Call to arms: Хиляди истории от Войната за независимост чакат да бъдат разказани. Нов проект моли обществеността да помогне за разкриването им

...
Службата за национални паркове и Националната администрация за архиви и
Коментари Харесай

Службата за национални паркове и Националната администрация за архиви и записи на САЩ призовават американците да помогнат за разкриването на неразказаните истории на първите ветерани на Съединените щати, за да отбележат предстоящата 250-та годишнина от американската независимост.

Проектът за преписване на пенсионни досиета за революционна война има за цел да препише приблизително 2,3 милиона оригинални документа, които съответстват на повече от 83 000 отделни войници. Информацията обхваща 150 години, от записи от военно време до запитвания от 20-ти век, направени от потомци на ветерани.

Целта на проекта е да разкрие лични истории от бойното поле и вътрешния фронт, като използва информация, включена във федерални пенсионни молби от ветерани от Войната за независимост и техните вдовици, според Службата на националния парк. И те се нуждаят от помощта на обществото, за да го направят.

„Молим обществеността през следващите три години, докато наближаваме 250-ата годишнина на Съединените щати, да ни помогне да препишем пенсионните досиета, за да можем да отключим тези истории на нашите първи ветерани“, Сузан Айзъкс, общност управител на Националния архивен каталог, каза.

Докато Континенталната армия издаваше подписани документи за уволнение, ветераните, които служиха в милицията, трябваше да дават устни показания и да предоставят свидетели, за да потвърдят своите истории. В резултат на това хиляди съдебни протоколи все още не са транскрибирани цифрово в Националния архивен каталог.

Първата страница на разказа за молбата за пенсия на Zebulon Applegate съгласно Закона от 1832 г. е вляво. Първата страница с разказ на свидетелството за молбата за пенсия на Ребека Апългейт съгласно Закона от 1853 г. е в центъра, а писменото свидетелство на Зебулон Апългейт, написано собственоръчно, е вдясно. class= Първата страница на разказа за молбата за пенсия на Zebulon Applegate съгласно Закона от 1832 г. е вляво. Първата страница с разказ на свидетелството за молбата за пенсия на Ребека Апългейт съгласно Закона от 1853 г. е в центъра, а писменото свидетелство на Зебулон Апългейт в собствената му ръка е вдясно. Национална администрация за архиви и досиета

Тези устни свидетелства бяха възможност за ветераните да разкажат своите истории с ярки подробности. Когато в началото на 19-ти век бяха въведени пенсионните закони, много ветерани бяха възрастни и неграмотни, така че дадоха подробни отчети с надеждата да запишат житейските си истории.

Въпреки това разчитането на устни свидетелства също позволява разкрасени истории, които е трудно да се опровергаят.

Например Уилям Шумейкър свидетелства, че е прекарал 18 месеца като военнопленник, за да получи пенсия. Историкът Тод Брайстед открива, повече от два века по-късно, че Шумейкър се присъединява към лоялна част и е бил пленник само два месеца.

Когато изискванията за пенсионно заплащане се разхлабват през 1830 г., вдовиците, които са били женени преди края на войната, имат право да кандидатстват. За да получат средства, вдовиците трябваше да дадат устни свидетелства за службата на съпрузите си и да представят доказателство за брака си.

Това означава, че файловете на Националния архив включват също документи като свидетелства за брак, писма от военно време и дневници на войници.

Джудит Лайнс кандидатства за пенсия за вдовица през 1837 г., използвайки един от най-редките видове документи – кореспонденция от съпруга й, написана по време на службата му при генерал Джордж Вашингтон. Бележката на Джон Лайнс от 1781 г. е единственото известно запазено писмо, написано от черен континентален войник.

С помощта на архивисти доброволци, тези редки истории от първа ръка от Революционната война ще бъдат достъпни за обществеността и ще бъдат архивирани в националната библиотека. Доброволците могат да се регистрират за безплатен акаунт в Националния архивен каталог. Не се изисква предишен опит и има инструкции и видео уроци.

„Този ​​проект е начин да помогнем да направим достъпни записите на нашите първи ветерани, ветераните от Войната за независимост“, каза Айзъкс.

Ветераните и техните семейства може би никога не са си представяли, че техните разкази за войната и последиците от нея върху живота им могат да бъдат толкова лесно достъпни за нацията. Документите, включени в този проект, предлагат лична гледна точка, която преди това беше до голяма степен непозната.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР