Случих с баба. Родена в края на ХІХ век, тя

...
Случих с баба. Родена в края на ХІХ век, тя
Коментари Харесай

24 правила за женското достойнство от една българска баба

Случих с баба. Родена в края на ХІХ век, тя беше съумяла да приключи гимназия и да получи обучение в Европа. Знаеше пет езика и беше рядко срещана ерудирана персона. Преживя всички войни и революции, промяна на държавни управления и идеологии, само че постоянно си остана същата, без да загуби душевното си равновесие и естетика. Надживя трима съпрузи, освен това последните двама бяха доста по-млади от нея. Баба не беше хубавица, само че постоянно, даже когато беше над 80, умееше да бъде същинска жена. Тя си имаше свои " женски " правила на държание. Уж старомодни, само че току-виж са ви от изгода и на вас.

1. Истинската жена осъзнава какъв брой й е провървяло, че се е родила жена.

2. Митът, че дамите стареят по-рано от мъжете, са го измислили самите мъже. В реалност дамите имат доста повече благоприятни условия с възрастта да наподобяват по-добре от своите връстници мъже.

3. На дамата й наподобява да се грижи единствено за заболели, остарели или доста близки родственици. Във всички останали случаи мъжът би трябвало да се грижи за дамата.

4. Колкото повече обичани занимания и увлечения има дамата, толкоз по-малък е шансът да се занимава с непознати работи.

5. Не си коства дамата преждевременно да става кошче за душевни боклуци на мъже неудачници. Мъжките проблеми мъжете са длъжни да си вземат решение сами.

6. Ако дамата желае да наподобява добре при инцидентна среща, тя би трябвало да се научи да наподобява добре постоянно. Дори когато изхвърля боклука. Стане ли й табиет, по този начин ще бъде през целия й живот.

7. Дори в случай че дамата умело борави с иглата и си шие облеклата сама, пред хората би трябвало да споделя, че си има добра шивачка или че се облича в скъпи магазини.

8. Към парите дамата би трябвало да се отнася леко: в случай че ги има, тя би трябвало да умее да ги харчи. Ако ги няма, не би трябвало да стои тъжна.

9. Колкото и да е обезпокоена материално, дамата би трябвало наложително да има най-малко едно хубаво кожено палто и два чифта прилични обувки.

10. Вкъщи дамата може колкото си желае да се върти към единственото си кожено палто, да се грижи за него, да го чисти и пази. Когато е на посетители обаче е непристойно да разкарва домакините си поради него, търсейки му особено място. Истинската жена би трябвало с лека немарливост да смъкна палтото от раменете си, оставяйки го в ръцете на своя джентълмен и да не помни за него, до момента в който не пристигна моментът да си тръгне оттова.

11. Във взаимоотношенията си с мъжете дамата има редица преимущества:
• дамата може да си разреши прищявки и промени в настроението, на мъжете това не им наподобява.
• когато мъжът обещае, е задължен да съблюдава думата си, дамата има право да премисли.
• мъжът би трябвало да идва постоянно в точния момент, дамата има право на 10 минути забавяне. Но в случай че дамата нарушавайки регламента, закъснее 45 минути, задоволително е усмихвайки се благо, просто да се извини.

12. He бързайте да прогоните по-далече кавалера, който не ви се е харесал. Колкото повече мъже има към дамата, толкоз по-силно тя ги притегля. Почакайте. Рано или късно в този кръг ще попадне оня, който ви е необходим.

13. До мъжа дамата има право да прави единствено това, което й се харесва. Да извършва непознати прищявки е орис на мъжа.

14. Колкото и да е приятна вечерта, прекарана с мъж, дамата би трябвало да нощува вкъщи си. Няма значение, дали ще станете от масата или от леглото. И не е толкоз значимо, че към този момент е среднощ или много по-късно. Докато не настъпи утрото, вечерта продължава. А това значи, че мъжът би трябвало да ви изпрати и да остане джентълмен до края й. Ако отстъпите пред ангажиментите му, бъдете подготвени за промени. С настъпването на утрото недоспалият мъж разсеяно ще ви целуне по бузата и ще бърза за работа. А вие ще би трябвало да сложите непозната престилка и в непознатата кухня да приготвите на бърза ръка закуска. Вкъщи вие постоянно можете да хапнете независимо. Казано в резюме: " каретата се трансформира в тиква ".

15. Сълзите са мощното оръжие на дамата, само че то би трябвало да се употребява колкото се може по-рядко. Постоянно плачещата жена провокира не съчувствие, а неспокойствие.

16. Ако дамата не желае да дава отговор на съответен въпрос, задоволително е многозначително да се усмихне. Пък и в доста други случаи усмивката е подобаваща, тя работи разоръжаващо.

17. Жената може да е многостранно развита, образована и начетена, само че в случай че не умее да води диалог " за всичко и за нищо ", в никакъв случай няма да бъде считана за забавен събеседник.

18. Не си коства дамата от първия ден на работното си място да заявява незабавно всичките си качества. Колкото повече я недооценяват първоначално, толкоз повече шансове има тя в последна сметка да завоюва.

19. Жената би трябвало да си знае цената, само че в никакъв случай не си коства да я посочва.

20. Умението на дамата да се съблича красиво очарова. Умението да се облича красиво – омагьосва и привързва.

21. Мъжка обвързаност? Няма нищо по-просто! От самото начало свикнете мъжа да харчи за вас пари и свободно време. И напълно не е значимо дали ще ви подарява цветя или скъпи дарове, дали ще ви води по заведения за хранене, дали ще направи безценен ремонт или самичък ще боядиса тавана. Главното е да не забравяте, че мъжете доста повече ценят това, което дават, в сравнение с това, което получават.

22. Жената, която умее да се харесва, не може да избегне приказките по собствен адрес. Но в този случай не следва да се вслушва в публичното мнение. Горе главата! По-добре да си флиртаджийка, в сравнение с клюкарка.

23. За поддържане на тонуса понякога дамата би трябвало нещо да трансформира: ръкавици, работа, мъж. Ако с работата и мъжа ви е провървяло, по-често сменяйте ръкавиците.

24. Докато дамата се усеща жена, в никакъв случай не е късно да стартира всичко изначало.

Източник: margaritta.net

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР