Slugging или запушване, е вазелинова маска, това е най-новата тенденция

...
Slugging или запушване, е вазелинова маска, това е най-новата тенденция
Коментари Харесай

Slugging (запушване)- добра идея ли е да използвате вазелин за лице?

Slugging или задръстване, е вазелинова маска, това е най-новата наклонност за хубост. Макар и разпространяван като лекуване вазелин за лице, може да се употребява и върху други елементи на тялото, от устата до глезените. Единственият въпрос е дали е добра концепция и безвредно ли е да се употребява вазелин върху лицето?

Запушване не е нов трик за грижа. Първите споменавания за задръстване датират от 2014 година Като се има поради, че доста фешън и козметични трендове имат повтаряем темперамент, не е изненада, че вазелинът за лице се завръща и още веднъж стана известен.

Какво е вазелин?

Най-просто казано, запушването запечатва кожата с оклузивно средство, постоянно на петролна основа, което се ползва през нощта. За тази цел се употребява вазелин, за който си коства да се каже още няколко думи.

Химически той е непряк артикул от дестилацията на недопечен петрол. Това е примес от минерални масла и восъци, които основават полутвърдо вещество с консистенция на желе.

Чистият вазелин се назовава супер козметика заради своята еластичност и характерности. В козметиката нормално се употребява за смазване на суха и напукана кожа на устните, петите и лактите. Важно е, че вазелинът е без аромат, неразтворим във вода, не изсъхва и се топи единствено при температури над 35-36 градуса по Целзий.

Той е хипоалергенен (не провокира раздразнение, защото лигавиците и кожата не го абсорбират) и даже може да се употребява за грижа за кожата на дребни деца.
Първоначално вазелинът е бил рекламиран като локално средство (мехлем) с лечебни свойства.

По-късно използването му се разшири – стартира да се употребява освен за козметични цели, само че и за лекуване на доста болести, в това число гъбички по ноктите на краката, генитални обриви, кървене от носа, раздразнения и даже настинки. Вазелинът доста бързо се трансформирал в „ лекарство за всичко “.

Днес резултатът на вазелина е подробно тестван и заради това потреблението му е по-тясно, въпреки и към момента впечатляващо. Администрацията по храните и медикаментите (FDA) класифицира вазелина като утвърдено средство за отбрана на кожата без рецепта (OTC) и се употребява необятно в козметиката и грижата за кожата.

Предимства на козметичния вазелин:

  • не се всмуква през кожата;
  • основава предпазен филм за попречване на загубата на влага;
  • защищава от нездравословното влияние на външни фактори;
  • не провокира раздразнение и алергии (хипоалергенен);
  • безвреден даже за сензитивна кожа;
  • без мирис;
  • устойчив, тъй като не гранясва и изсъхва;
  • универсален;
  • елементарно наличен и на ниска цена.

Важното е, че в магазините ще намерите бял или жълт вазелин – те се разграничават единствено по степента на филтриране. Това е бял вазелин, който е просто сменяем жълт вазелин, който се прави в козметичен вазелин посредством прибавяне на багрила и аромати.

Какво е задръстване (Slugging)?

Slugging е корейска наклонност за грижа за лицето, която включва прибавяне на вазелин. Вазелинът се нанася върху лицето като финален стадий от вечерната грижа след крема. Смята се, че запушването спомага за възобновяване на естествения предпазен пласт на епидермиса и защищава кожата от прекалено изпаряване на вода и по този метод от дехидратация.

Важно е и козметиката за ежедневна грижа да съдържа доста овлажняващи съставки – след нанасянето им върху кожата, вазелинът би трябвало да ускори резултата им.

Как работи запушването?

Вазелинът е лоен емолиент, което значи, че оставя видим липиден пласт върху кожата. Нанесен върху кожата, той работи като непрогледен юрган – не прониква в епидермиса, а основава оклузивен пласт, който предотвратява несъразмерното изпаряване на водата.

Благодарение на това вазелинът има заобиколен овлажняващ резултат (сам по себе си няма такива свойства). Ето за какво е извънредно значимо да употребявате вазелин след нанасяне на овлажняващ крем.

Предимства от потреблението на вазелинова маска през нощта:

  • ще проведете лекуването у дома;
  • имате потребност единствено от един продукт;
  • оказва помощ за усмиряване и навлажняване на кожата;
  • задоволително е да употребявате маска с вазелин един път седмично.

Нощната маска с вазелин би трябвало да ви накара да се разсъните с равен и съвършено овлажнен загар. Запушването, даже от време на време употребявано, може да донесе облекчение на стегната и суха кожа.

Как да въведете запушването в ежедневната си грижа за кожата?

Как се прави задръстване? Много е елементарно. Накратко: всичко се прави тъкмо както всяка вечер. Важно е да отбраните кожата си с вазелин най-после. Затова лекуването с вазелин е последният стадий от всяка грижа (след разчистване и овлажняване).

Трябва да нанасяте вазелин върху лицето 1-2 пъти седмично. През лятото даже един път месечно може да е задоволително. Най-подходящ е за есенно-зимния интервал, когато кожата е изложена на чести температурни промени и неподходящи атмосферни условия, които предизвикват по-бързо изсушаване на кожата.

Не забравяйте, че пластът вазелин не е нужно да е пълен, задоволително е единствено малко. На сутринта остатъците от вазелин би трябвало да се изплакнат щедро с вода. Имайте поради, че вазелинът е лоен, няма да се всмуква, тъй че ще остави следи върху постелката. За да не перете постоянно калъфките за възглавници, можете да ги предпазите в допълнение, до момента в който спите, да вземем за пример с мека забрадка.

Безопасно ли е потреблението на вазелинова маска?

Мнението на козметолозите е разграничено по отношение на това дали запушването е безвредно. Много зависи на първо място от това какъв вид кожа имате.
Американската академия по дерматология (AAD) допуска, че хората с предразположена към акне кожа би трябвало да заобикалят нанасянето на вазелин върху лицето си, защото това може да докара до обриви и обостряне на съществуващи възпаления.

Освен това, в случай че имате мазна или склонна към пигментни петна кожа, вазелинът може да е комедогенен, т.е. може да запуши порите и да способства за образуването на черни точки или пъпки. В този случай лекуването се предлага единствено краткотрайно, т.е. когато кожата е мощно раздразнена и изисква мощна хидратация.

Въпреки това, хората със суха кожа може да открият, че запушването е потребен метод да овлажняват кожата си. Когато кожата ви е непрекъснато суха, тя би трябвало да се овлажнява от самото начало и да се грижите за оптималното равнище на хидратация, което може да се реализира благодарение на препарати за попречване на приключването на скъпа влага.

В този случай самият крем може да не е задоволителен и си коства да действате сложно, като се подкрепите с вазелин.

AAD удостоверява, че вазелинът е положително решение за суха кожа на устните, лактите, коленете и петите. Препоръчва се и за навлажняване на суха кожа под очите, а също и за приложимост при дребни деца с екзема.

Козметолозите показват, че вазелинът в козметиката се употребява единствено за отбрана на сензитивните зони (очи, уста, нос) по време на професионални процедури. Поради обстоятелството, че самият вазелин не демонстрира овлажняващи свойства (той е емолиент, тъй че омазнява и пази, косвено овлажнява), не се предлага като независима маска. Кожата би трябвало да бъде снабдена с дейни и подхранващи субстанции, които ще ускорят нейната регенерация и ще подобрят хидратацията. Ето за какво е значима стъпка нанасянето на крем преди нанасяне на вазелиновата маска.

Нека прибавим, че огромна част от разногласията към това дали вазелинът може да се употребява върху лицето не е за сигурност, а повече за комфорт. Вазелинът е безвреден, само че не всеки обича да има мазно и лепкаво лице, изключително да спи с такова лице. Поради обстоятелството, че основава много забележим и видим пласт, може да сътвори усещане за задръстване и натоварване на кожата.

Факт е, че вазелинът е комедогенен, само че може да има доста изгоди при доста суха кожа или атопичен дерматит. Въпреки това, би трябвало да се употребява деликатно и честотата на нанасяне на вазелиновата маска би трябвало да бъде съобразена с потребностите на кожата.

Вазелин за лице – резюме

Вазелинът е оклузивно вещество, препоръчвано за усмиряване на раздразнена, лющеща се и груба кожа. Освен това работи като защитна преграда за кожата. Така че вазелинната маска за лице е добра концепция?

Има преимущества да опитате този способ, последователите на избелването на лицето споделят, че заран тенът им е лъчезарен, равен и овлажнен.

Много дами със суха кожа употребяват нанасянето на маска с вазелин върху лицето си като непрекъсната част от рутината си за грижа за кожата. Използването на вазелин в банята се поддържа и от другите му приложения, да вземем за пример при лакиране на нокти или против къна за вежди, той защищава кожата от неравности.

Освен това можете да нанесете малко вазелин върху кожата си, преди да я напръскате с парфюм – парфюмните частици ще обхванат в нея и ще стартират да се отделят постепенно под въздействието на топлината, удължавайки трайността на аромата.

Най-важното е, че самият вазелин е безвреден и единственото, което може да направи, е да провокира изненади на кожата. Освен това е на ниска цена и се предлага във всеки магазин. Така че… за какво да не рискувате?

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР