Случилото се в Чехия е част от една дългосрочна мисия

...
Случилото се в Чехия е част от една дългосрочна мисия
Коментари Харесай

Христо Грозев: Операцията на ГРУ е безпрецедентна

Случилото се в Чехия е част от една дълготрайна задача на ГРУ. Размерът ѝ е необикновен и невиждан - включва осем души, което е извънредно рядко. Тази интервенция включва и военачалник - единствената, която сме виждали до момента. Става дума за шефа на тайния отдел, прочут с номера си 29355. Това е доста дребен отдел. За тях знаят доста малко хора, даже в самото ГРУ. Техният началник идва в Прага под подправено име. Била е извънредно значима за Кремъл, щом са го предиздвикали да пътува и да поеме риска.
Това съобщи в предаването " Честно казано с Люба Кулезич " проверяващият публицист от групата " Bellingcat " Христо Грозев.

В околните дни се чака да бъде оповестена нова част от огромното следствие. Към този миг е известно, че сътрудниците на ГРУ в един и същи миг са пристигнали в няколко страни. " Туристите от Солсбъри " - Александър Мишкин и Анатолий Чепига идват в Прага.

" Взривените хранилища са съхранявали продукция от доста производители поради специфичност на чешкия закон, която разрешава да се съхраняват гърмежи без да им се отстранява детонацията. Затова доста производители държат стоката си там, с цел да се препрати по-лесно. Там е имало и муниции на господин Гебрев, само че и доста други. Голяма част от боеприпасите там са и от руския лагер. Те са подобаващи за украинската военна промишленост сега, в който войната доближава своя разцвет. За ГРУ тези хранилища са значими за атакуване, не съответно поради господин Гебрев ", изясни Грозев.

Той бе безапелационен, че ГРУ е държавна конструкция, която работи само и единствено по отношение на това, което Путин дефинира като " Държавен интерес ". По отношение на българската връзка журналистът съобщи - ма доста общо, а задачата е била една и съща. Той бе безапелационен - това ще помогне д се разплете случая с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

" Убеден съм, че ще има напън върху държавното управление и органите да се форсира следствието. Има възможност да се потвърди, че гърмежът на българските хранилища има общо. Това ще е паневропейско следствие, тъй като приказваме от верига закононарушения. По тази причина чакам транснационална прокурорска група, която да се занимава с това ", уточни още Грозев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР