Случвало ли ви се е след безсънна нощ да отидете

...
Случвало ли ви се е след безсънна нощ да отидете
Коментари Харесай

10 неща, които се случват с тялото ви, когато ви липсва сън

Случвало ли ви се е след безсънна нощ да отидете на работа изморени, без тласък, без никаква сила и безусловно изтощени. Не можете да мислите, да се концентрирайте, имате главоболие и какво ли още не. Това е изцяло естествена реакция на тялото ви. А когато това се трансформира в редовно недоспиване, тогава следствията върху тялото са още по-негативни.

Ето 10 от тях:
 грип семейство Thinkstock/Getty Images
1. По-склонни сте към разболяване
 
Липсата на сън може да повреди способността на организма ви да се бори с заболявания и да отслаби имунитета ви. Това оказва помощ елементарно и по-често да се разболявате. Изследователите даже откриват реципрочна връзка сред съня и имунната ви система. Неслучайно когато се разболеете, лекарите поучават топла храна, одеяло и повече сън.
 лекари сърце ThinkStock/Getty Images
2. Сърцето страда
 
Световен здравен разбор демонстрира, че късата дълготрайност на съня (т.е. по-малко от 5 часа на нощ), а също и дългата дълготрайност (9 или повече часа на нощ), са посочили негативно влияние върху здравето на сърцето. По-специално възможностите за основаване на среда за развиване на коронарна болест на сърцето или инсулт доста се усилват с по-малко сън, показват от healthline.com-->
 
3. Увеличава се рискът от рак
 
Спането по-малко от седем часа дневно, изключително в работни дни, е постоянно срещан табиет при доста хора. Последствията, свързани с неналичието на сън, са съществени и водят до възприятие на отмалялост, стрес, само че и други доста по-сериозни здравословни проблеми, като увреждане на когнитивната функционалност или нараснал риск от рак.
 
Преди незадоволителният сън да се трансформира в хронично разстройство и да докара до други по-сериозни проблеми за здравето, обърнете внимание на някои сигнали, които тялото ви изпраща и не трябва да пренебрегвате.
 г ThinkStock/Getty Images
4. Трудно е да мислите
 
Липсата на една нощ сън даже може да докара до затрудняване на някои съществени мисловни процеси. Мозъчните функционалности, в това число паметта, вземането на решения, разсъжденията и решаването на проблеми, се утежняват, дружно с времето за реакция и бдителността при неспане.
 главоболие ThinkStock/Getty Images
5. Забравяте неща
 
Освен върху мисленето, сънят оказва въздействие и върху паметта. Изследователите допускат, че сънят е от решаващо значение за процеса на консолидиране на нещата, които научавате с мозъка. С други думи, се нуждаете от подобаваща отмора, с цел да приемете нова информация и да я запомните и анализирате.
 секс ThinkStock/Getty Images
6. Либидото ви понижава
 
Недостатъчно време сън може да ви повлияе и в полово отношение. В едно изследване млади мъже, които са изгубили съня в продължение на една седмица, демонстрират понижени равнища на тестостерон. Спането 5 или по-малко часа понижава равнищата на половите хормони с от 10% до 15%. Мъжете показват също, че общото им въодушевление и мощ се намаляват с всяка последваща нощ на пресечен сън.
 В Съединени американски щати 71 % от възрастното население е с наднормено тегло или страда от затлъстяване ThinkStock/Getty Images
7. Натрупвате тегло
 
Хората, които са спали по-малко от 5 часа всяка нощ в течение на дълго време, са по-склонни към затлъстяване и да наддават тегло.
 
8. Рискът от диабет се усилва
 
Заедно с по-голямата талия хората, които не получават задоволително сън (или които получават прекомерно много), усилват риска от развиване на диабет. 7 до 8 часа отмора е оптималният диапазон за отбягване на инсулиновите проблеми, които могат да доведат до диабет.
 
9. Ставате податливи на злополуки
 
Липсата на сън води до липса на ориентировка, адекватност, внимание и ускорява ленивостта. Затова има огромна възможност за произшествия. Най-уязвимите хора са служащите на смени и комерсиалните водачи.
 Дерматолози разкриха какъв брой потребна може да бъде за кожата на лицето неналичието на грим ThinkStock/Getty Images
10. Кожата ви страда
 
Ако всички тези здравословни опасности не ви убеждават да спите повече, направете го поради вашия външен тип. В едно изследване група от хора на възраст сред 30 и 50 години са оценени въз основа на навиците им за сън и положението на кожата им. Резултатите разкриват, че тези с прекомерно малко сън имат по-фини линии, бръчки, неравномерен цвят на кожата и изразена уязвимост на кожата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР