Случва ли ви се да си хапнете любимото сирене, да

...
Случва ли ви се да си хапнете любимото сирене, да
Коментари Харесай

Шоколад и вино – за едни наслада, за други – само проблеми

Случва ли ви се да си хапнете обичаното сирене, да го полеете с чаша от любимото вино и вместо да се почувствате като чистокръвна французойка, да стартират едни стомашни неразположения, една хрема и едни обриви, и да си кажете „ Защо ми трябваше, в никакъв случай повече! “?

Но момент! Първо, не се заричайте, и второ – допустимо е просто да страдате от хистаминова нетърпимост и избрани храни да провокират тези неприятни признаци. Това не значи, че би трябвало да се лишите от тях вечно, тъй като има по какъв начин да се справите с това положение. Но дано първо разберем какво е хистамин и надлежно – хистаминова нетърпимост.

Какво е?

 Istock

е органично азотно съединяване, което се отделя при местни имунни отговори в тялото. То контролира и някои физиологични процеси в червата и работи като невротрансмитер в мозъка, гръбначния дирек и матката. Участва в регулирането на ритъма на сън-бодърстване, контрола на апетита, способността за учене и потенциала на паметта, само че главното му деяние е на посредник на възпалителните процеси при алергични реакции.

Какво е хистаминова нетърпимост?

Повечето хора с хистаминова нетърпимост знаят, че страдат от нея и са го потвърдили с проучвания, само че в случай че вие към момента не сте, а страдате от гореописаните признаци след банкет на избрани храни, обърнете се към експерт, с цел да сте сигурни.

Хистаминът се създава в тялото ни, само че също така го одобряваме и посредством разнообразни хранителни артикули - сирене, морски блага, риба и рибни сосове, сушени салами - колбас или бекон, разнообразни типове зеленчуци като домати, спанак, патладжани, кисело зеле и туршии, разнообразни типове плодове - ягоди, ананаси, банани. За страдание, даже обичаният ни шоколад води до повишение на хистамина – както нееднократно сме чували, хубавите неща все са неразрешени.

 Istock

И до момента в който при хората, които нямат проблем с разграждането на, тези храни не водят до нищо друго, с изключение на приятност, при други резултатът е редица неприятни недоволства.

Причината е в това, че при първата група хора веществото бързо се разгражда в тънките вътрешности от ензима диаминоксидаза (ДАО) и хистаминът в никакъв случай не стига до кръвообращението. Но когато той липсва или пък сме приели повече богати на хистамин храни, интензивността на ензима понижава или изцяло изчезва, разграждането на хистамина в червата се забавя и той навлиза в кръвта ни.

Ако следователно, към тези храни добавите и чаша-две алкохол или медикаменти, обстановката става още по-сложна и резултатът от нея са реакции като газове, отичане, диария, главоболие и даже мигрена, обриви, запушен нос, затруднено дишане.

Какво да вършим, в случай че имаме?

Първо, добре е да я диагностицирате, с цел да знаете сигурно, че страдате от нея.

Второ, препоръчително е да си водите хранителен дневник, като си записвате както храните, които консумирате, по този начин и недоволствата, които свързвате с тях. Това ще ви помогне да идентифицирате и изключите от менюто си тези, които провокират мощен отговор от организма ви.

Трето – помогнете си сами.

Ако не можете да понесете мисълта да се ограничите в приема на единствено избран вид храна и да спазвате строга диета, до момента в който другите към вас похапват някои от обичаните ви ястия, то с цел да бъдем почтени – не е и нужно. На всеки му се постанова от време на време да избяга от строгата диета, тъй като е на посетители, на ресторант, или тъй като му се похапва – в това няма нищо неприятно.

Има метод да подпомогнете на тялото си да се оправи с остатъка от, като приемате ензима диаминоксидаза като хранителна добавка, когато ви следва банкет на храни, съдържащи хистамин.

И преди да сте споделили - „ Откъде да го намеря този ензим?? “, отговаряме – от една таблетка . Това е артикул, съдържащ ензима ДАО, който подкрепя естественото разграждане на хистамина в организма и по този метод икономисва цялата каскада от възпалителни отговори в тялото.

 Stada

С банкет на най-малко 15 минути преди да си хапнете някоя от храните, съдържащи хистамин, ще предотвратите неприятните реакции, които освен вгорчават цялото наслаждение от храненето, само че и могат да продължат няколко дни и да се отразят отрицателно на качеството ви на живот. може да бъде одобряван с трите ви съществени хранения денем, а продуктът е наличен в аптеките без рецепта.

И дано още веднъж бъде шоколад и вино!

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР