Случаят Скрипал е най-лошото, което можеше да се случи на

...
Случаят Скрипал е най-лошото, което можеше да се случи на
Коментари Харесай

Политолог: Борисов играе опасна игра

Случаят " Скрипал " е най-лошото, което можеше да се случи на Българското европредседателство, сподели пред БНР политологът Първан Симеонов.

Той очаква българското правителство да продължи с уравновесената политика по този случай: " От нас се чака да сме по-западни от Запада. А пък ние не можем да си го позволим напълно, тъй като Русия има характерно място в българската народопсихология. Последните години и във вътрешната, и във външната политика България практикува сполучливо подобен жанр на два гласа. Това несъмнено е недостатък. В последните няколко месеца и години може би България се пробва да трансформира това в резултат. В случая " Скрипал " служебното лице, професионалният отговорник, външният министър Екатерина Захариева изрази взаимност, т.е. работи по правилник. Политическото лице обаче, по този начин да се каже втората камара на външната ни политика, " по-външният министър "  Бойко Борисов каза – " Нека да балансираме ". Предполагам, че това ще се опитат да продължат – такава една двойнствена по-мека позиция “, написа novini.bg.

" Тази игра на два гласа сред тях нито е нещо ново за ГЕРБ, нито е нещо рисково за тях. Напротив – това им разрешава да оцеляват. Това не ги разрушава. Това, че могат да си разрешат да кажат две неща по едно и също време, то това е ГЕРБ в действителност. Ако не можеха да кажат две неща по едно и също време, те от дълго време да са пропаднали в българската политическа история. На процедура Борисов се пробва да направи следното – в тази борба Запад – Изток, той последователно се пробва да трансформира България от западна страна в центристка страна и да си извоюва правото да държи отворените канали за връзка към югоизток, североизток. Опитва се да трансформира нашето кръстопътно състояние в политически капитал. Това е много рискова игра. В момента нюансите се изгубиха. Отдавна не бях виждал толкоз консолидирана западна позиция ", съобщи политическият анализатор.

Според него Борисов се пробва да си извоюва правото както е медиатор с Турция, да бъде медиатор и с Русия. На днешния Съвет по сигурността към Министерския съвет Първанов чака гъвкава позиция: " Сега и Борисов, и Радев като тоналност са безусловно идентични – те са балансьори. Въпреки че във вътрешен проект се карат, във външен проект те звучат еднообразно ".

Във вътрешнополитически проект Симеонов счита, че обединението е постоянна: " Колкото по-крехка е обединението на " Обединени патриоти ", толкоз по-здрава е огромната коалиция. На Борисов му е по-лесно да менажира едни  " насипни патриоти ", в сравнение с да има против себе си монолитна позиция ".

Първан Симеонов означи още, че напрежението пораства в световен аспект: " Струва ми се, че в никакъв случай световен разрушителен спор не е бил толкоз близо. Вярвам, че поради световната икономическа съгласуваност, поради големия залог, че Западът и Изтокът ще намерят пътища за деескалация ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР