Случаят със задържаните български риболовни кораби е прецедент“, заяви пред

...
Случаят със задържаните български риболовни кораби е прецедент“, заяви пред
Коментари Харесай

Георги Събев: Случаят със задържаните български риболовни кораби е прецедент

„ Случаят със арестуваните български риболовни кораби е казус “, съобщи пред публицисти в Добрич служебният зам.-министър на земеделието Георги Събев. По думите му задържането е във водите на Общността , а не на териториалните води на Румъния. Той уточни:

„ Задържани са плавателни съдове и е конфискуван рибен запас без да има документ, доказващ правното съображение за сходни дейности. Търси се решение за обстановката, само че имаме и казус. Български кораби са арестувани, конфискуван е рибен запас. Ние не знаем на какво правно съображение стъпват румънските управляващи, което буди съществени терзания у нас като страна. “

По този мотив по-късно през днешния ден в Министерство на земеделието провеждат координационна среща, дружно с Министерство на външните работи, ИАРА и риболовци . Посланикът на България в Румъния също ще се включи в срещата.

Ще се обсъдят бъдещи координирани дейности, тъй като както означи зам.-министърът страната ни има отрицателен опит в сходна обстановка от 2011 година Тогава български рибарски транспортен съд на калкан е бил арестуван от румънските управляващи. Събев е безапелационен:

Да, справедливостта спечелва, само че това лиши близо 10 години. Решението на Съда за правата на индивида в Страсбург беше оповестено на 6 март тази година, което удостовери незаконосъобразността на задържането тогава. Защото тук иде тирада за кардинален въпрос, няма значение какъв брой са засегнатите риболовни фамилии. Правото на лов на риба в общностни води е право на всички български риболовни кораби. И ние като страна ще създадем всичко допустимо то да бъде предпазено в най-кратки периоди. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР