Случвало ли ви се е, най-често когато сте стресирани и

...
Случвало ли ви се е, най-често когато сте стресирани и
Коментари Харесай

Лекар обяснява защо клепачите ни понякога трептят

Случвало ли ви се е, най-често когато сте уплашени и ядосани, ъгълчето на окото ви да стартира да трепти? В това видео на Business Insider офталмологът Джоел Шуман от Ню Йорк, Съединени американски щати, изяснява на какво се дължи това събитие и какво можем да създадем, с цел да го накараме да спре.

Научното наименование на трептенето на клепача е „ блефароспазъм “.

То е извънредно публикувано. Повечето хора, при които блефароспазъмът се демонстрира в мека форма, нямат потребност от лекуване. Неприятното чувство нормално минава за минути, само че има случаи, в които може да продължи със седмици и даже месеци.

Обикновено се дължи на стрес . Всякакви способи за релаксация правят работа – надълбоко дишане, разпределяне на мускулите, медитация. Всичко, което оказва помощ за понижаване на напрежението, оказва помощ и за понижаване на спазмите в ъгълчето на окото.

Умората и неналичието на сън също благоприятстват появяването на трептеренето, както и претоварването на очите от компютърния екран.

Ако в последно време сте нараснали потреблението на кафе или алкохол , добра концепция е да ги понамалите – това евентуално също ще помогне, написа блогът Oftabg. Блогът показва още, че алергиите също могат да доведат до вибриране на клепачите. Когато търкаме очите си, в тъканите на клепачите и сълзите са отделя хистамин, а хистаминът също може да аргументи трепкане. Затова и някои лекари предлагат капки за очи с антихистамин.

Някои хора го претърпяват блефароспазъм в изключително тежка форма. Трептенето в сходни случаи може да се разпростре върху половината от лицето.

За това има лекуване, и – въпреки и да звучи необичайно, това е ботокс, показва доктор Шуман. Ботокс не се употребява единствено за козметични цели. Има няколко медицински приложения и лекуването на тежък блефароспазъм е едно от тях.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР