има догатки, че може да е цианид или арсеник, написа "Слободна Далмация ".
"Никога не съм виждала такова нещо, само че военачалник Праляк не ме изненада. Трябва да знаете, че той бе извънредно горделив човек ", разяснява за хърватския "Дневник " някогашният министър на правораздаването на Хърватия Весна Шкаре - Ожболт.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР