Службата на ООН за правата на човека днес изрази тревога

...
Службата на ООН за правата на човека днес изрази тревога
Коментари Харесай

Иран отказва да предаде телата на протестиращи на семействата им

Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида през днешния ден изрази паника за това по какъв начин Иран се отнася към арестувани протестиращи и сподели, че управляващите отхвърлят да предадат някои от телата на убитите, съобщи Ройтерс.

Смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана от полицията предишния месец, провокира митинги, трансформирали се в едно от най-големите провокации за властта на духовниците, ръководещи Иран от революцията през 1979 година. Правозащитни групи настояват, че минимум 250 протестиращи са били убити, а хиляди - задържани.

" Ставаме очевидци на доста неприятно отношение… само че също по този начин на тормоз над фамилиите на протестиращите ", съобщи на конференция в Женева Равина Шамдасани, говорителка на Службата на Върховния комисар за правата на индивида, базирайки се на голям брой източници. " Особено тревожна е информацията, че управляващите реалокират ранени протестиращи от лечебни заведения в центрове за задържане и отхвърлят да предадат телата на убитите на техните фамилии ", добави тя.

Шамдасани също по този начин съобщи, че в някои случаи управляващите са сложили условия за предаване на телата и са желали от фамилиите да не провеждат погребения или да не беседват с медиите. Освен това на арестувани протестиращи от време на време е била отказвана здравна помощ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР