Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека

...
Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека
Коментари Харесай

ООН: Украинските военнопленници в Еленовка не са загинали от обстрел с HIMARS

Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида заключи, че минимум 50 украински военнопленници, арестувани в някогашната наказателна колония в Еленовка в окупираната част на Донецка област, не са починали вследствие на обстрел от съоръжения HIMARS , както твърди съветската страна, оповестява Би Би Си..

Експлозията в Еленовка, където (обявен в Русия за " терористична организация " ),, в нощта на 28 против 29 юли 2022 година Много от събитията към тази обстановка към момента са неизяснени : има разминавания даже в броя на починалите - Москва приказва за 50 починали, а следените от нея органи на " ДНР " - за 53.

Русия твърди, че Украйна сякаш е стреляла по колонията с пускови установки HIMARS, които Киев получи малко преди този момент, тъй че " бойците от Азов да не могат да признаят закононарушенията ", които хипотетично са направили. Тази версия през цялото време провокира основателни подозрения измежду наблюдаващи и самостоятелни от Кремъл медии .
 Червеният кръст към момента не може да влезе в Еленовка
Червеният кръст към момента не може да влезе в Еленовка

Ултиматумът на Андрий Ермак не е от изгода нито за военнопленниците, нито за техните фамилии

Службата на Върховния комисар по правата на индивида оповестява, че нейни представители не са съумели да посетят мястото на детонацията , както и на никое място на териториите, " под краткотрайния боен надзор на Руската федерация ", както се споделя в изказването, защото съветските управляващи не са дали подобаващи гаранции за сигурност.

Но специалистите на организацията са интервюирали осем оживели от детонацията и са анализирали наличните материали. Информацията, която са получили, не разрешава да се създадат заключения за източника на детонацията и от кое място е тръгнал огънят. Но следствията от детонация на ракета за HIMARS биха били още по-тежки.

" Военнопленниците, които пострадаха или починаха в Еленовка, и техните фамилии заслужават да знаят истината и виновните за нарушаванията на интернационалното право да бъдат подведени под отговорност. Нашата работа се срещна със фамилиите на жертвите и изслуша молбите им за истина и правдивост - и те в действителност имат право на истина, правдивост и компенсации ", акцентира висшият комисар по правата на индивида Фолкер Тюрк.

Руското министерство на защитата не отговори на претенции за коментар, съобщи Ройтерс.
 Разследване на CNN отхвърли съветската версия за случилото се в Еленовка
Разследване на CNN отхвърли съветската версия за случилото се в Еленовка

Според специалисти там е зародил неочакван пожар
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР