Случвало ли ви се е някога да се запитате, докато

...
Случвало ли ви се е някога да се запитате, докато
Коментари Харесай

Какво се крие под пясъка на плажа или този в пустинята?

Случвало ли ви се е в миналото да се запитате, до момента в който се излежавате на плажа или се разхождате в пустинята, какво в действителност се крие под целия този пясък? На какво ще се натъкнете, в случай че започнете да копаете? Още пясък, скали, почва, купища съкровища, защитавани от джина Джафар?

Отговорът, несъмнено, варира според от това къде се намирате. Някои пясъчни дюни да вземем за пример се движат под въздействието напразно, което значи, че под вас може да има цяла гора, както и карстови дупки, които чакат да ви обхванат.

Пясъкът се образува от скали на сушата, които се смилат от изветрянето на реките и други детайли. Край брега непрекъснато вълнуващото се море също смила скали в продължение на хиляди или милиони години.

Ако започнете да копаете на плажа и решите да стигнете до „ дъното “ (като дистанцията до него ще варира според от геологията на района), можете да откриете споена седиментна канара, формирана вследствие от налягането, т.е. така наречен пясъчник. Искате да продължите още по-надолу? Ще би трябвало да хвърлите пластмасовата си лопатка и да ползвате съвременно сондажно съоръжение. С негова помощ ще достигнете до главната канара на региона.

Що се отнася до пустините, може изобщо да не ви се наложи да копаете. Повечето не са покрити с пясък – на напред във времето е изведена самата съществена канара. Там където въпреки всичко има пясък, той нормално е формиран от изветрянето на оголената съществена канара. Тъй като сухият необитаем пейзаж се охлажда и нагрява денем и нощта, скалата се уголемява и се напуква. В продължение на хиляди или милиони години скалите, подпомагани от вятъра, който блъска по-малките камъни, се смилат в пясък. Копайте надолу и ще откриете още веднъж съществени скали и изсъхнала глина.

Това не значи, че тези региони не могат да бъдат забавни. Постоянно разместващите се пясъчни дюни могат да запазят заровените от тях обекти. Някои даже не престават да сервират на учените и геоложки изненади. През 2010 година да вземем за пример под пясъците на Сахара бяха открити доказателства за съществуването на праисторическо мегаезеро, за което се счита, че се е образувало към 250 000 година, когато Нил се е изливал в региона през невисок канал.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР