Случващото се в Близкия изток е началната фаза на опит

...
Случващото се в Близкия изток е началната фаза на опит
Коментари Харесай

Проф. Румен Кънчев: Наблюдаваме началото на опит за геостратегическо преструктуриране на Близкия изток

" Случващото се в Близкия изток е началната фаза на опит за геостратегическо преструктуриране на Близкия изток. Това ще генерира процеси отвън Близкия изток, ще продължи дълго и ще коства скъпо както като запаси, по този начин и като човешки живот... В центъра на това преструктуриране ще бъдат Израел - доста значимо е по какъв начин ще бъде извършена сухопътната интервенция, и Иран, който ще се стреми от самото начало да пречи на постигането на мира в Близкия изток ".

Това сподели пред БНР проф. Румен Кънчев, някогашен зам.-министър на защитата.

И добави, че през последните месеци се следи нова наклонност в развиването на Русия, при която се открояват три задания, решени от Владимир Путин.

" Във вътрешнополитически проект той напълно господства политическата сцена след отстраняването на Евгений Пригожин. Във външнополитически проект Русия укрепва връзките си с три нуклеарни страни - Китай, Иран, Северна Корея. И трето, Путин разгласи, че е разискал с китайския си сътрудник координацията сред двете страни по връзките на събитията в Близкия изток. От тук можем да стигнем до интервенцията на 7 октомври. Малко преди този момент имаше опит на Съединени американски щати за възстановяване на връзките в Близкия изток - опит да възвърне дипломатическите връзки сред Израел и Саудитска Арабия. Иран не желае да бъде основана общественост в Близкия изток, която да бъде консолидирана към правилата на демокрацията и против тероризма. Иран стои зад тези офанзиви със своите проксита " Хамас " и " Хизбула ". Голямата цел на Иран е да торпилира връзките на Израел с арабските страни и да сътвори изискванията за лична доминация в този район ".

В предаването " Неделя 150 " проф. Кънчев уточни, че " макар смелостта си Иран няма никакви шансове пред гигантската американска мощност и Иран може да бъде срутен със земята за 6 до 12 часа, и то без американците да предислоцират корабите си, тъй като имат 14 атомни подводници от най-голям клас, които стрелят от всякакво разстояние и могат да поразяват всяка една точка на земното кълбо ".

" Американският президент ясно сподели, че Вашингтон няма да се откаже нито да оказва помощ на Украйна, нито ще изостави приятелите си в Израел ".

Според него поради нестабилната конюнктура в международен проект България би трябвало да се консолидира вътрешнополитически.

" През идващите години ориста на света демонстрира, че би трябвало да имаме мощни въоръжени сили и служби, които пазят националната сигурност на България. Не мисля, че все още нашите въоръжени сили са на задоволително високо равнище ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР