Службите по земеделие в страната работят в ритъм, който не

...
Службите по земеделие в страната работят в ритъм, който не
Коментари Харесай

Явор Гечев: Службите по земеделие в страната работят в ритъм, който не е постиган досега

Службите по земеделие в страната работят в темп, който не е постиган до момента, и това е в интерес на земеделските производители. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев при откриването на нов административен център на Общинска работа „ Земеделие “ (ОСЗ)-Асеновград, обслужващ и община Лъки, оповестиха от Министерството на земеделието.

 

За разлика от остарелия офис, в този момент едното от офис-помещенията на ул. „ Цар Иван Асен II “ №9 е на сутеренен етаж и обезпечава налична среда за жителите. На събитието участваха замeстник-кметът на Асеновград Стоян Димитров, заместник-областният шеф на Пловдив Иванка Петкова, шефът ОДЗ Пловдив Ангел Личев и други.

„ Министерството на земеделието е тъкмо в тези офиси, в районните структури, покрай хората “, сподели министърът, който подари икона на Св. Георги на чиновниците и им пожела да продължат да поддържат постигнатия висок професионализъм и ритъм на работа.

„ Екипът на Министерството на земеделието приготви промени в Закона за подкрепяне на земеделските производители, нужни за използването на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони и те би трябвало да са главен приоритет за идващото Народно заседание, наред с бюджета и законодателните начинания по Националния проект за възобновяване и резистентност “, акцентира министър Гечев в отговор на журналистически въпроси. Той добави, че е извънредно значимо подпомагането по Стратегическия проект да тръгне в точния момент към производителите.

„ Нямаме знаци за продоволствена рецесия, прибраното количество зърно надминава неведнъж потребностите на страната, а производството при млечните артикули е устойчиво, само че цените порастват “, сподели министърът. По думите му това е общоевропейски проблем, резултат от войната в Украйна и последвалото повишаване на енергоносители и торове.

За пазара на слънчоглед, министър Гечев разяснява, че България поддържа Украйна, като половината от импортираните количества сега са складирани у нас. Той е сложил пред Европейската комисия въпроса за обща европейска взаимност поради затруднената търговия и обстоятелството, че зърнопроизводителите не са получавали подкрепяне от заложената рекордна поддръжка за земеделския бранш за тази година. Министърът беше безапелационен, че подпомагането на земеделския бранш поради пазарните разтърсвания би трябвало да продължи и идната година, защото продоволствената сигурност е водещ приоритет.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР