Случаят със задържания за тероризъм у нас британец е класически

...
Случаят със задържания за тероризъм у нас британец е класически
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Очевидно с Турция имаме договореност по отношение на сигурността

Случаят със арестувания за тероризъм у нас британец е типичен случай. Ще имаме много такива, само че не като през 2013-16 година по времето на Ислямска страна. Очевидно България се приема като някаква периферна страна.

Това сподели пред Euronews Bulgaria Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията.

Британецът си е мислел, че страната е по-безопасна за него, само че съгласно мен това е неприятна преценка. Нищо, че сме отвън шенгенската зона, ние използваме техните осведомителни системи. Както видяхме по времето на Ислямска страна с тези системи релативно елементарно се откриват хората, които минават през страната.

Политиците преекспонират въпроса с британеца от досада в очакване на третия мандат. По-интересна е тематиката с търсеното от Турция лице, което бързо сме го предали. Имахме релативно комплицирани договаряния с Турция от началото на мигранската вълна. Турция не полагаше старания да ограничи хората, които излизат към България. След това имахме задържане на различен обвинен за атентат. Което демонстрира, че Турция е поискала и такива връзки – без доста благоприятни условия за правна отбрана на лицата, арестувани в България и проблематични за Турция. Очевидно имаме договореност във връзка с сигурността.

От формалната българска статистика виждаме спад на емигрантите. Въпросът е дали той се дължи обичайно на зимата или на турските старания. Другото нещо, което прави усещане е, че афганистанският поток на практика е спрял. Миналата година главният напън, идваше с изключение на от миграцията на сирийски жители, които преди този момент живееха в Турция и на афганистанския поток. Спирането на афганистанския поток евентуално може да се дължи и на Турция, тъй като тя доста интензивно екстрадира афганистански жители.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР