Случаят Соло се превърна в нарицателно за закъсняло правосъдие. Какво

...
Случаят Соло се превърна в нарицателно за закъсняло правосъдие. Какво
Коментари Харесай

Случаят "Соло" - нарицателно за закъсняло правосъдие. Какво се случи преди 15 г.?

Случаят " Соло " се трансформира в нарицателно за закъсняло правораздаване. Какво се случи преди 15 години?

Нощта на 17 против 18 април 2009 година. Центърът на София покрай Съдебната палата. Пред несъществуващата към този момент дискотека „ Соло “ се засичат две групи младежи, поражда спор. Вади се нож. Трима младежи са прободени. На място загива  21- годишният Кирил Въжаров, 24-годишният Васил Александров – издъхва на път за болничното заведение. Третият - Кирил Димитров, оцелява.

В региона има видеокамери, които демонстрират какво се е случило. От тях излиза наяве и че нападателят си потегля с такси. Два дни по-късно Илиян Тодоров се предава самичък в полицията. Но към този момент е с боядисана коса. Задържан е.

В края на 2011 година се стига и до присъда на първа инстанция - оправдателна. Съдия по делото е Румяна Ченалова. Тодоров излиза на независимост.  

„ Не чаках отново, че съдът ще забие нож в гърба на нашите деца. За повторно нож. Първият път беше направено от Илиян, тъй като той е 100% палач и всичко го потвърждава “, разяснява тогава Виолета Александрова, майка на убития Васил Александров.

Присъдата е обжалвана. Тодоров обаче в никакъв случай повече не се явява в правосъдната зала. Четири години след убийството на втора инстанция получава доживотна присъда.

„ Радвам се че на втора инстанция има морал и присъди “, споделя Михаил Въжаров, татко на убития на Кирил Въжаров.

„ Такова действие не може да бъде отсъдено с такива бледи доказателства - да не кажа единствено догатки “, показва Явор Нотев, юрист на Илиян Тодоров.

„ Доживотен затвор без право на подмяна - няма какво да се лъжем,  че това не е смъртна присъда “, споделя още той.

Няколко месеца по-късно тази присъда е доказана и на трета инстанция.  От Тодоров обаче няма и диря. Така и не съумяват да го открият и върнат в пандиза. Той обаче популяризира няколко видео обръщения в интернет, адресирани до тогавашния основен прокурор – Сотир Цацаров.  От тях не излиза наяве къде е.



„ Видях причинителят, тъй като беше на метри от мен и погледите ни се срещнаха. Нямам детайлна информация за него - каквато той има за мен. Защото заканите започнаха към мен и продължиха и в пандиза, и в ареста. Трябваше да мълча,  тъй като другояче споделяха, че ще избият фамилията ми. А в това време физическият палач е на независимост и е измежду вас “, заявя в тях Илиян Тодоров.

През 2013 година в издирването му се включва и Интерпол. В продължение на години от него няма и диря. До 1 март 2023 година. Когато е арестуван на летището в Ташкент. 

„ Когато завърши дефинитивно, влезе в действие присъдата и се разбра, че Илиян Тодоров го няма и не може да бъде открит, аз постоянно съм смятала, че рано или късно то ще бъде някъде и в миналото установе “, разяснява Любка Кръстева, наблюдаващ прокурор по делото " Соло ".

А 11 години след окончателното решение на съда се чака Тодоров да излежи присъдата си у нас.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР