Случвало ли ви се е, докато слушате музика, да ви

...
Случвало ли ви се е, докато слушате музика, да ви
Коментари Харесай

Какво означава ако настръхвате, докато слушате музика?

Случвало ли ви се е, до момента в който слушате музика, да ви полазят тръпки или косъмчетата на ръцете или на врата ви да настръхнат?

Подобни прекарвания, свързани с дадена ария или мелодия, са редки и неповторими.

Матю Сакс ученик на "Харвард ", предходната година анализирал хора, които са имали възприятието за настръхване, до момента в който слушат музика. Проучването включвало 20 студенти - 10 от които твърдяли, че имат такива прекарвания, до момента в който други 10 не са изпитали такова нещо. Всички те били изследвани благодарение на мозъчен скенер, с което да се наблюдава мозъчната им интензивност.

Разглеждайки резултатите им Сакс разкрил, че тези, които са имали прочувствена и физическа обвързаност към музиката, в действителност имат друга мозъчна конструкция от тези, които нямат, написа "Блиц ".

Оказало се, че при меломаните има повече фибри, които свързват аудиторната кора и районите, обвързани с човешките страсти. Това значи, че те могат да поддържат връзка по-добре.

Според създателя на проучването това събитие демонстрира, че хората, които го изпитват имат по-силни и по-интензивни страсти. Тези чувства могат да се свързват и със мемоари, т.е. някоя ария да ни подсети за значим миг от живота ни или за безценен човек.

Въпреки че изследването на Сакс е в дребен мащаб, той продължава да събира информация и да прави нови проучвания, с цел да се проучва мозъчната активност на хората и по какъв начин слушането на музика може да провокира избрани реакции.

Изследователя се надява, че работата му, на по-късен стадий, би могла да се употребява като основа за други проучвания, свързани с разнообразни психически болести. Ако избрана мелодия, напев или ария може да породи прочувствена и физическа реакция у даден човек, то би могло някои психически разстройства да се лекуват посредством музикална терапия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР