Случвало ли ви се е да си седите, да гледате

...
Случвало ли ви се е да си седите, да гледате
Коментари Харесай

Какво не е наред в картинката…

Случвало ли ви се е да си седите, да гледате нещо и внезапно през главата ви да се стрелне: „ Чакай, чакай, чакай малко…! “ Да видите нещо толкоз назад на логиката и здравия разсъдък, че да не знаете от кое място да го подхванете?

Знам, че се е случвало. Затова знаете и какво е чувството.

В последно време ненормалното стана обикновено, тъй че е все по-трудно на дивотиите да ни създадат усещане, само че въпреки всичко има и такива, които не могат да се подминат.

Всеки си има лист с такива, който обновява всеки ден (и час!). Ето няколко от моя лист:

I. BG

Народ, който скандира, че желае „ Крумови закони “ и да се върне смъртното наказване. Народ, на който също по този начин му се изяснява, че когато институциите може би не си правят добре работата, доста почтени ще бъдат упрекнати и наказани, след което екзекутирани, тъй като, да речем, някоя прокуратура или друга държавна институция няма да си свършат работата или съзнателно ще обвинят някого, с цел да прикрият „ собствен човек “. Казва: „ Голем праз! Който съблюдава законите, няма от какво да се опасява! “

Междувременно: същият този народ, като му кажеш да си седи у дома, тъй като върлува рискова болест и да си постави маска най-малко, внезапно взема решение, че държавните органи са репресивни и му постановат диктатура…

Плашещо е, че не виждат иронията.

Сега някаква проруска партия с ръководител Костадин Костадинов, който неотдавна Нова ТВ уличи в заграбване на партийни дотации от 1 млн. лева и който прокуратурата към този момент проверява за това, е изкарала свои почитатели пред Народното събрание, тъй като се чувствали репресирани от държавната власт…

Прокуратурата погна водача на "Възраждане " за заграбване на партийни дотации

По принцип, аз съм „ за “ митингите. Полезни са, даже са наложителни в едно същинско гражданско общество. Държат властта деликатна към жителите. Тъжното е, че гражданското ни общество не може и мач на дребни малки врати да провежда, а единствените, които вършат огромни митинги напоследък (с дребни, само че значими изключения) са зле дирижирани, платени с копейки националистически опити за римейк на филм на Кустурица.

Пред Парламента са видяни хора на междинна възраст, носещи маска вид сутиен за лице (сещаш се – под брадичката, изпълняваща кой знае каква функционалност там) и тениски с лика на Путин, който носи черни очила, рокерско яке и под него има надпис: „ Нас не догонят “ на фона на съветското знаме.

Всеки път, като го видя тоя надпис, си мисля: няма да ви догонят, щото тичате в противоположната посока.

Забелязани са също по този начин голямо количество антиваксъри. Това са хора, които считат, че хиляди години цивилизация и стотици години рационализиране на актуалната медицина са интрига (вероятно и Земята е плоска!), не желаят да си имунизират децата, само че по-интересното е, че носят от обичаните в последно време за живеещите в паралелна реалност плакати, на които написа, че Бил Гейтс убива хора с ваксини.

Но да приключим, както започнахме – това е народ, който няма доверие на държавната си власт за ваксини и счита, че маските са интрига против свободата му, наложена от държавата; само че ЕДНОВРЕМЕННО с това все по-често желае същата тази страна и нейните управляващи да се заемат с раздаването на обективни смъртни присъди. И си имат вяра.

„ Чакай, чакай, чакай малко…! “

II. USA

Хората, които имаха 43 бели мъже за президент поред, си избраха ЕДИН негър и изпаднаха в такава расистка абстиненция, по този начин им залипсва положителния остарял расизъм, че трябваше да си изберат потънал в прахуляк от оранжев чипс и подкрепян от ККК човек, който мисли, че пиенето на белина и доместос може да оправи работата с ковид.

Протестиращите против маските и карантината, облечени в реплика на униформи, на които на челата им като че ли написа ККК, а свастиките им прозират под MAGA шапките, споделят: „ Няма да се покорявам на полицията, няма да се покорявам на губернатора и фашистката им организация! Те ме потискат и репресират! “

Като видят някой разстрелян от полицията негър, споделят: „ Ееееми… трябвало е да извършва каквото му кажат служителите на реда и… нямаше да го застрелят… “

„ Чакай, чакай, чакай малко…! “

III. MK

Понеже идва 24 май, се присетих, че всякакви посолства обичат да ни благопожелавам Деня на СЛАВЯНСКАТА книжовност на нас. Да забележим какво вършат за съседите ни – македонците.



Честит ден на македонския език. Пише още, че историята на проучването на македонския език и просвета в Русия стартират след Втората международна война.

Докато ние използваме нещо, наречено не българска, а славянска книжовност, македонците си имат приет от Русия език. Преди три години, може би сте не запомнили, само че президентът Путин сподели: „ Днес е специфичен ден и за Русия – Денят на славянската книжовност, а славянската писменост и литература са пристигнали до нас от Македонска земя “.

Има и още:

Коментарът изпод е някак необичайно ориентиран, без причина, към България и българите. Пише:



Споменава се „ пестник за Борисов “; „ Бугари някогашни окупатори “. Всъщност, доста добре си го превеждате цялото, какво съм седнал да ви превеждам? Разбирате го, просто тъй като двата ни съседски езика са доста сходни. Сега… някои настояват, че единият е акцент на другия, само че кой съм аз, че да кажа? Но, да – най-малкото са сходни.

Другото, което не разбирам, е потребността България и българите да бъдат споменавани тук. Искате да сте страна, признали сме ви, желаете да сте народ и това сме ви признали, не е нужно за всяко нещо да ни викате, да ни притегляте вниманието и да се мъчите да ни показвате какви ги вършите, пораснахте към този момент, можете и сами да се оправяте, какво единствено търсите внимание и утвърждение, като дребни деца? Стига се завирахте, да си мерите езика и културата с България, че след това все сте ядосани от резултата.

И тъй като разбрахте какво написа на това, което прочетохте, ще ви покажа още нещо за четене.



Значи… на 5 май делегация от съветското посолство е уважило паметта на партизаните и е поставила цветя на ето тази плоча. Сигурно можете да забележите и думите: „ битка со бугарската фашистичка воjска”. Ако ли не, ето ви по-близък проект на плочата.



Пичът с съветската униформа и фуражката, козирува точно до думите „ бугарската фашистичка воjска “.

„ Чакай, чакай, чакай малко…! “

(аз персонално очаквам с интерес 24 май, да видя какво ще ни честитят от посолството; мисля, че са си взели поука и тоя път ще е „ българската “ писменост)

IV. и за финал…

МОН пита родителите по какъв начин би трябвало да се възобнови работата на детските градини… с анкета.

„ Чакай, чакай, чакай малко…! “

МОН пита родителите по какъв начин би трябвало да се възобнови работата на детските градини

Първо: не съм привикнал да заплащам на някой да прави работа, с цел да ме пита по какъв начин би трябвало да я прави. Никой в сервиза не ми дава анкета: какво мисля—дали би трябвало или не да се смени маслото. Като отида на доктор, той не ми споделя: „ Ми не знам… ти какво мислиш, че би трябвало да се направи? “

И второ: като сте тръгнали, що не ми пуснете и анкета по какъв начин би трябвало да се харчи бюджетът, че имам хрумвания. Сигурен съм, че всички имат. А, тъй като виждам, че събирате материал за някакъв скеч или сюжет за комедия, като пуснете тая анкета, ще съберете доста материал. Честно!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР