Случаят с пожара в германския град Золинген, при който в

...
Случаят с пожара в германския град Золинген, при който в
Коментари Харесай

Турция разследва палежа, в който загина семейството на българин

Случаят с пожара в немския град Золинген, при който при започване на седмицата починаха четирима български жители от турски генезис, в това число две деца, продължава да ангажира дневния ред на турските управляващи и вниманието на турските медии. При пожара починаха братът на родния футболист Здравко Жилов, снаха му и двете им деца.

Случаят в Золинген провокира огромен отзив в Турция и поради приликите му на пръв взор с палеж през 1993 година в същия немски град, когато четирима немски неонацисти подпалиха къщата на семейство от турски генезис, вследствие на което починаха петима членове на фамилията.

 Генералното консулство на Турция в Дюселдорф директно след случая настоя за следствие и изясняване на естеството на пожара, станал рано сутринта на 25 март. " Надяваме се мощно, че естеството на въпросния пожар ще бъде разследвано и изяснено във допустимо най-кратък период. Във връзка с това нашето генерално консулство ще продължи да поддържа връзка със съответните органи ", написа генералното консулство на Република Турция в Дюселдорф в пост в профила си в обществените мрежи.

Според предварителния отчет на прокуратурата пожарът в жилищния блок в Золинген е резултат от тенденциозен палеж, съобщи ДПА. По информация на организацията той е зародил на стълбището на остарялата постройка и се е популяризирал към покрива в границите на пет минути заради така наречен „ коминен резултат ". На стълбището е имало " ясни следи от запалителна течност ". Въз основа на тази констатация се е стигнало до заключението, че пожарът е в резултат на " тенденциозен палеж ".

В същото време прокуратурата съобщи, че няма доказателства, че случаят е породен от ксенофобия, припомня турската секция на Дойче веле.

 
Базираният в Германия Турски ислямски съюз по религиозните въпроси (Ditib) реагира скептично на това изказване.

" Изявлението на прокуратурата във Вупертал, че няма следи от ксенофобия единствено два дни след случая, е тревожно ", съобщи организацията, представена от Дойче веле, и напомни за палежа от 29 май 1993 година: " Отново Золинген, още веднъж гибелен пожар в постройка, още веднъж късно през нощта, още веднъж запалителна течност... ".

" Надяваме се, че основната прокуратура на Вупертал ще организира следствието задълбочено, както се е заела, и че няма да отваря път за съмнение и съмнения с преждевременни изказвания ", показват още от Ditib.

Турски дипломатически представители, представени от Анадолската организация, също приканиха за изясняване на събитията към случая. " 31 години след нещастието в Золинген чакаме казусът да бъде обяснен, а обвинените да бъдат изправени пред съда ", обявиха източниците.

В. " Таквим " отбелязва, че още от първия миг, в който е станало известно за нещастието, генералният консул на Турция в Дюселдорф Али Ихсан Избул, както и други представители на турските управляващи са почнали да наблюдават от близко случая, написа Българска телеграфна агенция.

 
Посланикът на Турция в Берлин Ахмет Башар Шен посети през вчерашния ден Золинген, където акцентира нуждата от изцяло следствие на нещастието, показват турски медии. Той се срещна с околните на починалите в пожара български жители от турски генезис и потърпевшите в болничното заведение в Золинген и изрази своите съболезнования и пожеланията си за скорошно излекуване. Шен уточни, че са в тясно съдействие с немските управляващи, с цел да се обясни този палеж и отговорните да понесат заслуженото наказване. " Държавата Република Турция е постоянно с вас ", сподели той и акцентира, че казусът няма да остане без последици, заяви в. " Хюриет ".

По данни на частната турска телевизия НТВ девет души са потърпевши в резултат на пожара.

Турски представители и медии обръщат внимание на обстоятелството, че казусът, за който немските управляващи оповестиха, че има възможност да е обвързван с тенденциозен палеж, идва в миг на възходяща ксенофобия и ислямофобия в Европа.

В изявление пред НТВ тематиката разяснява и Йомер Челик, заместник-председател на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) и неин представител, който приказва за " организации, минали в ръцете на избрани страни, искащи да отслабят европейските демокрации ".

" Те (групировките, бел. ред.) са под контрола на страни, които не са удовлетворени от единството на Европа. Те са под контрола на разследващите организации на тези страни ", сподели Челик. " Кои са тези, които ги пазят, бдят над тях, поддържат ги, седят с тях - антитурските и ислямофобските фашистки организации в Европа. Ние ги виждаме всичките. Знаем за всичко това. Следим ги всяка секунда ", съобщи представителят на ПСР.

В последните дни се следи ескалация на напрежението при разнообразни прояви на кюрдски групи в европейски градове. Привърженици на незаконната формация Кюрдска работническа партия (ПКК) нападнаха постройката на генералното консулство на Турция в немски град Хановер, а преди този момент безредици със симпатизанти на ПКК имаше и на няколко места в Белгия, в това число в столицата Брюксел.

Белгийските управляващи приканиха за успокоение на фона на конфликтите.

Тайфун Келтек, ръководител на Съвета за интеграция на Северен Рейн-Вестфалия, дефинира пожара в понеделник като " следващ удар върху мирното общуване " и уточни, че въпреки и повода да е към момента неразбираема, би трябвало да се подозира, че зад нея може да стои расизъм, отбелязва още турската секция на " Дойче веле ".

Келтек подсети и за убийствата на девет чужденци - осем турци и един грък, в интервала сред 2000 и 2007 година от неонацистката организация Националсоциалистически ъндърграунд. По думите му немските управляващи са показали немарливост в следствието, а полицията се е съсредоточила върху възможни връзки на банди измежду чужденците, вместо да проверява расисткото измерение на убийствата, наречени от медиите " дюнер-убийства ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР