Случайно или не, изречената фраза „По-добре е танковете да дойдат“

...
Случайно или не, изречената фраза „По-добре е танковете да дойдат“
Коментари Харесай

На този ден: Танковете свалиха Петър Младенов

Случайно или не, изречената фраза „ По-добре е танковете да дойдат “ коства президентския пост на един от видните комунистически държавници - Петър Младенов. Последният ръководител на Държавния съвет и първият президент след свалянето на Тодор Живков подава оставка на 6 юли 1990 година

Това се случва, откакто кинорежисьорът Евгений Михайлов демонстрира видеозаписа със скандалния лаф на премиера, изработен по време на протестния протест на 14 декември 1989 година На този протест народът упорства за анулация на член 1 от тоталитарната Конституция, съгласно който Българска комунистическа партия има управителна роля в страната. На записа се чува по какъв начин Петър Младенов разяснява пред своя антураж, че е по-добре танковете да дойдат.

Клипът разпалва още по-силно митингите в страната против посткомунистическото ръководство и след бурните студентски безредици президентът подава оставка. Според самия Петър Младенов репликата му е манипулирана, само че различен вид няма, тъй като протестиращите я възприемат като закана за въвеждане на боен режим. През 2014 година някогашният ръководител на Българска академия на науките и на Народното събрание акад. Благовест Сендов, който в нощта на 14 декември 1989 година се намира директно до Петър Младенов, разкрива пред в. „ Труд “, че същинската имитация на президента е била: „ Какво желаят тези? Танковете ли да дойдат? “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР