Службата за сигурност на Украйна публикува днес запис на разговор,

...
Службата за сигурност на Украйна публикува днес запис на разговор,
Коментари Харесай

Украинските спецслужби пуснаха запис, в който се твърди, че Русия е взривила стената на язовира

Службата за сигурност на Украйна разгласява през днешния ден запис на диалог, за който твърди, че е сред съветски военни, един от които споделя, че водноелектрическата централа в Каховка е била взривена от съветска диверсионна група. Автентичността на записа, представен от украинския информативен уебсайт НВ, не може да бъде без значение доказана.
Прочетете още
От дешифровката следва, че руснаците са желали да изнудват Украйна, че могат да взривят язовирната стена и да причинят злополука на юг по поречието на река Днепър, само че вместо единствено да уплашат популацията, в действителност са разрушили стената.

Един от мъжете упреква Украйна, че е взривила водноелектрическата централа и споделя, че в този момент Запорожката атомна електроцентрала, чиито реактори се охлаждат с вода от язовир Каховка, „ се прецаква – и това е “.

„ Те (украинците - б.р.) не са се прецакали там. Наша диверсионна група е била там. Искали са да уплашат хората с този язовир. Но не е минало по проект, а са създали повече от плануваното “, отговаря друг съветски боен.

Нивото на водата в наводнения южноукраински град Херсон е почнало да спада, само че към момента е над 5 метра, съобщи украинската осведомителна организация УНИАН, базирайки се на началника на локалната регионална военна администрация Олександр Прокудин.

През нощта равнището се е снижило с 20 сантиметра, само че още остава 5,38 метра на следения от Киев десен (западен) бряг на р. Днепър и 5,35 метра в града Херсон.

" Наблюдаваме наклонност към понижаване на равнището на наводнението. Вече виждаме, че водата е спаднала с 20 сантиметра през нощта. Преди това от тази заран 3624 къщи бяха наводнени в 32 обитаеми места в Херсонска област ", сподели Прокудин.

Отделно, представителят на Главното ръководство за разузнаване (ГУР) на Украйна Андрей Юсов сподели в изявление за в. " Украинская истина ", че заповедта за взривяването на Каховската Водноелектрическа централа, което провокира наводненията, по негово мнение би могъл да даде единствено съветският президент Владимир Путин.

„ Да, това е бил експлозив - сподели Юсов. - Да, това е бил вътрешен гърмеж, контролирана експлозия. Това е информацията, която към този момент можем да оповестим обществено. Мога да кажа персоналното си мнение. Доколкото тази терористична офанзива е сравнима по мащаб с решението за пълномащабното нахлуване в Украйна, това решение е взел и окончателната заповед е дал руският деспот Путин.  Никой различен индивид, никое друго лице на територията на по този начин наречената Руска федерация не би поело такава отговорност ", каза Юсов.

По-рано секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и защита Олексий Данилов сподели, че Русия е взривила язовира, с цел да предотврати вероятно форсиране на река Днепър от украинските сили, които управляват западния (десния) ѝ бряг, вклюително града Херсон.

Руските войски са се окопали на източния бряг и разливът ги е принудил да се изтеглят километри от реката, която е заляла някои от отбранителните ѝ съоръжения. Оттам те през вчерашния ден обстрелваха украинските сили, извършващи избавителни интервенции за цивилното население в Херсонска област, което провокира остро интернационално наказание.

Русия е подготвила осведомителна акция на стойност 6 милиона $ за дискредитиране на Украйна и президента Владимир Зеленски, с цел да трансферира върху него отговорността за взривяването на язовира на Каховската водноелектрическа централа върху Украйна, пише още през днешния ден УНИАН, базирайки се на известие на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна във Facebook.

„ Държавата-агресор е подготвила следващата специфична осведомителна интервенция за дискредитиране на Украйна и нейното военно-политическо управление “, се споделя в статуса.

Главните съветски опорки са от вида „ кликбейт “ и съдържат директни обвинявания против военно-политическото управление, в частност  срещу президента на Украйна:

" Отчаян да успее в възможна атака, Зеленски мина към тактиката на изгорената земя, само че ориентирана против неговия народ " ; „ Взривът на язовирната стена би трябвало да „ отмие “ Зеленски “; „ Зеленски прави всичко, с цел да спре да бъде „ нашият непрокопсаник “; " Взривяването на язовира ще удави Зеленски и Украйна. "

" Коментари от подправени сметки ще бъдат сложени под всяка публикация, сякаш от името на украински и задгранични читатели. Те би трябвало да основат усещане за " жива " полемика и да включат действителни консуматори на мрежата в полемиката ", отбелязва разследващата организация.

В допълнение, наличният бюджет на плана е към $6 милиона с опция за в допълнение нарастване.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР