Случвало ли ви се е да се чувствате привлечени от

...
Случвало ли ви се е да се чувствате привлечени от
Коментари Харесай

Емоционално недостъпни хора и защо ги избираме

Случвало ли ви се е да се чувствате привлечени от човек, за който знаете, че не е подготвен за връзка или че ви е споделил, че не е подготвен да се обвърже? Смятате ли, че ви притеглят хора, които не се отварят, не оферират доста прочувствена поддръжка или подхождат към връзката с доста дребна накърнимост?

На всички ни се е случвало. Защо продължаваме да избираме прочувствено недостъпни сътрудници и какво можем да създадем, с цел да прекъснем този цикъл?

Емоционално недостъпни хора и за какво ги избираме

Една от евентуалните аргументи за избора на недостъпни сътрудници е, че сме привлечени от прочувствено недостъпни хора, тъй като ни припомнят за нашите родители или настойници. Ако сме израснали с прочувствено далечен или недосегаем родител, може да сме се научили да се ориентираме във взаимоотношенията, любовта и привързаността в подтекста на дистанцията и отхвърлянето. В резултат на това може да се усещаме по-комфортно с сътрудници, които възпроизвеждат този модел, даже и да не е това, което умишлено желаеме.

Друга евентуална причина да избираме прочувствено недостъпни сътрудници е, че се опасяваме да не бъдем засегнати. Ако изберем сътрудник, който постоянно остава на една ръка разстояние в прочувствено отношение, считаме, че можем да се предпазим от болката от изоставянето или измяната. Но, несъмнено, тази тактика за самоотбрана в последна сметка дава противоположен резултат, защото ни пречи да изпитаме дълбоката връзка и фамилиарност, за които копнеем.

Прекалено доста мислим за това

Третата евентуална причина и евентуално най-трудната за признание, заради която избираме прочувствено недостъпни сътрудници, е, че самите ние сме прочувствено недостъпни. Да предположим, че не сме заинтригувани или подготвени да се свържем прочувствено, да бъдем уязвими или да подкрепим някого прочувствено. В този случай търсим хора, които са подготвени да бъдат в такава връзка - и, има възможност, че прочувствено наличен човек не би желал да се среща с нас! Изборът на прочувствено недостъпни хора ни разрешава да останем прочувствено недостъпни.  

Каквато и да е повода за привличането ни към прочувствено недостъпни хора, следствията могат да бъдат мъчителни. Може да се окажем във взаимоотношения, които се усещат едностранчиви или даже нездравословни. Може да се борим с възприятието за самотност и отменяне, даже когато сме във връзка. И може да се окаже, че повтаряме едни и същи модели още веднъж и още веднъж, без да разбираме за какво.

Как можем да прекъснем цикъла?

Първата стъпка е да разпознаем модела. Ако установите, че неведнъж сте привлечени от прочувствено недостъпни сътрудници, от значително значение е да признаете по какъв начин това се отразява на живота ви. Запитайте се за какво сте привлечени от този вид хора и какво печелите, като повтаряте модела. След това се запитайте какво губите, преследвайки сходна динамичност.  

Следващата стъпка е да оспорите убежденията, които може би подхранват решенията ви. Ако вярвате, че не заслужавате прочувствена непосредственост, че уязвимостта е равна на уязвимост или че прочувствено околните взаимоотношения постоянно са рискови и приключват с болежка, време е да поставите убежденията си под въпрос. Поговорете с терапевт, прочетете книги за здравословни взаимоотношения и потърсете модели за подражателство, които въплъщават типа връзка и фамилиарност, които желаете да изпитате.

Третата стъпка е да работите върху личната си прочувствена наличност (ако е приложимо). Ако постоянно се сдържате във взаимоотношенията си, е време да започнете да поемате прочувствени опасности. Споделяйте възприятията си, изразявайте потребностите си и практикувайте накърнимост с хора, на които имате доверие. Колкото повече практикувате прочувствена непосредственост, толкоз по-естествена ще стане тя. Колкото повече подхранваме личната си дарба за прочувствена непосредственост, толкоз по-привлекателна ще стане тази линия у другите.  

Последната стъпка е да бъдете търпеливи и състрадателни със себе си. Разчупването на старите модели и развиването на нови изисква време и старания и е елементарно да се обезкуражите по пътя. Но не забравяйте, че всяка стъпка, която вършиме към схващане и фамилиарност, е стъпка в вярната посока.

Целта на доста от нас е да имаме дълбоки и значими връзки. За да го реализираме, би трябвало да определим към какви видове хора сме привлечени и по какъв начин способстваме или съ-творяваме динамичност, която към този момент не желаем. Осъзнаването е в основата на смяната.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР