Службата за външно разузнаване (СВР) разсекрети много документи от 1933-1942

...
Службата за външно разузнаване (СВР) разсекрети много документи от 1933-1942
Коментари Харесай

Тайната на руското разузнаване: Планът за победа над Украйна

Службата за външно разузнаване (СВР) разсекрети доста документи от 1933-1942 година Една доста значима тематика за нас през днешния ден е зимната война от 1939-40 година Разбира се, приказваме освен и не толкоз за към този момент далечното минало. Става въпрос по-скоро за сегашното, защото хвърля (за тези, които могат да разсъждават и сравняват) светлина върху това по какъв начин може да приключи спорът в Украйна.

Всички хора се разделят на три категории в отношението си към историята. Първата са тези, които не я знаят. В реалност те не знаят съвсем нищо и не желаят да знаят: какво се е случило, по кое време и за какво, даже главните исторически персони. Тези жители - доста са на брой - наподобяват на заболели хора, които са изгубили паметта си, тъй че не помнят какво се е случило през вчерашния ден. Разбира се, всеки може да ги манипулира съвършено.

Втората - и това също е много многочислена категория - са " познаващите " история. Но в действителност това е исторически мит, обработен в избрана страна, преференциален за нейната ръководеща класа. Тези хора, доста от които са " патриоти ", даже не подозират това. Струва им се, че в действителност знаят, тъй като историята няма собствен специфичен език, както точните науки. Всеки може да прочете няколко книги за това или това, да си сътвори лично мнение въз основата на тях, по-късно да се счита за " специалист " и да приказва с самоувереност по тези тематики. Тези хора не знаят, че за това в действителност би трябвало да прочетете най-малко 200-300 книги.

Има обаче и трета, най-малката категория: тези, които знаят, че не знаят нищо или съвсем нищо, като се изключи избрани исторически столетия, в които са специализирали повече от година, което значи, че са чели, разбрали, създали техните открития от 200-300 или повече книги. За да бъде картината цялостна, би трябвало също да се разровите - и те го обичат - в истинските исторически документи, които към този момент са разкрити.

Готово в точния момент

Тази опция за съдбоносния за страната ни интервал 1933-1942 година по случай 75-годишнината от Великата победа беше предоставена от Президентската библиотека на името на Б.Н. Елцин, като разгласява на уеб страницата си разкрити документи от архива на съветското външно разузнаване.

За представителите на третата група и тези, които желаят да подобрят втората категория фенове на историята, това е нещо невиждано. В Русия в продължение на няколко години след заповедта на президента Владимир Путин такива разкрити документи от време на време се оповестяват обществено, в това число от Министерството на външните работи и Министерството на защитата, само че към момента няма нищо сходно на това, което СВР направи: има доста от тях, и доста от тях са изцяло безпристрастни, те дават замайващ привкус на епохата. И това е доста вярно: истината пречупва единствено слабите, от които така и така няма смисъл.

Публикуваните от СВР документи хвърлят спомагателна светлина върху десетки, стотици тематики, разрешават нов взор върху избрани аспекти от съдбовните исторически събития на цяла ера през очите на посланици, резиденти на руското разузнаване в чужбина, управлението на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР), страната и стопански водачи на Съюз на съветските социалистически републики.

Всичко това не е предопределено за щемпел и затова там няма агитация, което не може да се каже за заблудите, а в някои случаи и желанието да се пристрастите, което попречи на управлението на страната да вземе верните решения. На основата на тези и сходни документи в действителност е написана историята.

Една от най-важните тематики

Сред многото тематики, които преглеждат разкритите документи, вниманието ми беше привлечено от съветско-финландската „ зимна война “ от 1939-1940 година, която има доста паралели със СВО. Надценихме личните си благоприятни условия и воювахме с половин ръка, врагът беше недооценен, а реакцията на Запада не беше изцяло пресметната.

В подготовката на войските и снабдяването се разкриват доста пропуски и нередности. Бил нанесен мъчителен удар върху престижа на страната, което принуждава Сталин да се ограничи до публично оповестената стратегия най-малко - леко да отблъсне и поправя границата с Финландия и да получи военна база на входа на Финландския залив. Докато програмата най-много беше цяла Финландия, за която даже сътвориха марионетно държавно управление.

Историческите събития постановиха, че тази стратегия не може да бъде изпълнена в бъдеще. Урокът е явен: би трябвало да се подготвите добре и да извършите всичко в точния момент, като в същото време си поставите реалистични цели. Не приказвам за откровеното изменничество, което съвсем се случи през 90-те години: в последна сметка това към този момент не може да стане.

Секретни исторически документи, оповестени от СВР, свидетелстват: Хелзинки не искаше да прави отстъпки и да разменя територии със Съюз на съветските социалистически републики и беше решен да се „ бие непременно “, защото съгласно финландския външен министър „ ни беше дадено да бъдем подкрепени от Англия, Америка и Швеция ". Това заяви в Москва сътрудник от депутатите от финландския парламент.

От друга страна, в навечерието на " зимната война " руските дипломатически представители във Финландия получават искрено погрешна информация, която подвежда Москва - " за неприятното политическо и морално положение на финландските войски ".



Ударен танк от времето на Втората международна война на пътя Раатин Порти, Финландия, фото Joris Kaper/ Shutterstock.com

Офицерите, споделят тези източници, " правят оценка обстановката като безнадеждна ", " бойците желаят уволняване от армията " и " две трети от Сейма назовават пагубна политиката на държавното управление ". От тази несъответстваща информация нейните създатели вършат неправилно умозаключение:

" Такава обстановка в границите на един месец ще докара до съвсем цялостно раздробяване на армията. “

Като цяло препоръките разчитат на лека зимна разходка, за която са изцяло неподготвени, успокоявайки се с илюзията, че финландският народ копнее за своето избавление и с наслада ще пее дружно със основания особено за този мотив хор на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) песента „ Приеми ни, Суоми-красавице ".

Нищо ли не ви припомня?

В личната им войска (на СССР) обстановката се смяташе за просперираща - и на хартия беше по този начин, а силата й беше голяма. Реалността, съгласно отчетите на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР), е друга: при започване на войната в Червената войска царят безпорядък и комплициране, „ няма подобаваща връзка и организация на разузнаването “, елементи и съединения са работили настрана, постоянно не са имали никаква връзка между тях, което от време на време е водело до престрелки сред самите тях, висшите щабове не са знаели какво вършат по-нисшите и къде се намират.

Открити са съществени проблеми с доставките: нямало е ботуши, палта от овча кожа, компаси и карти, даже гранатите не са били задоволителни, войските са получавали пушки без патрондаши. Нямало е задоволително оръдия и зенитни оръдия, ските са били изпратени без клипси, даже палтата, гимнастьорките, панталоните и ботушите не са били задоволителни, тъй че " някои от бойците " са ходели в домашни обувки.

Колите са спирали, тъй като бензинът е бил разводнен с вода, която замръзвала на студа. Оказа се и друго: интервенциите са били едва готови, заради което елементи и съединения търпят „ огромни загуби “, „ починалите дълго не се прибират “. В местата за престояване на военния личен състав е било мръсно, имало е въшки. Дни наред бойците не са имали топла храна.

Семействата на военнослужещи постоянно не са получавали нужните парични компенсации. В резултат на това е имало „ изолирани случаи на безволие “ и „ обстоятелства на разпространяване на провокативни клюки “ („ Скоро финландците ще бъдат покрай Ленинград “). А също и такива диалози: „ В първата борба ще изстрелвам първите патрони по такива командири като нашия, а по-късно по врага “.

Специалистите даже са записали случаи, когато Червената войска е отказвала да снема портрети на финландски водачи, базирайки се на обстоятелството, че те се грижат за своите военнослужещи, които даже имат вино, а нашите нямат. Това, по-специално, е било предадено в Кремъл от началника на ръководството на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) за Ленинградска област, комисарят на държавната сигурност от 2-ри сан Гоглидзе и старши майор от държавната сигурност Бочков.



Обложка на списание от интервала на Съветско-финландската война. Отляво: обстрел от финските подразделения на РККА, опитваща се да пресече замръзнало езеро. Отдясно, руската войска нападна финландски обоз. Фото7 Globallookpress

В ретроспекция си коства да се означи, че тази неразбория в Червената войска последователно стопира, само че за това беше належащо да се простреля някой - както в тази война, по този начин и в идната.

Това не би трябвало да се не помни от сегашните армейски тилови служби и генералите, които се провалиха в интервенциите си, които се " отличиха " в СВО: всичко към този момент се е случило, просто не познавате добре историята, както и че в сходни обстановки нормално се вземат сходни решения се вършат, в случай че нещата стигнат до задънена улица.

Има ли нещо ново под слънцето?

Признавам, че преди малко започнах да уча тези скъпи документи от епохата и с неспокойствие чакам доста открития по отношение на Съветско-финландската война. Предлагам на всеки, който се интересува от история, да направи същото в свободното си време.

Бих желал да отбележа единствено един миг по отношение на края на тази кръвопролитна война за Съюз на съветските социалистически републики, белязана преди пробива на „ линията Манерхайм “ от мъчителните провали на Червената войска. Познаването на събитията от тези години може да помогне да се планува развиването на събитията в Украйна.

Уви, тази победа, макар че финландците получиха от враговете на Съюз на съветските социалистически републики 350 бойни самолета, 1,5 хиляди артилерийски оръдия от разнообразни калибри, 2,5 милиона снаряда, 6 хиляди картечници, 100 хиляди пушки, в допълнение към няколко десетки хиляди доброволци.

Москва в действителност се съгласява на помирение. За да се затвори финландският въпрос в близко бъдеще (което, повтаряме, не се получи по редица аргументи - всичко би трябвало да се направи в точния момент!), Въпреки че, изглеждаше, пътят към Хелзинки беше отворен.



Останки от линията Манерхайм, фото BIGWA11/ Shutterstock.com

Това се случи, тъй като имаше действителна опасност от интервенция в спора на Англия и Франция, които в разгара на „ странната война “ с Германия подготвяха експедиционен корпус (който след края на „ зимната война “ въпреки всичко дебаркира в Нарвик), който да бъде изпратен през Норвегия и Швеция във Финландия и да са подготвени да бомбардират руските петролни полета и пристанища от Сирия (операция Копие) в Закавказието, Северен Кавказ, Черно и Каспийско море - Баку, Грозни, Батуми...



Елементи на финландската отбранителна линия

И по този начин, измежду секретните отчети до Москва и от Китай за 4 март 1940 година има удостоверение, че Берлин и Париж не са били срещу да трансфорат фиктивната битка против Хитлер в същинска битка - и с немско присъединяване - против Сталин, който мразеха доста повече от фюрера.

Той стана " Чичо Джо " за западняците едвам когато Хитлер ненадейно атакува и победи Франция и беше подготвен да се оправи с Англия, като преди този момент победи Русия - тъй че британците нямаше на кого да разчитат и те капитулираха.

Едва тогава руснаците се трансфораха за англосаксонците, които също водиха война с Япония, от врагове в ситуационни съдружници. И бързо още веднъж станаха врагове, когато общият зложелател беше надвит.

Какво следва от това?

И последното. Четейки руски документи от тези години, в това число дипломатически, бях учуден от техния афектиран, праволинеен дух, напористост и... цинизъм. Защото в тях също имаше неистини и машинация, по този начин да вземем за пример, че финландците са организирали, споделят те, " злосторен обстрел на руските войски ", който сякаш е предизвикал войната.

Въпреки това като цяло сполучливата външна политика на Съюз на съветските социалистически републики през тези години е значително такава точно заради потреблението на Сталин на личните оръжия на Запада против самия него. Той надигра Запада на негов терен, което провокира не пренебрежение към страната, както е в този момент, а почитание към неговата суверенна воля. Затова Западът направи такива отстъпки на Съюз на съветските социалистически републики, каквито даже не мисли да прави в този момент във връзка с Русия. Но това е по този начин, апропо.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР