Слуховете за смъртта на Лудогорец се оказаха силно преувеличени. Това

...
Слуховете за смъртта на Лудогорец се оказаха силно преувеличени. Това
Коментари Харесай

"Лудогорец" при Димитър Димитров: Ефективност без блясък

Слуховете за гибелта на " Лудогорец " се оказаха мощно пресилени. Това можем да кажем за представянето на българския първенец в последните два месеца, перифразирайки Марк Твен. В началото на август " Лудогорец " изглеждаше като тим, който се движи без посока и цел, беше разгласен за привършен, а от ЦСКА и " Левски " започнаха да мечтаят, че най-сетне могат да смъкват разградчани от върха на българския футбол.

Maлко повече от два месеца след раздялата с Георги Дерменджиев " Лудогорец " е там, където е привикнал – на първото място в Първа лига. Разградчани водят с пет точки пред ЦСКА и с осем пред " Левски " преди да се изправи против двата столични отбора в идващите уикенди. Освен това първенците са отпред в групата си в Лига Европа със седем точки от три мача, макар че след жребия бяха отписани в компанията на " Хофенхайм ", " Брага " и " Истанбул ББ ".

Споменатите два месеца са интервалът, в който отпред на " Лудогорец " е Димитър Димитров. Опитният експерт се завърна в България след две години в Казахстан и началото е обещаващо.

Резултатите

Димитър Димитров беше разгласен за треньор на " Лудогорец " на 13 август, а четири дни по-късно дебютира с триумф с 2:0 над литовския " Судува ". Треньорът пое отбора с единствената цел той да влезе в групите на Лига Европа. Дотогава " Лудогорец " беше изнемощял от Шампионската лига, загуби дуела за Суперкупата на България с " Ботев " и макар че завоюва на " Българска войска ", стартира нерешително в Първа лига.

С шест сухи мрежи в първите седем мача и единствено един позволен гол Димитров си подсигурява устойчиво начало. И към него не липсваха рецензии след серията от три следващи равенства - против " Пирин ", в реванша със " Судува " и против " Левски ". Още повече, че на " Герена " първенците играха 50 минути с човек повече.

Треньорът обаче обори всички подозрения с мачовете в европейските шампионати - територията, където се вижда същинската стойност на работата на наставника и качествата на тима. " Лудогорец " изигра мощен тактически мач с " Истанбул Башакшехир " (0:0) като посетител, обърна " Хофенхайм " от 0:1 в Разград, а преди по-малко от седмица се оправи по впечатляващ метод с " Брага " (2:1) в дуел за историята.

Статистиката сочи, че Димитров е едвам вторият треньор на " Лудогорец ", който не позволява загуба в първите си 14 мача (виж таблицата). От 2011 година това се е случвало само на Георги Дерменджиев при завръщането му отпред на първенците през 2015 година

Основната разлика е, че при втория си интервал Дерменджиев пое отбора, когато беше изнемощял от европейските шампионати и действително нямаше тежки мачове с изключение на домакинство на " Левски ".

Сега усещане прави отличното показване в отбрана, което отличава " Лудогорец " от предходните години, когато акцентът беше нападението. Разградчани са позволили единствено четири гола след идването на Димитров, а в Първа лига вратата им е суха към този момент 325 следващи минути (три мача и половина).

Наред с положителната отбрана, която построи Димитров, отборът му не не помни и да бележи, макар че не е толкоз атрактивен, колкото преди. За 14 мача " Лудогорец " има 29 маркирани гола, а статистиката сочи, че за подобен брой мачове първенците са се разписвали повече само при старта на Ивайло Петев (31 гола) и в първия престой на Дерменджиев (32 гола). Тогава обаче броят на получените голове беше по-голям, изключително при пловдивчанина – четири пъти повече от в този момент.

До броя от 14 мача даже не съумяха да стигнат двама от предходните наставници на тима - Бруно Рибейро и Едуард Ераносян. Португалецът беше уволнен след единствено седем срещи, а Ераносян, който го наследи, изкара 10 дуела, преди да бъде освободен.

Решенията на Херо

Дълги години се смяташе, че с цел да имаш триумф в " Лудогорец ", има печеливша формула. Тя беше стартирана от Ивайло Петев, който построи първия шампионски тим и постави основите на състава, който стигна до осминафинал в Лига Европа през сезон 2013/2014.

Наследникът му Стойчо Стоев на процедура не промени нищо, само че успяваше ловко да дава късмет за изява на всички играчи и тимът побеждаваше наред. След това Георги Дерменджиев непроменяемо се придържаше към стила без да прави никакви промени. Въпреки триумфите при него на моменти " Лудогорец " изпадаше в положения на далновидност. Това се случи напролет на 2015 и 2017 година, тъкмо преди треньорът да бъде освободен.

От идването си Димитър Димитров сподели, че не се опасява " да бръкне в кошера ". Треньорът отхвърли да се придържа към откритите практики, опита да наложи личните си хрумвания и към този момент съумява.

Сред основните решения на Димитров са измененията в тактиката, които прави за избрани дуели. За разлика от всички свои прародители той залага на тактика по отношение на противника. Срещу " Истанбул ББ " излезе без чист нападател, а с " Хофенхайм " сложи Марселиньо в ролята на подправена деветка.


© Reuters

" Лудогорец " попадна в една от най-тежките групи в Лига Европа, само че след три мача е лидер.

При триумфа над " Брага " Димитров за следващ път сподели, че умее да изненадва с ходовете си и те да бъдат сполучливи. Той заложи на скица 3-5-2, която в " Лудогорец " се употребява за първи път, и с едвам четири тренировки за въпросната групировка съумя да надхитри португалците, които бяха водачи в групата след две победи в първите си два мача.

За два месеца Димитров потвърди също, че " Лудогорец " не е подвластен от водещите си фигури, а треньорът може да се оправя даже с стеснен капацитет. След идването на новия треньор Светослав Дяков към този момент не е закрепостен титуляр, а последните индикации са, че капитанът може и да не получи нов контракт. Опитният халф е употребен единствено тогава, когато се постанова, само че Анисе и Яцек Горалски наподобяват като желани варианти в множеството случаи.

" Лудогорец " се справяше за малко и без Марселиньо, а повече от месец Върджил Мисиджан не игра, тъй като отхвърляше да подпише нов контракт. Голмайстор №1 за последните два сезона Клаудиу Кешеру също се задържа повече на пейката.

Статистиката сочи, че в последните четири седмици " Лудогорец " е употребявал едвам 18 футболисти в границите на седем мача. При това би трябвало да се регистрира, че Димитров нямаше опция да направи никаква селекция, а взе тим, който към този момент се беше разделил с две съществени фигури (Кафу и Хосе Паломино).

Само историята е пред Димитров

Два месеца не са интервал, в който купата може да бъде извоювана, само че са задоволително време, в което могат да се виждат трендове в тим като " Лудогорец ". Следващите седмици са доста значими за разградчани, даже решаващи. В четвъртък отборът приема " Берое " в осминафинал за Купата на България, след което играе поредно у дома с " Левски ", " Брага " и ЦСКА. Всичко това събрано в границите на 12 дни.

 Макар и лимитирани варианти в кадрови проект, Димитров няма загуба, откогато пое
© LAP.bg

Макар и лимитирани варианти в кадрови проект, Димитров няма загуба, откогато пое " Лудогорец ".

Ако в този интервал всичко се развие съгласно проекта на Димитров, още при започване на ноември " Лудогорец " може да се окаже със солидна преднина в шампионата и с обезпечено място в Лига Европа напролет.

В случай, че всичко това стане, пред Димитров ще стои единствено историята. Опитният експерт години наред беше надалеч от оценките по една или друга причина. След мощния му интервал в средата на 90-те отпред на " Нефтохимик " той завоюва купата с " Литекс " (1997-98 г.) и " Левски " (1999-00 г.). След това построи шампионския тим на " Локомотив (Пловдив), само че си потегли година преди единствената купа на черно-белите.

Ако завоюва купата с " Лудогорец ", Димитров ще се подреди до Георги Василев в историята на българския футбол. Василев е единственият, който е печелил купата с три разнообразни тима - " Етър " (1991 г.), " Левски " (1994 и 1995 г.) и ЦСКА (1997 г/).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР