Службата на Върховния комисар за правата на човека на ООН

...
Службата на Върховния комисар за правата на човека на ООН
Коментари Харесай

ООН предполага, че видеото от разстрела на украински войник е автентично

Службата на Върховния комисар за правата на индивида на Организация на обединените нации счита, че видеото от хипотетичния разстрел на невъоръжен украински боец е достоверно, заяви Агенция Франс прес в сряда.

По-рано в понеделник в обществените мрежи, на който се вижда по какъв начин невъоръжен мъж в украинска военна униформа стои в гората, допушва цигара и споделя " Слава на Украйна! ", след което е убит с картечници, хипотетично от съветски бойци. Впоследствие Украйна упрекна Русия в нарушение на законите на войната и стартира наказателно произвеждане по случая.

В сряда от Организация на обединените нации потвърдиха, че са осведомени със наличието на видеото и ревизират обстоятелствата.

" Позовавайки се на предварителната инспекция, считаме, че видеото може да е достоверно ", споделиха от Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида.

Оттам прибавиха още, че откогато Русия стартира военната си инвазия в Украйна, са документирали многочислени нарушавания на интернационалното филантропично право против военнопленници, в това число случаи на бърза екзекуция на съветски и украински военнопленници, и приканиха за " безпристрастни и ефикасни следствия " и наказване на отговорните.

Във вторник министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба прикани Международния углавен съд да проверява събитията към видеозаписа. Киев дефинира хипотетичния разстрел като " следващото съветско военно закононарушение " и нарушаване на Женевската спогодба.

Руското министерство на защитата към този момент не е дало отговор на запитванията по случая.

Според Женевската спогодба за отнасяне на военнопленниците, подписана и от Русия, на пандизчиите би трябвало да се подсигурява живот и хуманни условия на задържане. Екзекуциите или малтретирането на военнопленници са военни закононарушения.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР